تاریخ انتشار: ۲ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۷:۳۵

تهران - ایرنا - یك میلیون و 300 هزار معلول در سامانه سازمان بهزیستی ثبت شده اند؛ آمار بالایی كه تایید می كند این اقلیت بزرگ باید از حق مشاركت در حوزه‌های مختلف اجتماعی برخوردار باشند، حقی كه لایحه حمایت از حقوق معلولان مدعی برآوردن بخش بزرگی از آن است.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا، قانون حمایت از حقوق معلولان در هشتم اردیبهشت ماه امسال از سوی رئیس جمهوری به دستگاه ها ابلاغ شد و اكنون افراد دارای معلولیت چشم انتظار تحقق وعده های داده شده در این قانون از جمله رعایت سهمیه سه درصدی استخدام برای معلولان هستند.
البته این قانون بعد از بودجه سال 97 ابلاغ شده است و از سوی دیگر برای اجرایی شدن به زمینه هایی نیاز دارد و برخی از نهادهای مرتبط با معلولان مانند كانون ناشنوایان ایران نگران این هستند كه در این قانون به اندازه كافی به آنان توجه نشده باشد.
این مساله كه ایران جزو 40 كشوری است كه قانون جامع حمایت از حقوق معلولان را دارد، جای بسی خوشحالی است، اما متاسفانه تاكنون این قانون به دلیل نداشتن ضمانت اجرایی، عملیاتی نشده است و متولیان امر امیدوارند كه قانون تازه تصویب شده بتواند رویای تحقق حقوق معلولان را به حقیقت برساند.
برخی افراد دارای معلولیت تحقق بند بند مفاد قانون حمایت از حقوق معلولان را رویایی بیش نمی دانند اما سازمان بهزیستی كشور در هفته بهزیستی برای زنده كردن امید در این اقشار اعلام كرد كه هرچند قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت بعد از بودجه 97 ابلاغ شده است، اما 200 میلیارد تومان برای آغاز اجرای این قانون در اختیار این سازمان قرار گرفته است.

* قانون حمایت از معلولان را با تمام توان اجرا می كنیم
وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی درباره تحقق مفاد قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت گفته است: تمام توان حقیقی و حقوقی خود را برای پیاده سازی قانون حمایت از حقوق معلولان به كار خواهیم گرفت.
علی ربیعی معتقد است: باید برای افرادی كه به هر علت نتوانسته اند از فرصت های برابر اجتماعی استفاده كنند، برنامه های مشخصی اجرا و پیاده سازی شود.
وی تصریح كرد: اگر از افراد با شرایط خاص، مراقبت نكنیم و در این زمینه نقصان داشته باشیم، این افراد توانایی های لازم برای برخورداری از فرصت های برابر را از دست می دهند. باید به سمت جامعه برابر و همراه با عدالت حركت كنیم؛ از این رو، برنامه‌های برخورداری افراد از فرصت های برابر را به طور جدی پیگیری می كنیم.

* مناسب سازی مهمترین ركن قانون حمایت از حقوق معلولان
رئیس سازمان بهزیستی كشور مناسب سازی را مهمترین ركن قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت می داند و گفت: اشتغال معلولان از دیگر محورهای این قانون است كه در این بخش صندوق فرصت های شغلی افراد دارای معلولیت تشكیل خواهد شد.
انوشیروان محسنی بندپی تاكید كرد: در دو ماه اخیر زمینه اجرایی شدن قانون حمایت از حقوق معلولان را مشاهده می كنیم به طوری كه در راستای اجرای این قانون، استانداران مكلف شده اند مدیران كل بهزیستی را در شورای برنامه ریزی دعوت كنند درحالی كه پیش از این در این جلسات حضور نداشتند.
وی خاطرنشان كرد: در پی ابلاغ این قانون از سوی رئیس جمهوری، به تمام دستگاه های دارای سهمیه استخدامی تاكید شد كه سهمیه سه درصدی استخدام افراد دارای معلولیت را رعایت كنند و در غیر این صورت این سهمیه حذف خواهد شد.
وی با اظهار امیدواری نسبت به فراهم شدن زمینه اجرایی كردن قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت، گفت: اخیرا ابعاد مختلف قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت را در اجلاسی در سازمان ملل متحد ارائه كردیم و طبق كنوانسیون حقوق معلولان، هیچ بندی نبود كه از آن غفلت داشته باشیم.

