به گزارش روز دوشنبه ايرنا، پس از انقلاب سال 2014 (1393) در اوكراين كه روس ها از آن به عنوان كودتا ياد مي كنند، رسانه هاي هر دو كشور پر بوده از خبرهايي كه حاكي از بالا گرفتن مناقشه ميان دو كشور يا درگيري در موضوعي جديد است.
پترو پروشنكو رئيس جمهوري اوكراين در هيچ مجمع بين المللي يا نشستي چند جانبه نيست كه از روس ها گلايه نكند و از كشورهاي ديگر مخصوصا اروپايي ها نخواهد به كمك اين كشور براي مقابله با روسيه به عنوان جبهه نخست مقابله با روس ها بيايند.
مقامات اوكرايني در دو سال اخير بر شدت حملات خود بر روس ها افزوده اند و بسياري از ملي گرايان اوكراين در مناسبت هاي مختلف، به مراكز فرهنگي و سازمان هاي دولتي روسيه در اوكراين حمله مي كنند و پرچم روسيه را به آتش مي كشند.
خرداد ماه امسال همزمان با روز جشن استقلال در روسيه، اوكراين طي يادداشتي كه به دادگاه بين المللي سازمان ملل متحد فرستاده شد، مدعي نقض كنوانسيون مقابله با حمايت مالي تروريسم و كنوانسيون از بين بردن تبعيض نژادي از سوي مسكو شد و «پاول كليمكين» رئيس دولت اوكراين در توئيتر خود نوشت: امروز روسيه هديه ويژه اي از ما در دادگاه سازمان ملل خواهد گرفت؛ اين هديه 90 كيلوگرمي شامل 17 هزار و 500 صفحه است كه در 29 جلد تهيه شده است.
چندي پيش، رئيس دفتر خبرگزاري ريانووستي روسيه در اوكراين، با حمله نيروهاي امنيتي اوكراين به دفتر كار اين رسانه دستگير شد و به دليل داشتن تابعيت دوگانه اوكرايني - روسي، در دادگاه به خيانت به اوكراين متهم شد.
تنش در روابط روسيه و اوكراين تا جايي پيش رفته است كه اوكرايني ها كه بيشتر جمعيتشان را ارتدوكس ها و هم كيشان روس ها تشكيل مي دهند، كريسمس را به سبك غربي ها (كاتوليك ها يا پروتستان ها) برگزار مي كنند.
در واقع مقامات اوكراين تلاش مي كنند هر گونه اشتراكات فرهنگي يا مذهبي با روس ها را در كشورشان نابود كنند.
اين كشور همچنين در يك سال گذشته سياست تقويت نيروي نظامي خود با تسليحات آمريكايي را در دستور كار قرار داده است به شكلي كه تحويل تسليحات آمريكايي به اوكراين كه از دو سال پيش در راستاي تلاش هاي واشنگتن براي تجهيز ارتش اوكراين انجام مي گيرد، همچنان ادامه دارد.
اين تسليحات به صورت سري به اوكراين تحويل داده مي شود و برهمين اساس هر ساله دهها ميليون دلار سلاح از كشورهاي اروپا و آمريكا به اوكراين انتقال مي يابد.
پاول كليمكين وزير خارجه اوكراين در اين باره گفته كه كي يف تلاش خواهد كرد تا كمك تسليحاتي آمريكا به كشورش در آينده افزايش يافته و سلاح هاي بيشتري را شامل شود.
در بودجه سال 2018 آمريكا نيز 350 ميليون دلار كمك تسليحاتي به اوكراين پيش بيني شده است.
** درخواست عضويت در ناتو
مقامات اوكراين به شدت سياست عضويت در سازمان پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) را دنبال مي كنند و روسيه را كشوري متخاصم مي خوانند كه در وضعيت بحراني بوجود آمده در منطقه دونباس در شرق اين كشور نقش ايفا مي كند.
در آخرين رويارويي ميان دو طرف، هفته گذشته رسانه ها اعلام كردند كه اوكراين به همراه گرجستان، مونته نگرو، الباني و نروژ تمديد تحريم ها از سوي اتحاديه اروپا عليه كريمه را براي يك سال ديگر تمديد كردند.
كي يف همچنين فهرستي از مقام هاي سياسي روس و روساي مراكز صنعتي و اقتصادي اين كشور را تهيه و تحريم هايي را عليه مسكو اعمال كرده است.
در همين حال ولاديمير اومليان وزير زيرساخت هاي اوكراين اعلام كرد كه اوكراين با غرب براي اعمال تحريم هايي عليه بنادر روسيه در درياي سياه مذاكره مي كند.
