تهران- ایرنا- به زودی نتایج اولیه و سپس نهایی آزمون سراسری 97 اعلام خواهد شد و بخشی از پذیرفته شدگان با ترك خانه و دیار خود برای ادامه تحصیل راهی مراكز آموزش عالی در سایر شهرها می شوند .

خوابگاه های دانشجویی و وضعیت رفاهی ساكنین آنها از جمله مولفه های مهم دانشگاه های برتر بین المللی است چرا كه این سراها باید آشیانه ای برای فراغ بال و آسودگی خاطر بیشتر نسلی باشد كه آینده ساز محسوب می شوند.
به هر حال مسائل مربوط به انتقال جوانان به شهر دیگر برای ادامه تحصیل از جمله وضعیت خوابگاه دانشجویی محل اقامت دغدغه ای برای پذیرفته شدگان و والدین آنها است.
بر این اساس، مدت زمان باقی مانده تا اعلام نتایج نهایی و ثبت نام در دانشگاه ها، فرصت مغتنمی برای مراكز علمی كشور است تا به بازسازی نواقص و یا تعمیرات مورد نیاز در خوابگاه ها بپردازند.
براساس گزارش های رسمی، ارتقای كیفیت خوابگاه ها مورد توجه مسوولان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بوده و اقداماتی نیز در این زمینه انجام شده است كه باید به صورت مستمر و پیوسته ادامه یابد، هر چند برخی كارشناسان معتقدند كه با توجه به برخی محدودیت ها، بخش خصوصی باید به این مقوله ورود كند.

**تعمیر خوابگاه های دانشجویی، یك ضرورت
بیژن وثوقی وحدت معاون دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف روز سه شنبه به خبرنگار حوزه دانشگاه ایرنا گفت: طی سه سال گذشته اقدامات بنیادی در زمینه خوابگاه های این دانشگاه صورت گرفته و 75 درصد برنامه ها محقق شده است.
وی اظهار داشت: البته امسال به دلیل كمبود بودجه هنوز دانشگاه صنعتی شریف برای بهینه سازی خوابگاه ها اقدامات خاصی را صورت نداده است چرا كه هزینه های این كار بالاست و مسوولان نیز در این زمینه مردد هستند.
معاون دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف افزود: هر چند صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هم در این زمینه كمك هایی داشته است اما بسیاری از كارها توسط خود دانشگاه صورت گرفته شده است.
وی ادامه داد: در حال رایزنی هستیم كه برای امسال حداقل یكسری موضوعات را كلنگ بزنیم و جلو ببریم چرا كه واقعا به حفظ آرامش در خوابگاه های دانشگاه كمك می كند.
وی یادآور شد: بر همین اساس منتظر تزریق بودجه هستیم تا بتوانیم امسال نیز اقداماتی را در زمینه تعمیرات خوابگاه های دانشگاه صنعتی شریف داشته باشیم.

