به گزارش روز شنبه ایرنا، كاظم غریب آبادی در یك مصاحبه اظهار داشت كه هر كشور عضو معاهده عدم اشاعه (NPT)، تعهداتی را تحت موافقتنامه جامع پادمان برای اظهار مواد و فعالیتهای هستهای خویش به آژانس پذیرفته است (این موافقتنامه مصوب سال ١٣٥٤ مجلس شورای ملی است). ازاینرو، چنانچه در هر یك از اماكن یك كشور عضو معاهده، ماده هستهای نگهداری شود، باید به آژانس اظهار شود و آژانس نیز برای صحت اظهاریه ها، فعالیتهای راستی آزمایی خویش را انجام خواهد داد.
نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی افزود: از سوی دیگر، تمامی كشورهایی كه بهنوعی پروتكل الحاقی را پذیرفته و اجرا میكنند، باید تمامی فعالیتهای تحقیق و توسعه مرتبط با چرخه سوخت هستهای از جمله فعالیتهای پژوهشی و تحقیقی را به آژانس اظهار نمایند.
وی خاطرنشان كرد: طبیعتاً و در این راستا، در برخی موارد از آنجا كه اساتید دانشگاهی نتایج تحقیقات خود را در قالب مقالات در ژورنالهای معتبر علمی جهانی، كنفرانس ها یا سمینارها منتشر میكنند، آژانس از این طریق نیز از كشور مربوطه درصورتی كه آن فعالیت باید اظهار میشد، پرسش هایی را مطرح یا درخواست دسترسی میكند.
غریب آبادی تأكید كرد كه دو دسته تعهدات كشورها تحت موافقتنامه جامع پادمان و پروتكل الحاقی برای تمامی كشورها یكسان بوده و اینگونه نیست كه برخی دسترسیها صرفاً از جمهوری اسلامی ایران انجام شود.
وی در همین حال تصریح كرد از آنجا كه ایران پروتكل الحاقی را بهصورت داوطلبانه اجرا میكند، به الزامات آن نیز پایبند میباشد و برخی دسترسیها در این چارچوب و بر اساس تصمیمات سطوح عالیه نظام انجام میشود.
نماینده دائم ایران نزد سازمانهای بینالمللی در وین، افزود كه هیچ توافق پنهانی برای انجام برخی بازدیدها از دانشگاهها یا اماكن دیگر وجود ندارد و هر آنچه انجام شده، طبق تعهدات كشور میباشد.
غریب آبادی همچنین تاكید كرد كه جمهوری اسلامی ایران در تاسی به خط قرمز ترسیمی از سوی مقام معظم رهبری، در بازدیدهای آژانس به هیچ وجه مجوز مصاحبه با دانشمندان و اساتید كشور (چه در سازمان انرژی اتمی و چه خارج از آن) را صادر ننموده و آژانس نیز تاكنون درخواستی در این زمینه نداشته است، زیرا از پاسخ ایران به خوبی آگاه است.
وی ادامه داد كه با وجود تعهدات كشور، سیاست جمهوری اسلامی ایران در رابطه آژانس با دانشگاه ها، كاملا سخت گیرانه و محدود است. طبیعتا در این چارچوب، حفاظت از مرزهای علمی و دستاوردهای پژوهشی، از اولویت های مسئولان ذیربط بوده، ضمن این كه پرسش ها یا بازدید آژانس از یك دانشگاه به منزله ضرورت توقف یا تعطیلی فعالیت مورد نظر نیست، بلكه به این معناست كه فعالیت های كشورها، تحت تعهداتشان باید به آژانس اظهار شود.
غریب آبادی در پایان تصریح كرد كه اجرای تعهدات كشور در هر حوزه ای، مادامی كه به آن تعهدات پایبندیم و از آن ها خارج نشده ایم، جزو سیاست های اصولی نظام است.
اروپام ** هـ ن **1516
تاریخ انتشار: ۳۰ تیر ۱۳۹۷ - ۱۳:۱۰
لندن – ایرنا – نماینده دائم ایران نزد سازمانهای بینالمللی در وین، اعلام كرد كه مبنای همكاری تهران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، تعهدات پذیرفته شده كشور است و آژانس هیچ دسترسی فراتر از این تعهدات ندارد.