تهران - ایرنا- رئیس انجمن متخصصان میكروبیولوژی و بیماریهای عفونی ایران گفت: تقاضا برای تزریق واكسن HPV كه برای پیشگیری از زگیل تناسلی كاربرد دارد در بین جوانان كشور رو به افزایش است.

مسعود مردانی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار حوزه سلامت ایرنا افزود: مهمترین علت تقاضا برای تزریق واكسن HPV، معرفی كردن غیركارشناسانه بیماری زگیل تناسلی در یك برنامه تلویزیونی و برخی رسانه ها بود و پس از آن، مراجعات برای استفاده از این واكسن به مراكز درمانی افزایش یافته است.
ویروس پاپیلومای انسانی یا Human papilloma virus ویروسی است كه از طریق تماس پوستی یا جنسی منتقل می شود و موجب ایجاد زگیل در ناحیه دستگاه تناسلی، مقعد و اطراف آن می شود و اگر این ویروس از نوع سرطان زا باشد، می تواند موجب بروز بیماری سرطان دهانه رحم در زنان شود.
وی اظهار داشت: جوانانی كه در خارج از حریم خانواده رفتارهای جنسی محافظت نشده دارند، برای جلوگیری از ابتلا به بیماری زگیل تناسلی متقاضی این واكسن هستند تا در برابر این بیماری واكسینه شوند.
استاد دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی ادامه داد: باید حافظان سلامت مردم، تهدیدها را فرصت بدانند و علی رغم اینكه مطرح شدن این واكسن و بیماری زگیل تناسلی در یك برنامه تلویزیونی تهدید بوده، اما باید آن به فرصت تبدیل كرد و با آگاهی از این وضعیت جوانان را به جای تزریق واكسن HPV به پرهیز از رفتارهای جنسی پرخطر تشویق كنیم و و به آنان بیاموزیم كه اگر نمی توانند به این توصیه مهم بهداشتی عمل كنند در غیر این صورت حتما از كاندوم استفاده كنند تا شیوع بیشتر بیماری زگیل تناسلی در جامعه جلوگیری شود.
مردانی اضافه كرد: واكسن HPV واكسن گرانی است و و به عنوان اولین واكسن ضد سرطان برای پیشگیری از سرطان دهانه رحم در تمام دنیا فقط برای دختران سنین 11 تا 13 سال توصیه می شود و كارآیی آن برای این گروه ثابت شده است.
به گفته مردانی، در حال حاضر در كشورهای استرالیا، انگلستان، آمریكای شمالی، اسكاندیناوی واكسن HPV در قالب طرح گسترش ایمن سازی به صورت رایگان به دختران سنین پایین تزریق می شود.
وی افزود: با توجه به اینكه در ایران محدودیت های زیر ساختی برای تهیه این واكسن داریم و باید وارد كنیم، لازم است دختران 11 تا 13 سال كشور حتما آن را تزریق كنند.
این پزشك اظهار داشت: والدین می توانند برای استفاده دختران 11 تا 13 سال خود از این واكسن، به پزشك مراجعه كنند و با تهیه نسخه این واكسن را تهیه كرده و در بیمارستان یا درمانگاه توسط پزشك تزریق شود.
ایرج حریرچی، معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی چندی پیش درباره واكسن HPV گفت: هر سال 927 مورد سرطان دهانه رحم در كشور رخ می دهد و 5درصد مردم به زگیل های ناحیه تناسلی دچار می شوند كه بروز آن در زنان كمتر از 24 سال و در مردان بین 25 تا 29 سال بیشتر است.
وی افزود: اینكه تزریق واكسن HPV باعث عقیم شدن مردان و زنان می شود، بیانی غیر علمی و در حد شایعه است. خواهش می كنم كه در این خصوص افراد علمی اظهار نظر كنند و اگر گزارش علمی وجود دارد به ما ارائه دهند. اما تاكنون گزارشی در این خصوص در دنیا ارائه نشده است.
معاون وزیر بهداشت خاطرنشان كرد: این واكسن را 54 كشور استفاده می كنند و حتی برخی كشورها نیز آن را اجباری كرده اند. گزارش هایی مبنی بر عقیم شدن مصرف كنندگان این واكسن وجود ندارد؛ الان هم فقط یك نفر با عنوان علمی با واكسن HPV مخالفت كرده است.
حریرچی اضافه كرد: برخی، هر كار جدیدی كه می خواهد انجام شود، را توطئه می دانند، این اشخاص بهتر است قبول كنند كه مسئولان وزارت بهداشت برای سلامت مردم دارند كار می كنند.
وی اظهار داشت: زگیل تناسلی عوارض متعددی دارد كه اختلال در روابط جنسی و افسردگی از جمله آنهاست و در بیشتر مواقع طلاق را به همراه دارد، ضمن اینكه درمان زگیل تناسلی به جز عوارض آن، پر هزینه است.
حریرچی افزود: طی سال های گذشته و همچنین در زمان حاضر نیز به دنبال تولید این واكسن بوده و هستیم. مطالعات ابتدایی آن انجام شده است، البته نوع خارجی این واكسن در بازار موجود است و باید سه بار تزریق شود.
وی، هزینه هر بار تزریق واكسن HPV را 273 هزار تومان بیان كرد و اظهار داشت: هزینه تزریق این واكسن در مراكز خصوصی بیشتر از این میزان ممكن است باشد. بنابراین راه درست این است كه واكسن را در داخل كشور تولید كنیم.
علیرضا بیگلری، رئیس انستیتو پاستور ایران نیز از تولید آزمایشگاهی این واكسن در چند شركت داخلی خبر داده و گفته است: با توجه به وجود دانش فنی كافی، چندین شركت در كشور به تولید آزمایشگاهی واكسن HPV اقدام كرده اند اما هنوز این واكسن وارد تولید انبوه و صنعتی نشده است و برای مرحله تولید انبوه واكسن، باید زیرساخت ها، فضاها و تجهیزات مورد نیاز فراهم شود.
اجتمام *9022 * 3063