**رسیدگی به وضعیت خوابگاه ها با طرح ارتقا
رییس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم نیز در خصوص وضعیت خوابگاه های دانشجویی و اقدامات صورت گرفته برای بهبود آنها، به خبرنگار ایرنا گفت: صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم سال 94 به منظور بهبود كیفی خدمات رفاهی دانشجویان، نسبت به آسیب شناسی وضع موجود و برنامه ریزی برای ارتقای آن اقدام كرد. در حوزه سراهای دانشجویی، كمبود ظرفیت و فرسودگی سراهای موجود به عنوان دو چالش و آسیب اصلی، منجر به اجرای طرح رتبه بندی سراهای دانشجویی و ساماندهی سراهای غیردولتی شد.
ذوالفقار یزدان مهر خاطرنشان كرد: بر این اساس رتبه بندی سراهای دانشجویی با دو رویكرد اصلی عادلانه سازی میزان اجاره بها و شناسایی و ارتقای سراهای فرسوده اجرا شد كه بر اساس آن، سراهای دانشجویی در پنج سطح رتبه بندی شد.
وی با اشاره به ساماندهی سراهای دانشجویی غیر دولتی نیز اظهار داشت: صندوق رفاه به عنوان متولی امور سراهای دانشجویی دانشگاه ها و مراكز آموزش عالی تحت پوشش وزارت متبوع و در راستای اجرای اصل 44 قانون اساسی و كاهش تصدی گری دولت، برنامه ریزی لازم را برای تامین بخشی از نیاز خوابگاهی دانشگاه ها از طریق ظرفیت های بخش خصوصی طراحی و عملیاتی كرد.
یزدان مهر گفت: بر همین اساس دستور اجرایی تاسیس و اداره سراهای دانشجویی غیر دولتی و با امضای مقام عالی وزارت به مراكز آموزش عالی كشور ابلاغ شد كه بر اساس آن وظیفه صدور مجوز و نظارت بر سراهای غیر دولتی هر استان به عهده شورایی موسوم به شورای نظارت و ارزیابی متشكل از تمامی معاونان و مدیران دانشجویی دانشگاه ها و مراكز آموزش عالی استان قرار دارد.
وی با اشاره به وضعیت آماری سراهای دانشجویی غیردولتی بر اساس دستور العمل جدید اظهار كرد: هم اكنون 31 شورا و 321 سرای دارای مجوز داریم كه ظرفیت سراهای دارای مجوز 27 هزار نفر است.
وی همچنین با اشاره به اقدامات صندوق رفاه در حوزه سراهای دانشجویی در سال های 95 و 96 گفت: مصمم به بازسازی و ارتقای سراهای سطوح 3، 4 و 5 بودیم و بر همین اساس 59 خوابگاه دانشجویی با میزان مساعدت 60 میلیارد ریال در سال 95 و 314 خوابگاه با میزان مساعدت 233 میلیارد ریالی ارتقا یافته اند.
رییس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری افزود: همچنین در سال های 94 و 95 و 96 صندوق رفاه دانشجویان علاوه بر كمك در قالب طرح ارتقای سراهای دانشجویی، مساعدت های ویژه ای نیز به سراهای سایر سطوح كه دارای مشكلاتی خاص بودند، به عمل آورد.
وی در ادامه با تاكید بر سایر اقدامات به عمل آمده در حوزه سراهای دانشجویی از سال 94 تا كنون یادآور شد: صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، ظرفیت سراهای دانشجویی را از طریق پرداخت وام ودیعه مسكن مجردی افزایش داد.
یزدان مهر تصریح كرد: در راستای كمك به دانشگاه های دولتی برای تامین فضای سرای دانشجویی به آن دسته از دانشگاه ها كه فاقد سرای ملكی هستند، یا ظرفیت آنها جوابگوی متقاضیان نمی باشند، صندوق رفاه دانشجویان با پرداخت وام كمك رهن سرای دانشجویی، نسبت به تامین ظرفیت خوابگاهی برای دانشگاه ها اقدام می كند و در همین راستا از سال 94 تاكنون مبلغ 240 میلیارد تومان به تعداد 55 دانشگاه وام ودیعه مسكن مجردی پرداخت شده است كه منجر به ایجاد تعداد 14 هزار بیش از ظرفیت جدید شده است.
وی تاكید كرد: همچنین به منظور ایجاد فضای با نشاط و افزایش سطح رفاه دانشجویان، صندوق رفاه دانشجویان در سال 95نسبت به احداث و تجهیز 100 اتاق تندرستی با اعتباری بالغ بر 3.5 میلیارد تومان اقدام كرد.
رییس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم اظهار داشت: در سال 96 نیز به همان میزان اعتبار تخصیص داده شد و طی تفاهم نامه ای با پژوهشگاه علوم ورزشی وزارت علوم، نظارت برای احداث، تجهیز و ساماندهی 100 اتاق تندرستی در سراهای دانشجویی كل كشور در حال اجرا است.
وی با بیان اینكه در ادامه برنامه ارتقای سطوح سراهای دانشجویی در سال 97 نیز سراهای سطوح 3 و 4 در دستور كار قرار گرفته و اعتبارات لازم در این زمینه پیش بینی شده است، تصریح كرد: علاوه بر اجرای طرح ارتقا، هر ساله صندوق رفاه دانشجویان مبالغی را تحت عنوان تعمیر و تجهیز به دانشگاه ها پرداخت می كند كه برای رفع مشكلات جاری سراهای دانشجویی و تامین تجهیزات ضروری هزینه می شود.
رییس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری افزود: در كل برای سال 97 ، مبلغ 550 میلیارد ریال برای تعمیر و تجهیز، ارتقای سطوح و مقاوم سازی سراهای دانشجویی تخصیص داده شده كه با هماهنگی دانشگاه ها و نظارت مستمر صندوق هزینه و اجرایی خواهد شد .
به گفته یزدان مهر، همچنین به منظور احداث و یا تكمیل پروژه های نیمه كاره سراهای دانشجویی، با تمهیدات اندیشیده شده و هم افزایی صندوق رفاه دانشجویان و بانك های عامل بالغ بر 5000 میلیارد ریال پیش بینی شده است.
بنا بر این گزارش، دوری و نزدیكی خوابگاه های دانشجویی به محل تحصیل، فاصله با اماكن مختلف، قدمت ساختمان، ظرفیت و استانداردهای متراژی، وضعیت تجهیزات داخلی، فضای سبز و داشتن امكانات خدمات رسان از جمله شاخصه های رتبه بندی سراهای دانشجویی در صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است كه آنان را به پنج سطح تقسیم كرده است.

