به گزارش ایرنا، آخرین مورد از این نوع تهدیدات كه در افغانستان اتفاق افتاد سیك های ساكن این كشور را مورد هدف قرار داد. با توجه به اینكه افغانستان نیز مانند هند یك جامعه چند قومیتی است و پیشینه طولانی از همزیستی مسالمت آمیز اقلیت های نژادی و مذهبی دارد و از طرف دیگر نیز مشتركات و نزدیكی بسیار زیادی با هند دارد، این عملیات تروریستی از سوی هند به یك هشدار جدی و یك تهدید خطرناك تعبیر شد.
هفته گذشته تنها كاندیدای سیك كه قرار بود در انتخابات افغانستان شركت كند ، همراه با 18 نفر از رهبران اقلیت دیگر در یك حمله تروریستی مهلك كشته شدند. یك بمب گذار انتحاری گروهی از سیك ها و هندوها را در راه دیدار با رئیس جمهور افغانستان در شهر جلال آباد واقع در شرق این كشور هدف قرار داد.
رسانه های هند گفتند كه داعش مسؤولیت حمله را بر عهده گرفته و اعلام كرده است كه شاخه خراسان آن به گروهی از 'مشركان ' حمله كرده است. از حدود 250 هزار سیك و هندو كه از قبل از دهه 1990 در افغانستان زندگی می كردند اكنون حدود یكهزار نفر در این كشور باقی مانده اند و این افراد نیز مورد حمله قرار گرفته اند.
با نزدیك شدن ایام انتخابات كه باعث شده است رقابت های سیاسی در افغانستان آشكارتر شود تهدید طالبان و داعش هم نمایان تر شده است.
دولت اشرف غنی رییس جمهوری افغانستان همچنان با اختلافات سیاسی دست و پنجه نرم می كند . انتخابات پارلمانی قرار است در ماه اكتبر (28 مهر) و انتخابات ریاست جمهوری در سال آینده برگزار شود. غنی كه یك پشتون است اغلب به تبعیض قومی متهم می شود و اكنون جنگسالاران منطقه ای قدرت نمایی می كنند. شورش اخیر طرفداران عبدالرشید دوستم، یك رهبر ازبك، از جمله این قدرت نمایی ها است. همین اتهامات به وی باعث شده است كه طالبان و داعش هم نسبت به این حساس تر شده و با جسارت بیشتری عمل كنند.
وضعیت منطقه همچنان پیچیده است. با وجود صحبت های غنی از یك پیمان قریب الوقوع پاكستان و افغانستان علیه تروریسم، ادامه دخالت های ارتش پاكستان در سیاست داخلی افغانستان امكان دستیابی به نتایج پایدار و مثبت را كم رنگ می كند.
چین كه دارای اهرم واقعی در پاكستان است، تا به حال هیچ تمایلی برای مقابله با سیاست های پاكستان نسبت به افغانستان نشان نداده است و ایران هم بازیگری دیگر قمداد می شود.
افغانستان همانطور كه به سوی انتخابات با یك دولت ترامپ غیر قابل پیش بینی در واشنگتن به عنوان حامی اصلی آن حركت می كند با چالش های زیادی روبرو است. هند باید از عواقب فاجعه بار بالقوه این چالش ها برای امنیت ملی خود آگاه باشد.
هر چند هند سعی كرده است خود را به عنوان یك عنصر قوی در خط مقدم مبارزه با تروریسم مطرح كند اما به دیدار اخیر روسای سازمان های اطلاعات افغانستان، روسیه، پاكستان و چین دعوت نشد.
اما رشد مخفیانه داعش در افغانستان برای همه كشور ها عواقب جانبی دارد به خصوص اینكه در همه كشور های منطقه گرایشات آشكاری در جوانان برای پیوستن به گروه تروریستی داعش مشاهده شده است. هر چند بخشی از جدایی طلبان در كشمیر پیوستن خود به گروه تروریستی داعش را اعلام كرده اند اما حضور این گروه در كشمیر از سوی مقامات هندی رد شده است. همچنین یاسین ملك و میروائز عمر فاروق از جمله رهبران جدایی طلب كشمیری با افكار داعش مخالفت كرده اند.
تحولات منطقه ای و ریشه های تاریخی و مذهبی مشترك بین دو كشور هندو افغانستان و همچنین تردد فراوان و حضور بسیار زیاد اتباع افغانی در هند باعث هوشیاری هند نسبت به حضور داعش و طالبان در خاك خود شده است. دولتمردان هند اكنون معتقدند كه دقیقا به همین دلایل ، این كشور باید نقش منطقه ای خود را پررنگ تر كرده و حضور قدرتمندتری در معادلات این منطقه حساس از خود بروز دهد تا درزمان حاضر كه داعش از سوریه و عراق رانده شده است عناصر افراطی آن با بهره گیری از همین تنوع نژادی و مذهبی كه در هند و افغانستان قابل مشاهده است و قابلیت تبدیل شدن به انبار باروت را دارد به داخل هند منتقل نشوند.
ناظران سیاسی منطقه ای به هند هشدار می دهند كه نسبت به این واقعیت كه دو محور عمده امنیتی در این حوزه فعال هستند آگاهی و هوشیاری كامل داشته باشد. آنها می گویند یكی از این محور ها با رهبری آمریكا و دیگری بر رهبری چین و روسیه در صحنه امنیتی این منطقه حضور دارند و بهتر است هند كه در سال های اخیر افزایش تنش های اجتماعی در آن می تواند سبب گسترش جذب سازمان های افراطی در این كشور شود، ارتباط خود با هر دو محور حفظ كند.
از طرف دیگر، با توجه به رقابت های دیرین هند و پاكستان و این ادعا كه برخی گروههای تروریستی حاضر در افغانستان از پاكستان نشات می گیرند ، هند همچنین باید اطمینان حاصل كند كه خصومت آن با پاكستان به یك عامل مخرب و عنصر تخریب كننده چهره آن در در میان سایر همسایه ها تبدیل نشود. نارندرا مودی نخست وزیر هند چند ماه مانده به پایان فعالیت دولت خود سعی كرده است از طریق ارتباط بیشتر با روسیه و چین سیاست خارجی خود را متعادل تر كند اما دهلی نو باید میزان اعتبار خود را افزایش دهد.
هند كه تاكنون موفق شده است راه نفوذ افراطی گری را در طول مرزهای طولانی خود با همسایگانی كه اغلب با آنها اصطكاك دارد سد كند اكنون می داند كه باید تمام سعی خود را بر آن بگذارد كه اطمینان یابد تهدید داعش در افغانستان باید در نطقه خفه شود. در این میان كشورهایی كه از گسترش داعش بیشترین صدمه را خواهند دید، بهترین متحدان هند برای كنترل این گروه تروریستی خواهند بود.
آساق**267**1424 **1663**
تاریخ انتشار: ۲۶ تیر ۱۳۹۷ - ۱۷:۵۳
دهلی نو - ایرنا - هند كه قرنها به احترام و پاسداری از تنوع اجتماعی و مذهبی معروف بود ، اكنون خود را در وضعیتی می یابد كه اتباع آن در كشورهایی كه مشتركات تاریخی و سرزمینی فراوانی دارند هدف آسان عملیات تروریستی و تهدیدات متعددی قرار می گیرند.