روزنامه خراسان در يادداشتي به قلم سيدرضا قزويني غرابي، نوشت: جمعه گذشته و پس از آن كه شيخ عبدالمهدي الكربلايي سخنگوي آيت ا... سيستاني از تظاهرات بصره حمايت كرد، نجفي ها نيز به خيابان ريختند و ساختمان استانداري و سپس فرودگاه را براي مدتي به تصرف خود درآوردند.
اين اعتراضات به ديگر شهرهاي جنوب مانند كربلا، العماره، ناصريه وكوت نيز كشيده شد و چند نفر در اين خشونت ها كشته شدند. مقر احزاب عراقي مانند حزب الدعوه، جريان حكمت، بدر و عصائب مورد حمله قرار گرفت و نيروهاي كمكي ويژه از بغداد به اين شهرها اعزام شدند. همچنين در برخي شهرها وضعيت منع آمد و شد شبانه برقرار شد و شبكه اينترنت اين مناطق نيز از ظهر روز شنبه تا صبح روز دوشنبه به طور كامل قطع شد.
حيدر العبادي نخست وزير عراق كه دولتش اكنون به طور موقت اداره كشور را در اختيار دارد، پس از اين حوادث و براي كنترل اوضاع و ساكت كردن معترضان، 3.5ميليارد دينار براي بهبود وضع خدمات رساني به بصره اختصاص داد. علاوه بر آن، از تخصيص 20 هزار شغل جديد براي افراد جوياي كار و بهبود وضعيت برق و آب آشاميدني برخي شهرهاي جنوبي خبر داد. اما اين دستور العمل ها تاكنون نتوانسته است خشم مردم را آرام كند. به ويژه آن كه از برخي اقدامات و شعارها مي توان به وضوح سرنخ عوامل مخرب داخلي و خارجي را در اتفاقات چند روز اخير ديد.اقدامات مخرب در فرودگاه بين المللي نجف، تخريب اموال عمومي و حمله به مقر احزاب و آتش زدن برخي از آن ها و همچنين سردادن شعارهاي طايفه گرايانه و ضد ايراني در برخي از تجمعات – كه با نارضايتي شهروندان روبه رو شده و آن را خروج از مسير واقعي اعتراضات قلمداد كرده اند - نشان مي دهد كه رد پاي عناصر مخرب داخلي و حمايت خارجي در اين تحركات ملموس و قابل مشاهده است.
درباره عوامل خشم مردم جنوب عراق اظهارات متعددي بيان مي شود. با اين كه اين اعتراضات با حمايت همه احزاب عراقي مواجه شده و بخش مسالمت آميز آن مورد تأييد همه آن ها حتي مرجعيت نجف است اما از سوي ديگر برخي سياستمداران معتقدند كه اين رخدادها از قبل برنامه ريزي شده و براي ضربه زدن به نظام سياسي كشور و حتي سرنگوني آن است كه توسط حزب بعث مديريت مي شود و برخي جريان هاي داخلي آن را به پيش مي برند. اما مشاهدات مستقيم نويسنده اين سطور از اوضاع ميداني عراق نشان مي دهد شهروندان عراقي كه از اوضاع خدمات رساني، برق و بيكاري به ستوه آمده اند از تظاهرات و اعتراضات اخير حمايت مي كنند. هر چند كه به خشونت كشيده شدن اين اعتراضات و تخريب اموال عمومي باعث نارضايتي و نگراني آن ها شده است زيرا ادامه اين روند را باعث انحراف مطالبات و خواسته هاي خود مي دانند.
بنابراين ترديدي نيست كه اعتراضات مردم به ستوه آمده از مشكل برق و فساد و بي توجهي سياستمداران، عامل مهمي در گسترش دامنه جغرافيايي اعتراضات بوده است اما در همين چارچوب طبيعي است كه اين مسئله سوء استفاده مخالفان سياسي عراق را در پي داشته باشد و از اعتراضات به جاي مردم به عنوان ابزاري براي تخريب فضاي سياسي استفاده شود. شعارهاي بي ارتباط با مشكلات مردم، تخريب، حمله به مقر احزاب اسلامي و حمايت بازماندگان حزب بعث و تحريك شبكه هاي رسانه اي مخالف نظام سياسي، همه و همه نشان دهنده آميخته شدن خواسته هاي مردم با اهداف مخالفان است.
اما در داخل عراق، شهروندان، جريان صدر را متهم كرده اند به اين كه مطالبات واقعي مردم را به حاشيه رانده است. در حالي كه مقر همه احزاب سياسي اسلامي در جنوب مورد حمله قرار گرفته است، تنها مراكز جريان صدر هستند كه تاكنون در امان مانده اند. همين موضوع باعث ترديد مردم در نقش داشتن صدري ها در كشيده شدن اعتراضات به سمت خشونت شده است. همچنان كه برخي سياستمداران عراقي معتقدند نزديكي اخير دولت قانون، فتح و نصر باعث به هم خوردن محاسبات صدر و نارضايتي وي شده است.
افزون بر اين، تظاهرات امسال عراق به شكل ويژه و حساب شدهاي از سوي شبكههاي ماهوارهاي پر مخاطب العربيه عربستان و اسكاي نيوز امارات پوشش داده ميشود كه نشان ميدهد اين دو كشور روي اعتراضات مردمي عراق حساب ويژهاي باز كردهاند و در اين بين به نظر ميرسد پيروزي مقتدي صدر در انتخابات پارلماني، سعوديها را بيشتر در اين فكر غوطهور ساخته كه ميتوانند بر افكار عمومي عراق آن گونه كه ميخواهند، تاثير بگذارند.
درهر صورت برايند اعتراضات گسترده امسال را بايد كاهش مشروعيت نظام سياسي حاكم بر عراق و احزاب سياسي آن و افزايش بيش از پيش بي اعتمادي مردم به آن دانست. اعتراضاتي كه وقتي بدون رهبري و ساختار مشخص و حتي بدون وجود يك اپوزيسيون داخلي قدرتمند انجام شود، مي تواند به راهبري آن توسط عوامل و جريان هاي مخرب بينجامد و آن را از مسير اصلي اصلاحات خارج كند و حتي تراكم آن، قطاربه اصطلاح بهار عربي را دوباره به حركت وادار كند.
*منبع:روزنامه خراسان،1397،4،27
**گروه اطلاع رساني**1893**9131
تاریخ انتشار: ۲۷ تیر ۱۳۹۷ - ۰۹:۳۴
تهران- ايرنا- چند روزي است كه جنوب عراق دستخوش تحركات گسترده اعتراضي شهروندان به وضعيت ناگوار برق شده است. اين اعتراضات از بصره آغاز شد و خيلي زود به شهرهاي جنوبي عراق نيز سرايت كردوحالا به بغداد نيز رسيده است.