* تفاهم نامه تامین مسكن خانواده های دارای دو معلول به بالا
علاوه بر آماده سازی اجرای قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت، نسبت به تامین مسكن خانواده های دارای دو معلول به بالا نیز اقداماتی صورت گرفته است.
رئیس سازمان بهزیستی كشور در این باره گفت: تفاهمنامه پنج جانبه بین وزارت رفاه، بهزیستی، بنیاد مستضعفان، سازمان ملی زمین و مسكن، خیرین مسكن ساز و بنیاد مسكن انقلاب اسلامی در این زمینه منعقد شده است.
محسنی بندپی ادامه داد: بر این اساس برای خانواده های دارای دو معلول به بالا در مناطق شهری، بنیاد مستضعفان ۱۵ میلیون تومان، بهزیستی ۱۰ میلیون تومان، خیرین مسكن ساز پنج میلیون تومان و در مناطق روستایی بنیاد مستضعفان ۱۰ میلیون تومان، بهزیستی هشت میلیون تومان و بنیاد مسكن انقلاب اسلامی دو میلیون تومان ارائه می دهند و بقیه هزینه ساخت مسكن نیز با وام چهار درصد تامین می شود.
وی اظهار داشت: در دی ماه ۹۶ طی جلسه ای مقرر شد تمام خانواده های دارای دو معلول به بالا بتوانند در این طرح ثبت نام كنند. همچنین خانه های روستایی خانواده های دارای دو معلول به بالا تا پایان سال ۹۸ تحویل داده می شود.
محسنی بندپی افزود: خانواده های روستایی دارای دو معلول به بالا در این طرح از وام با بهره چهار درصدی بهره مند می شدند اما خانواده های دارای دو معلول به بالای شهری وام ۱۶ درصدی داشتند كه در بودجه ۹۷ مقرر شد ۳۸ میلیارد تومان برای پرداخت مابه التفاوت وام چهار تا ۱۶ درصد درنظرگرفته شود تا خانواده های شهری نیز بتوانند وام با بهره چهار درصد دریافت كنند.
وی یادآور شد: تاكنون 11 هزار خانوار دارای دو معلول به بالا، برای دریافت مسكن ثبت نام كرده اند.

* اجرای قانون حمایت از معلولان در مجلس پیگیری می شود
عضو كمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی نیز درباره قانون حمایت از افراد دارای معلولیت گفت: مجلس دهم اجرای كامل قانون حمایت از حقوق معلولان را پیگیری می كند.
محمدحسین قربانی افزود: پس از برگزاری 40 جلسه مشترك با مسئولان ذیربط و با استناد به قوانین موجود و به ویژه كمك و همراهی نهادهای مردمی توانستیم پیگیر حقوق معلولان جامعه امروز باشیم.
وی اظهار داشت: در این راستا نشست های مشتركی با معلولان، نهادهای مردمی، NGOها و همچنین كارشناسان بهزیستی در راستای تدوین قانون جامع حمایت از معلولان انجام شد.
قربانی با اشاره به بخش هایی از قانون «حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت در مجلس شورای اسلامی» اظهار داشت: حقوق معلولان شامل مواردی همچون پرداختن حداقل حقوق پایه كشور یا جامعه كارگری به معلولان، اختصاص حق پرستاری معلولان شدید، اشتغال و پرداخت حق بیمه كارفرمایان است كه در این راستا دولت از 30 تا 50 درصد بكارگیری حقوق معلولان را به كسانی كه برای آنان در جامعه اشتغال ایجاد كنند، پرداخت می كند.
وی افزود: همچنین ایجاد صندوق های شغلی و اختصاص سهم سه درصدی اشتغال برای جامعه معلولان در دستگاه های اجرایی در مفاد قانون حمایت از افراد دارای معلولیت از دیگر مفاد این قانون است.
قربانی گفت: مجلس شورای اسلامی به ویژه كمیسیون مشترك متعهد است و وظیفه خود می داند تا به طور كامل از اجرای این قانون در سطح جامعه حمایت كند.

* معلولان پس از كسب حدنصاب لازم استخدام می شوند
معاون سرمایه انسانی سازمان اداری و استخدامی نیز درباره سهمیه استخدامی معلولان بر اساس قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت گفت: معلولان پس از كسب حد نصاب لازم در رقابت با سایر معلولان، در دستگاه‌های اجرایی استخدام می شوند و در صورت تكمیل نشدن ظرفیت پیش‌بینی شده (تا سقف سه درصد) باقیمانده ظرفیت سهمیه برای داوطلبان در آزمون‌های آتی لحاظ می شود.
سید صدرالدین صدری نوش آبادی با اشاره به برخی اخبار منتشر شده مبنی بر تضییع حقوق معلولان در پنجمین آزمون سراسری استخدامی كشور، گفت: دستگاه های اجرایی موظف به اجرای قانون استخدام معلولان هستند و نمی توانند به هر بهانه ای از اجرای قانون خودداری كنند.

* 70 هزار معلول در تهران
مدیر بهزیستی شهر تهران نیز با اشاره به وجود 70 هزار فرد دارای معلولیت در تهران، گفت: پنج هزار نفر از این افراد معلول به طور شبانه روزی در این سازمان تحت نظر هستند و خدمات مراقبتی مورد نیاز را دریافت می‌كنند.
سید محمد رحیم فاضلی نژاد افزود: یكی از فعالیت های این سازمان حمایت و توانمندسازی معلولین برای اشتغالزایی است.
وی اضافه كرد: تاكنون یك پنجم فعالیت های افراد معلول را به بخش خصوصی واگذار كرده ایم.
شبد**اجتمام*9185*1417*1834**1379