گناباد- ايرنا- مسئولان دستگاههاي ذيزبط در گناباد معتقدند كاهش آسيبهاي اجتماعي به عنوان يكي از دغدغه هاي مهم جامعه ي جز با هم افزايي و هماهنگي بين دستگاههاي اجرايي و مشاركت مردم ميسر نمي شود.

اعتياد، بيكاري و طلاق سه آسيب اجتماعي مهم در گناباد هستند كه تاكنون با هماهنگي و افزايش همكاريهاي بين بخشي و استفاده از ظرفيتهاي تشكلهاي مردم نهاد گامهاي خوبي براي كاهش آنها برداشته شده اما دستيابي به موفقيتهاي موثر در اين حوزه نيازمند تعامل و همكاري بيشتر است.
رئيس اداره بهزيستي گناباد در گفت و گو با خبرنگار ايرنا نبود هماهنگي، هم افزايي و پراكنده كاري را از مشكلات مهم فراروي تلاش براي كاهش آسيبهاي اجتماعي ذكر و بيان كرد: آسيبهاي اجتماعي پديده اي چندوجهي هستند و كاهش تبعات آن تنها با تلاش بهزيستي محقق نمي شود بلكه هم افزايي و تعامل همه بخشها اعم از فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي در اين زمينه ضروري است.
علي آراسته افزود: براي كاهش آسيبهاي اجتماعي بايد به صورت گسترده همه بسترها و عوامل موثر در بروز آنها را مورد توجه قرار داد و به تناسب براي رفع اين معضلات برنامه ريزي منسجم و هدفمندي داشت. فردي كه بر اساس سوانح رانندگي معلول مي شود و يا خانواده اي كه سرپرست خود را از دست مي دهد به نوعي با مشكلات اقتصادي و روحي مواجه و معلوليت به تدريج برخي موارد آسيبهاي اجتماعي مانند طلاق را به دنبال دارد.
وي ادامه داد: حتي پليس راه و اداره راه و شهرسازي بايد بايد با مناسب سازي و كاهش مخاطرات در راهها و كاستن ار تعداد تصادفات رانندگي نيز در كاهش آسيبها نقش آفرين باشند. كاهش تبعات آسيبهاي اجتماعي سرمايه بر و طولاني مدت مي باشد.
رئيس اداره بهزيستي گناباد گفت: مشاركت بيشتر تشكلهاي مردم نهاد و خيران حلقه مفقوده در مقابله با آسيبهاي اجتماعي در گناباد به شمار مي رود زيرا تاكنون به نحو مطلوب از ظرفيتهاي اين بخشها استفاده نشده است.
وي اظهار داشت: براي ايجاد وحدت رويه و افزايش هم افزايي به منظور كاهش آسيبهاي اجتماعي كميته هاي تخصصي به تازگي در فرمانداري گناباد تشكل و فعاليتهاي پيشگيرانه در اين زمينه با محوريت فرمانداري و بهزيستي انجام مي شود. با همين رويكرد پايگاه سلامت اجتماعي براي ايجاد بستر نقش آفريني بيشتر خيران و تشكلهاي مردم نهاد در گناباد شكل گرفته است.
او گفت: بر اساس سند كنترل آسيبهاي اجتماعي گناباد كه چند ماه پيش تدوين شد 'اعتياد، بيكاري، طلاق، كاهش روابط اجتماعي، استفاده نادرست از فضاي مجازي، نااميدي و ياس، روابط نامشروع و مهاجرت' مهمترين آسيبها در شهرستان هستند.
مسئول اورژانس اجتماعي بهزيستي گناباد نيز به خبرنگار ايرنا گفت: مهمترين عوامل طلاق به عنوان يكي از آسيبهاي مهم اجتماعي در گناباد اعتياد فقدان علاقه زوجين، نداشتن احساس مسئوليت، ناتواني در مهارتهاي زندگي، بيكاري و دخالتهاي اطرافيان است.
دكترعلي ايزديار افزود: هم افزايي حلقه مفقوده كاهش آسيبهاي اجتماعي در گناباد است لذا همكاريهاي بين بخشي و همگرايي دستگاههاي اجرايي و دست اندركاران براي كاهش اين معضلات ضروري است. متوليان كاهش آسيبهاي اجتماعي علاوه بر عملكرد ضعيف، بودجه هاي برنامه ها را در مسير اصلي خودصرف نمي كنند.
