تهران- ایرنا- جذب سرمایه در بنگاه های اقتصادی از طریق بورس در حال گسترش است و می توان در این زمینه به تامین مالی سه هزار میلیارد تومانی شستا و1300 میلیارد تومانی قطار شهری و بافت فرسوده شهری اشاره كرد كه تازه ترین آنها اختصاص 50 میلیارد تومان برای یك مجتمع سیمانی است.

به گزارش ایرنا، با توجه به روند رو به گسترش اهمیت بازار سرمایه در تامین مالی پروژه های اقتصادی كه در سایه معضلات شبكه بانكی انجام می شود، بنگاه های اقتصادی انتشار انواع اوراق بهادار برای اجرای طرح ها را دنبال می كنند.
از جمله ابزار مورد استفاده در تامین مالی پروژه های اقتصادی در بازار سرمایه، اوراق «سلف موازی» به شمار می رود كه كاربرد آن در بازار سرمایه ایران در حال گسترش است.
قرارداد سلف موازی همانند قرارداد سلف است با این تفاوت كه خریدار این اختیار را دارد پیش از تاریخ سررسید، قرارداد را به شخص ثالث واگذار كند.
در این نوع قرارداد، ابتدا دارایی پایه در بازار اولیه عرضه شده و توسط خریداران معامله می شود؛ سپس خریداران با تسویه قرارداد با فروشنده می توانند در بورس و بازار ثانویه، دارایی خریداری شده را به شكل سلف موازی استاندارد عرضه كنند.

** تامین مالی صنعت سیمان
سازمان های مختلف از جمله سازمان تامین اجتماعی و شركت تامین سرمایه چندی است كه از این ابزار در بازار سرمایه استفاده می كنند كه تازه ترین آنها در صنعت سیمان است كه امروز رخ داد.
حسین سعیدی مدیر تامین مالی شركت تامین سرمایه امین درباره انتشار اوراق سلف موازی كه امروز در بورس كالا منتشر شد گفت: عرضه اوراق سلف موازی سیمان خوزستان در بورس كالا در حالی انجام می شود كه تامین سرمایه امین متعهد پذیره نویسی و بازارگردان این اوراق خواهد بود.
این فعال بازار سرمایه ادامه داد: مبلغ كل این اوراق 50 میلیارد تومان با نرخ سود ر سررسید یكساله 18.5تا 19درصد است و نرخ بازارگردانی روز شمار آن نیز 17.5 درصد خواهد بود.
وی یادآورشد: پیش از این نیز اوراق دیگری در صنعت سیمان منتشر شده بود؛ به طور كلی در صنعت سیمان مسائل مختلفی وجود دارد كه از آن جمله آنها دسترسی به منابع مالی و سرمایه در گردش تولید است.
این فعال بازار سرمایه گفت: سیمانی ها در بازار داخل به دنبال كاهش تخفیف های فروش و گذر از تولید در شرایط نقطه سر به سر هستند و همزمان استفاده از مزیت های صادرات در شرایط ارزی جدید و توسعه بازارهای هدف در خارج از مرزهای كشور را پیگیری می كنند.
وی یادآور شد: همچنین تبدیل تعهدات و تسهیلات ارزی اخذ شده توسط این شركت ها از صندوق ذخیره ارزی در سال های گذشته به اوراق بدهی، زمینه مصون سازی آنها از ریسك نرخ ارز را فراهم كرده است.
سیمان شرق نیز یكی دیگر از شركت هایی است كه در ماه گذشته 30 میلیارد تومان اوراق سلف یك ساله منتشر كرده است.

** تامین مالی صنایع نیروگاهی، فلزی و پتروشیمی
سعیدی از انتشار اوراق بدهی و همچنین عرضه واحدهای صندوق پروژه برای شركت مپنا خبرداد و گفت: در سال مالی جاری، اوراق سلف مپنا به مبلغ 400 میلیارد تومان منتشر شده است.
وی درباره برنامه عرضه های آینده نیز گفت: قرار است بیش از 800 میلیارد تومان اوراق سلف موازی استاندارد برای تأمین مالی در صنایع فلزات و پتروشیمی نیز منتشر كند كه تا سه ماه آینده با توجه به زمان بندی تأمین تضامین این شركت ها عرضه اوراق انجام می شود.

** تامین مالی 3 هزارمیلیارد تومانی شستا
مدیر تامین مالی شركت تامین سرمایه امین با یادآوری عرضه های ماه های نخست امسال و انتهای پارسال گفت: اسفند سال گذشته اوراق اجاره برای تامین مالی شستا (سازمان تامین اجتماعی) تدارك دیده شد. این اوراق با حجم سه هزارمیلیارد تومان (در 2 بخش یك هزار میلیارد تومانی یك ساله و 2 هزار میلیارد تومانی سه ساله) و برای نخستین بار در بازار سرمایه ایران بر مبنای سهام منتشر شد.

** تامین مالی متروی مشهد از طریق بورس
سعیدی گفت: همچنین تامین مالی شهرداری مشهد در اردیبهشت ماه امسال برای تكمیل فاز 2 از خط 3 قطار شهری مشهد به مبلغ 300 میلیارد تومان انجام شد.
خط سه قطار شهری مشهد به طول 28.5كیلومتر بوده و برآورد بودجه آن 6 هزار میلیارد تومان است.
وی گفت: تامین مالی این نوع پروژه ها متكی به منابع غیر بودجه ای شهرداری ها بوده و یكی از راه های جذب این منابع، بازار سرمایه است.
پیش از این در حدود یك هزار میلیارد تومان اوراق برای قطار شهری و بافت فرسوده شهر مشهد منتشر شده است.
اقتصام**2022**2023