طهمورث الیاسی بختیاری، رئیس سازمان برنامه و بودجه استان كرمانشاه روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگاران ایرنا و ایسنا گفت: طبق مصوبه هیات دولت تنها وام آن دسته از خسارت دیده های زلزله امهال می شود كه به تایید شورای هماهنگی مدیریت بحران استان كرمانشاه رسیده باشد.
در اینجا منظور از امهال، 'تمدید مطالبات با تعیین سررسید جدید'(21 آبان 1398) است.
پیش از تصویب این مصوبه، وزارت كشور و سازمان برنامه و بودجه پیشنهاد داده بودند كه تمام وام های زیر 500 میلیون ریال زلزله زدگان جدا از موضوع تایید آسیب دیدگی آنان، مشمول قانون امهال شود.
اگر این پیشنهاد تصویب می شد، دیگر قرار گرفتن زلزله زدگان در لیست امهال مشروط به میزان خسارت وارده و تایید شورای هماهنگی مدیریت بحران نبود.
به گفته الیاسی، طبق مصوبه هیات دولت همه وام های زیر 500 میلیون ریال خسارت دیدگان از زمان وقوع زمین لرزه به مدت 2 سال مشمول قانون امهال می شوند و طی این مدت سود و كارمزد وامها را دولت به بانك پرداخت می كند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه كرمانشاه افزود: اصل تسهیلات اخذ شده خسارت دیدگان در استان 23 هزار و 176 میلیارد ریال برآورده شده كه بار مالی سود و كارمزد 24 ماهه آن هشت هزار و 500 میلیارد ریال است.
براساس اعلام سازمان برنامه و بودجه استان كرمانشاه ، كل مانده تسهیلات اعطایی بانك ها به مردم استان كرمانشاه حدود '120 هزار میلیارد ریال' است كه قانون امهال كمتر از 20 درصد این وام ها را پوشش می دهد.
** امهال سایر وامها با تایید شورای مدیریت بحران
الیاسی در ادامه در باره امهال وام های بانكی بیش از 500 میلیون ریال هم گفت: اگر از بودجه اختصاص یافته در باره امهال مبلغی باقی بماند، در صورت تایید شورای هماهنگی مدیریت بحران وام های بالای 500 میلیون ریال هم می توانند از مزایای استمهال بانكی استفاده كنند.
از سوی دیگر هوشنگ بازوند، استاندار كرمانشاه 23 تیر اعلام كرد كه اگر از مبلغ ابلاغ شده برای امهال چیزی بماند می توانیم برخی واحدهای صنعتی استان را كه به بانك مقروض و در شهرستان های غیر زلزله زده هستند را وارد لیست كنیم.
** باید سهم هر شهرستان مشخص شود
اكنون تنها آسیب دیده های تایید شده در شهرستانهای گیلانغرب، قصرشیرین، سرپل ذهاب، دالاهو، اسلامآبادغرب، ثلاث و باباجانی، جوانرود، روانسر و پاوه و 2 بخش ماهیدشت و كوزران (از توابع شهرستان كرمانشاه) از 21 آبان 96 تا 21 آبان 98 از بازپرداخت اقساط همه وام های زیر 500 میلیون ریال خود معاف هستند.
البته رضا محمودیان، مدیركل مدیریت بحران استانداری كرمانشاه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: در بین وام هایی كه تاكنون برای امهال به بانك ها معرفی شده اند، تسهیلات چند میلیارد تومانی هم وجود داشته یا افرادی كه پنچ یا حتی 10 فقره وام دریافت كرده اند.
به گفته او تا پایان بهار 97 حدود 130 هزار فقره وام برای امهال به بانك ها معرفی شده اند و باید مشخص شود كه تاكنون هر شهرستان چقدر از سهم مشخص شده خود را مصرف كرده و چگونه می تواند از بقیه سهم خود استفاده كند.
قانون امهال تنها در 9 شهرستان و 2 بخش استان كرمانشاه اجرایی می شود و حدود 70 درصد از جمعیت استان در شهرستان های كرمانشاه (جز ماهیدشت و كوزران)، كنگاور، صحنه، هرسین و سنقر را شامل نمی شود.
** سایر زلزله زدهها منتظر امهال نباشد
برای آن دسته از زلزله زدگان كه طی هشت ماه اخیر مانند مشمولان قانون امهال، قسط وامهایشان را ندادهاند دیگر جای امیدواری و شنیدن خبرهای خوب نیست.
زیرا بعید است امكان بهره مندی از مزیت قانون امهال برای زلزله زده هایی كه آسیب دیدگی آنان به تایید بنیاد مسكن و شورای هماهنگی مدیریت بحران استان نرسیده، وجود داشته باشد.
بنابراین به نظر میرسد آنان اكنون باید به فكر تسویه بدهی خود و بازپرداخت اقساط معوقه به بانك ها باشند.
بخشی از زلزله زده ها به دلیل اوضاع نامناسب مالی در بازپرداخت اقساط خود به بانك ها ناتوان شده اند زیرا زلزله مهیب 7.3 ریشتری آبان 96 نه فقط خانه و كاشانه كه كار و كاسبی بسیاری از ساكنان مناطق زلزله زده را به هم ریخته و آنان را بیكار یا كم درآمد كرده است.
نرخ بیكاری در استان كرمانشاه 22/6 درصد است در حالی كه آمار بیكاری در شهرستان های زلزله زده استان از مرز 30 درصد گذشته است.
مسئولان سازمان صنعت، معدن و تجارت كرمانشاه اعلام كردند؛ زلزله حدود هشت هزار میلیارد ریال خسارت به بخش های صنعت و معدن و اصناف وارد كرده است
بنابر اعلام كمیته امداد و بهزیستی استان كرمانشاه هم پس از زلزله بیش از 11 هزار خانوار جدید باید زیرپوشش كمك های امدادی قرار بگیرند.
زمین لرزه 7.3 ریشتری 21 آبان در 11 كیلومتری بخش ازگله، 32 كیلومتری شهرستان سرپل ذهاب در غرب كرمانشاه 620 كشته و 12 هزار و 386 مصدوم داشت.
این زلزله به 10 شهرستان و یك هزار و 930 روستای استان كرمانشاه خسارت وارد كرد و براساس ارزیابی های صورت گرفته حدود 100 هزار واحد مسكونی شهری و روستایی نیز آسیب كلی و جزئی دیده است.
استان كرمانشاه با 2 میلیون نفر جمعیت دارای 32 شهر و 2 هزار و 622 روستا است.
7444/8066
تاریخ انتشار: ۲۸ تیر ۱۳۹۷ - ۰۷:۰۳
كرمانشاه - ایرنا - بسیاری از زلزله زدگان كرمانشاه به هوای تحقق وعدههای اولیه برای امهال وامهایشان، از پرداخت اقساط آنها خودداری كردهاند اما پس از ابلاغ مصوبه دولت اكنون به نظر میرسد آنان باید به فكر تسویه بدهی خود باشند.