وي ادامه داد: كاهش آسيبهاي اجتماعي در گناباد نيازمند ايجاد تشكلهاي تخصصي مردم نهاد متشكل از متخصصان و اساتيد و صاحبنظران دانشگاهي است و مشاركت مردم در هر بخشي نتايج خوبي به دنبال داشته و در اين زمينه هم موثر است.
او اظهارداشت: به مرور زمان نقش ريش سفيدان براي داوري كاهش اختلافات و جلوگيري از طلاق و ديگر مشكلات بسترساز آسيبهاي اجتماعي كاهش يافته در حالي كه بايد از توان اين افراد و سازمانهاي مردم نهاد بيشتر بهره گرفت.
رئيس شوراي اسلامي گناباد نيز به خبرنگار ايرنا گفت: دست اندركاران مقابله با آسيبهاي اجتماعي شامل شهرداري، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي، بهزيستي، ورزش و جوانان و دانشگاهها و مراكز آموزش عالي در اجراي وظايف خود هماهنگ و منسجم نيستند لذا بايد احساس مسئوليت بين بخشي در ميان آنها تقويت شود.
سيدحسين پورهاشمي افزود: بخش اعظم 17 سازمان مردم نهاد كه تاكنون در گناباد تشكيل شده اند به دنبال رويكرد توسعه شهرستان هستند و به مسائل فرهنگي و اجتماعي كمتر توجه دارند. فرمانداري گناباد براي هم افزايي بيشتر بين متوليان مربوطه جلسات و كميته هاي تخصصي متعددي در بخشهاي ساماندهي امور جوانان، بانوان، سالمندان و غيره برگزار مي كند.
دكتر سيدسعيد حسيني استاد علوم اجتماعي دانشگاه آزاد اسلامي واحد گناباد نيز هم افزايي و تقويت روابط اجتماعي را ضرورت كاهش آسيبهاي اجتماعي ذكر و بيان كرد: تشكلهاي مردم نهاد زماني در انجام وظايف خود موفق خواهند بود كه فراسازماني عمل كرده و به صورت مستقل فعاليت داشته باشند و دولت بايد تنها بر عملكرد آنها نظارت داشته باشد.
رئيس اداره ورزش و جوانان گناباد هم نبود هماهنگي و هم افزايي بين دستگاههاي اجرايي مربوطه را از مشكلات مهم اين بخش ذكر و بيان كرد: بايد اعتبارات بخشهاي مختلف براي انجام برنامه هاي فرهنگي، اجتماعي و ورزشي در كنار هم قرار گيرد تا با برنامه اي منسجم تاثيرگذاري مطلوبي در جامعه داشته باشد.
محمدعلي اميني راه اندازي تشكلهاي مردم نهاد را مولفه مهم هم افزايي در مقابله با آسيبهاي اجتماعي در گناباد برشمرد و افزود: از متقاضيان واجد شرايط ايجاد تشكلهاي مردم نهاد تخصصي در بخشهاي فرهنگي و اجتماعي ضمن اعطاي مجوز با پرداخت تسهيلات 10 ميليون تا 100 ميليون ريالي حمايت مي شوند.
مسئول امور اجتماعي فرمانداري گناباد نيز به خبرنگار ايرنا گفت: نگاه شخصي در مقابله با آسيبهاي اجتماعي جوابگو نيست بلكه بايد هم افزايي و همگرايي بين بخشي در اين زمينه افزايش يابد و از ظرفيتهاي بخشهاي مختلف براي كاهش آنها بهره گرفت.
سيد كاظم نظام افزود: علاوه بر ارتباط ضعيف بين دستگاههاي اجرايي، دست اندركاران ادارات و بخشهاي ذيربط براي كاهش آسيبهاي اجتماعي با هم ارتباط سازنده ندارند كه اين موجب كاهش تاثيرگذاري برنامه ها مي شود.
وي افزايش مطالبه گري اجتماعي را زيربناي جلب مشاركت مردم در عرصه هاي گوناگون ذكر و بيان كرد: هر اندازه تعامل بين بخشهاي مردمي و دولتي افزايش يابد اثربخشي فعاليتها نيز بيشتر مي شود و بايد سازمانهاي مردم نهاد اين مطالبه گري را افزايش دهند.
گناباد در فاصله 278 كيلومتري جنوب مشهد واقع است.
2095/1858