ساري - ايرنا - همزمان با وارد شدن به سال 1530 باستاني تبري ، مردم مازندران در برخي از مناطق از جمله بابل كه همچنان به آداب و رسوم گذشتگان پايبند هستند ، شروع آن را جشن گرفتند.

به گزارش خبرنگار ايرنا ، روايت مورد قبول در باره مبدا سال طبري محاسبه آن از دوم مرداد ۱۳۳سال پيش از هجرت مصادف با پادشاهي قباد ساساني و حاكميت فرزندش ' كيوس ' بر تبرستان است . گفته مي شود در اين سال مردمان تبرستان با برقراري يك روز كبيسه به نام ششك سال را از گردش بازداشتند.
در تقويم باستاني تبري فصل بهار 100 روز شامل 50 روز بهار سرد و 50 روز بهار گرم ، تابستان 85 روز ، پاييز سرد 50 روز و زمستان هم 80 روز است .
پنج روز اضافه هر سال در ماههاي دوازدهگانه سال طبري محاسبه نمي شود ، بلكه به عنوان ' پتك ' به آخر سال اضافه مي شود و روز اضافه سال هاي كبيسه هم ' ششك ' گفته مي شود.
نخسين روز سال تبري هم ' فردينه ماه ' نام دارد . نام ماههاي طبري هم عبارت از ؛ فردينه ماه ، كرچه ماه ، هر ماه ، تير ماه ، ملار ماه ، شروينه ماه ، مير ماه ، دونه ماه ، اركه ماه ، د ماه ، وهمنه ماه و نوروز ماه است.
به گزارش ايرنا ، همزمان با آغاز سال جديد طبري جمعي از فرهنگ دوستان بابلي دوشنبه شب مراسمي را در اين شهر برپا كرده و اين مناسبت را جشن گرفتند .
نصرالله هومن نويسنده و پژوهشگر گاهشماري و تقويم تبري در اين جشن كه با عنوان سومين همايش تبرستان بزرگ به مناسبت آغاز سال نو باستاني يك هزار و 530 تبري در بنياد حريري بابل برگزار شد ، گفت : ترديدي نداشته باشيد كه تقويم بازمانده از تبرستان ارزشمندترين ميراثي است كه همه ما بايد به آن افتخار كنيم.
وي افزود : تقويم تبري به لحاظ علمي و دقت بسيار فراتر از تقويم ميلادي است و بايد به خود بباليم كه منجمان اين خطه يك هزار و 700 سال قبل از ميلاد مسيح تقويمي را تهيه كرده اند كه كوچك ترين خطايي در آن ديده نمي شود.
يكي از استادان دانشگاه شهيد بهشتي تهران هم در اين جشن گفت : مردم تبرستان در طول تاريخ ثابت كرده اند كه وطن پرست و شيفته ايران هستند.
دكتر ابوالقاسم اسماعيل پور مطلق افزود : زماني كه فردوسي بزرگ بعد از اتمام شاهنامه بزرگش در دربار غزنويان حضور يافت و آثارش را تقديم دربار كرد ، بشدت مورد سرزنش دربار قرار گرفت و به او اتهام رافضي و مرتد زدند ، اما در همان مقطع مردم وطن پرست تبرستان به گرمي از فردوسي استقبال كردند و در زمان عبور اين چهره فاخر علمي به خراسان او را مورد لطف و عنايات خود قرار دادند كه اين جلوه اي از وطن پرستي مردم تبرستان بود.
وي اظهار داشت : از جمله ويژگي هاي بارز مردم تبرستان داشتن يك زبان ، تقويم و فرهنگ مستقل است و اين يك اشتباه بزرگي است كه ما زبان تبري را داراي يك گويش بدانيم ، بلكه زبان تبري داراي گويش هاي بابلي ، ساروي، آملي و بهشهري است .
اين استاد دانشگاه گفت : تبري ها با سابقه چهار هزار ساله خود يكي از قديمي ترين اقوام ساكن در ايران هستند كه پيش از آريايي ها در اين منطقه زندگي مي كردند.
وي افزود : در طول چهار هزار ساله تاريخ تبرستان ، مردم اين ديار هيچگاه خودشان را از ايران جدا نمي دانستند هر چند به خاطر سابقه تاريخي ، تقويمي و زبان ، حكومتي مستقل داشته اند اما خود را جداي از ايران نمي دانستند.
او ادامه داد : امروز بسيار خرسنديم كه در برخي از شهرهاي مازندران سنت هاي هزاران ساله همچنان پابرجاست و مردم مراسمي همچون 26 عيدماه را با شكوه خاصي در آمل ، بابل و سوادكوه و نيز ديگر شهرهاي مازندران برگزار مي كنند.
دكتر اسماعيل پور مطلق انتقال سينه به سينه تاريخ را وظيفه همگاني دانست و بر ضرورت توجه مردمان تبري بر اين موضوع تاكيد كرد.
تبرستان به لحاظ جغرافيايي شامل استان مازندران ، بخش هايي از استان هاي گلستان و گيلان ، استان تهران و شمال استان سمنان بوده است كه از قرن دهم هجري شمسي نام مازندران بر اين سرزمين نهاده شد.
علت نامگذاري تبرستان يا ' تپورستان ' نيز در واقع به دليل وجود قوم ' تپور ' بوده است كه چهار هزار سال پيش در اين استان زندگي مي كردند.
7343/1654