وي افزود: ما با شركاي آمريكايي و اروپايي مذاكره مي كنيم تا تحريم هايي را در مورد بنادر روسيه در درياي سياه بخاطر محاصره درياي آزوف و جلوگيري از تردد كشتي ها به بنادر اوكراين در اين پهنه آبي وضع كنند.
به گفته مقام اوكرايني، موج تحريم ها عليه روسيه گسترش مي يابد و مورد اخير بررسي تحريم هاي جديد عليه روسيه در كنگره آمريكا، پاسخ مناسب به خودسري هاي اين كشور است.
اوكراين همچنين هفته گذشته سفر رئيس اتحاديه خبرنگاران روسيه به اين كشور را منع كرد و سازمان امنيت اوكراين (اس.ب.او) سفر ولاديمير سولوويف رئيس اتحاديه خبرنگاران روسيه را تهديدي براي امنيت ملي اوكراين خواند.
وزارت امور خارجه روسيه هم در واكنش به اين اقدام اوكراين، با انتشار بيانيه اي ضمن محكوم كردن اين اقدام اعلام كرد كه ممانعت كي يف از سفر رئيس اتحاديه خبرنگاران روسيه به اين كشور، تلاش براي جلوگيري از روابط بين خبرنگاران دو كشور است.
** سياست فعلي روس ها شكيبايي در مقابل اوكراين
روسيه اما از سال 2014 تاكنون در مقابل اوكراين سياست خويشتن داري پيشه كرده است و مقامات اين كشور معتقدند كه مقامات فعلي اوكراين نماينده تمام جامعه اين كشور نيستند و بر اثر كودتا و با حمايت غرب به قدرت رسيده اند و وضعيت روسيه و اوكراين سرانجام بهبود خواهد يافت.
در خصوص كريمه نيز روسيه بارها اعلام كرده اند كه با هيچ كشوري در اين خصوص مذاكره نخواهند كرد و با تحريم هاي سنگين آمريكا و غرب به دليل الحاق كريمه مقابله خواهند كرد.
روس ها در ادامه اثبات مالكيت خود بر كريمه، بزرگترين پل اروپا از جنوب شرقي روسيه تا كريمه را در كمتر از دو سال ساختند تا مردم كشورشان با خودرو بتوانند مستقيم وارد كريمه شوند.
ولاديمير پوتين رئيس جمهوري روسيه با كاميوني كه خود آن را مي راند، از روي اين پل گذشت و آن را افتتاح كرد.
روسيه در عرصه بين المللي نيز سياست بي توجهي به اظهارات ضد روسي مقامات اوكرايني را پيشه كرده است و در مقابل اقدامات اوكراين تلاش مي كند از اوكراين به مجامع بين المللي و حقوق بشري شكايت كند و رفتارهاي اوكراين را خجالت آور و در راستاي تنش آفريني قلمداد مي كند.
ولاديمير پوتين اواخر هفته گذشته در سخناني از رويكرد مقام هاي اوكرايني در مناقشه در شرق اين كشور انتقاد كرد و هشدار داد كه ريسك هاي جدي متشنج شدن اوضاع در مناطق جنوب و شرق اوكراين به چشم مي خورد.
به گفته وي، علل بروز اين وضعيت رعايت نشدن توافق ها از سوي دولت اوكراين و خودداري از حل و فصل صلح آميز مناقشه است.
به گفته پوتين، دولت اوكراين هربار با نشان دادن بي توجهي خود به توافق ها و بي تمايلي براي انجام گفت وگو با مردم اين كشور، اميدوار به اجراي سناريوهايي با استفاده از زور است.
وي خاطرنشان كرد: بر اين باوريم كه مجموعه تدابير پيش بيني شده در توافقنامه مينسك، پايه و اساس واقعي براي حل و فصل سياسي اين وضعيت بحراني است.
بنظر مي رسد روس ها معتقدند كه كليد تامين امنيت و ثبات در غرب اين كشور و در همسايگي با كشورهاي اروپايي در گسترش همكاري ها و اعتماد سازي نهفته است.
رئيس جمهوري روسيه به تازگي گفته است به شركاي غربي كه براي تشنج بيشتر تلاش مي كنند و سعي دارند گرجستان و اوكراين را در زمره اعضاي ناتو قرار دهند، هشدار مي دهيم كه بهتر است به پيامدهاي اين سياست غيرمسئولانه فكر كنند.
اروپام*391* 1346 **1485
تاریخ انتشار: ۳۱ تیر ۱۳۹۷ - ۱۳:۴۴
مسكو- ايرنا- دامنه اختلافات ميان روسيه و اوكراين كه از سال 2014 در پي روي كار آمدن دولتي غربگرا در اوكراين و الحاق كريمه به روسيه آغاز شد، هر روز بيشتر مي شود و اوكراين در سياست فاصله گيري از روسيه و همگرايي با غرب اقدامات خود را تشديد كرده است.