تهران-ايرنا- محققان استراليايي نانوحباب هاي نوآورانه اي ابداع كرده اند كه از داروي شيمي درماني پر مي شوند و مي توان آنها را در بدن با اشعه ايكس فعال كرد تا دارو را در زمان و مكان مناسب آزاد كنند.

به گزارش روز سه شنبه گروه علمي ايرنا از پايگاه اينترنتي سي.بي.سي. نيوز، اين نانوحباب هاي كوچك كه توسط محققان مركز بيوفتونيك نانو ساختار (CNBP) دانشگاه مك كواري در استراليا ابداع شده است، زمينه را براي ابداع طيف جديدي از درمان هاي سرطان هموار مي سازد.
اين حباب هاي كوچك موسوم به ليپوزوم كه معمولا در داروسازي براي روكش دار كردن داروها مورد استفاده قرار مي گيرند، كارايي داروها را در درمان بيماري افزايش مي دهند.
آماده سازي اين حباب ها كه از مواد مشابه غشاي سلولي ساخته مي شوند نسبتا ساده است و مي توان آنها را با داروهاي مناسب پر كرد و سپس به بخش هاي خاصي از بدن تزريق كرد. اما مسئله در كنترل زمان آزادسازي دارو از اين ليپوزوم ها است.
محققان استراليايي موفق شدند ليپوزوم ها را به گونه اي مهندسي كنند كه با اشعه ايكس فعال شوند و بار دارويي خود را حسب تقاضا در زمان و مكان مناسب آزاد كنند.
آنها توانسته اند ليپوزوم ها را به گونه اي طراحي كنند كه بيشترين تاثير درماني را داشته باشند و بار دارويي خود را دقيقا در زمان مناسب و در مكان مناسب آزاد كنند. لازمه اين كار ايجاد سازوكاري براي فروپاشي ليپوزوم ها در زمان و مكان مورد نياز است.
ليپوزوم هاي ابداعي محققان كه قابليت فعال شدن توسط اشعه ايكس را دارند، امكان آزادسازي داروها را بر حسب تقاضا ميسر مي سازند.
محققان براي اين كار نانوذرات طلا و مولكول حساس به عكس 'ورتپورفين' (Verteporfin) را در ديواره ليپوزوم كار گذاشتند.
پرتو ناشي از اشعه ايكس باعث مي شود كه ورتپورفين واكنش نشان دهد و اكسيژن تك دانه اي توليد كند كه به شدت واكنشي است و موجب بي ثباتي غشاي ليپوزومي و متعاقبا آزادسازي دارو مي شود.
نانوذرات طلا نيز براي متمركز ساختن انرژي اشعه ايكس، به اين مخلوط اضافه مي شود. اين كار باعث تقويت توليد اكسيژن تك دانه اي و در نتيجه افزايش سرعت انحلال غشا مي شود.
نتايج آزمايش هاي اوليه نشان داد كه اين ليپوزوم هاي جديد با موفقيت توانستند سلول هاي سرطاني را در محيط آزمايشگاه از بين ببرند. محققان گفتند كه اين روش در از بين بردن سلول هاي سرطاني روده به اندازه زيادي موثر است.
به گفته محققان، در حال حاضر معمولا راديوتراپي كه در آن اشعه ايكس سلول هاي سرطاني را مي كشد و شيمي درماني، به صورت جداگانه به بيماران ارائه مي شود اما روش ابداعي آنها امكان انطباق كامل هر دو درمان را فراهم مي كند و بنابراين اين دو شيوه درماني را مي توان همزمان به بيمار ارائه كرد.
علمي**2038**2017