به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، ایجاد فرصتهای شغلی با بهرهگیری از كسب و كارهای خرد یكی از راهكارهای مرسوم در دنیاست و كارشناسان معتقدند در صورت وجود زمینه و انگیزه كافی، میتواند موتور محرك نوآوری در تولید باشد.
كسب و كارهای كوچك به دلیل امكان ایجاد فرصتهای شغلی با سرمایه اندك، زمان اندك بین اجرای طرح و رسیدن به مرحله تولید و اشتغالزایی بالا ظرفیتی بینظیر است.
حمایت از این كشب و كارها با پرداخت تسهیلات اشتغالزایی و كارمزد كم، رونق خاصی گرفته است.
سازمان برنامه و بودجه كشور بتازگی خلاصه ای از برنامههای تولید و اشتغال دولت در سال 1397 را منتشر كرده كه شامل 10 طرح و برنامه در زمینه اشتغال است.
این طرح ها شامل طرح دانش آموختگان دانشگاهی، مشوق كارفرمایان، مهارت آموزی در محیط، یارانه دستمزد، تامین مالی خرد، توسعه مشاغل خانگی، توسعه اشتغال در بخش مسكن، كشاورزی، صنعت، حمل و نقل و گردشگری است.
طرح توسعه تامین مالی خرد با رویكرد بانكداری پیوندی یكی از طرح های تولید و اشتغال امسال دولت است كه افزایش توسعه كسب و كارهای خرد و خانگی در مناطق روستایی، توانمندسازی افراد و بهبود معیشت روستاییان را دنبال می كند.
در این طرح به بانكداری پیوندی اشاره شده كه به معنای پیوند مالی بین یك موسسه مالی رسمی با یك موسسه مالی غیررسمی محلی همچون گروه های خودیار است.
گروه های خودیار باید شامل 15 تا 25 نفر عضو ساكن همان محل باشد. از هر خانواده فقط یك نفر می تواند در این گروه عضو شود.
همچنین افراد زیر 18 سال و كسانی كه بدهی معوق یا چك برگشتی دارند، نمی توانند به عضویت گروه درآیند.
طرح توسعه تامین مالی خرد با ایجاد تسهیلات بانكی، بدون نیاز به ضمانت و وثیقه برای روستاییان تنگدست و آسیب پذیر فراهم شده است كه از طریق راهبردهای تامین مالی خرد نزد موسسه تاك میسر می شود.
همچنین افراد آسیب پذیر و كم درآمد در مناطق شهری و روستایی بویژه زنان و جوانان می توانند از این طرح استفاده كنند.
با توجه به تجارب موفق این برنامه و مشاركت و هماهنگی معاونت توسعه كارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی، سازمان بهزیستی و بانك كشاورزی، می توان در 6 سال 100 هزار نفر جدید را در قالب 6 هزار گروه خودیار به جامعه زیر پوشش برنامه اضافه كرد.
در این برنامه از منابع قانون اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری استفاده می شود.
** منابع مالی مورد نیاز
دوره زمانی اجرای برنامه تامین مالی خرد با رویكرد بانكداری پیوندی سه سال است و مشتمل بر تشكیل گروه های خودیار، بانك پذیر شدن آنها و راه اندازی كسب و كار توسط حدود 10 درصد اعضای گروه های خودیار می شود.
هزینه ظرفیت سازی هر گروه خودیار 100 میلیون ریال برای سه سال است.
در هر یك از سال های اول و دوم 40 میلیون ریال و در سال سوم 20 میلیون ریال پرداخت می شود.
بنابراین با احتساب تشكیل یك هزار گروه در سال 1397 و ادامه فعالیت سه هزار گروه موجود، اعتبارات بودجه ای كه برای ارائه خدمات فنی و مشاوره ای، بسیج اجتماعی، ظرفیت سازی در داخل بانك و سازمان های مدنی و افراد هدف مورد نیاز است، 120 میلیارد ریال برآورد می شود.
بر این اساس، اشتغالزایی 6 هزار نفر پیش بینی شده است.
برای اجرای طرح توسعه تامین مالی خرد با رویكرد بانكداری پیوندی به عنوان یكی از طرح های اشتغالزایی، یك هزار و 200 میلیارد ریال تسهیلات و 120 میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
این اعتبار و تسهیلات فقط به 14 استان اختصاص می یابد كه در این میان استان های كمتر برخوردار مانند كرمانشاه، چهارمحال و بختیاری، خراسان رضوی بیشترین سهم را دارند و 17 استان مانند تهران، البرز، قم و همدان در این طرح جایی ندارند.
اقتصام**9132*1961*
تاریخ انتشار: ۱ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۹:۴۹
تهران- ایرنا- پیش بینی شده است امسال برای افزایش تولید ملی، خودكفایی و اشتغال پایدار به كمك طرح «توسعه تامین مالی خرد با رویكرد بانكداری پیوندی»، 6 هزار شغل بر پایه كسب و كارهای كوچك در 14 استان كشور ایجاد شود.