** صفر شدن آمار خوابگاه های سطح 5 دانشجویی در دولت دوازدهم
یزدان مهر با اشاره به نتایج طرح ارتقای سراهای دانشجویی گفت: 65 خوابگاه سطح پنج در سال 94 با فراوانی 9 درصدی وجود داشت كه این رقم طی سال های 95 و 96 به صفر رسید و خوابگاه های سطح چهار نیز كه 231 مورد بود، هم اكنون به 176 سرا رسیده است.
وی افزود: همچنین افزایش خوابگاه های سطح سه از 232 به 250 مورد و سطح دو از 173 به 253 سرای دانشجویی حاكی از اهتمام ویژه دولت دوازدهم به افزایش سطح رفاه دانشجویان كشور است.
مشاور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری یادآور شد: از مجموع 742 خوابگاه نیز 63 سرای دانشجویی به عنوان سطح یك كشور شناخته می شوند كه در حقیقت، فقط 8 درصد فراوانی در این حوزه را تشكیل می دهند.
یزدان مهر گفت: وضعیت آماری سراهای دانشجویی پس از اجرای طرح ارتقاء به گونه ای است كه 256 خوابگاه در سطح 2 و 250 خوابگاه در سطح سوم قرار دارند كه میزان فراوانی هر كدام نیز 34 درصد است.
رییس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری افزود: همچنین 176 خوابگاه در سطح چهارم شناخته می شوند كه درصد فراوانی آنان نسبت به 742 خوابگاه كل به 23 درصد می رسد.

**خصوصی سازی خوابگاه ها
با این همه، معاون دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف در بخشی از اظهاراتش واگذاری خوابگاه ها به بخش خصوصی را یك راهكار پیشنهادی موثر برای كاهش هزینه ها دانست و اظهار داشت: معتقدم این روش كه خوابگاه ها به صورت دولتی ارتقا یابند؛ اساسا اقدام مناسبی نیست و احساس می كنم اگر روال خوابگاه ها به بخش خصوصی واگذار شود؛ كار به مراتب بهتر انجام خواهد شد.
وثوقی وحدت با بیان این كه این طرح كه دولت سفره رنگین تری برای جمع دانشجویی در نظر بگیرد؛ هیچگاه تمامی نخواهد داشت و به هر میزان كه افزوده شود، باز هم ناكافی خواهد بود، افزود: سلیقه های نسل جدید نسبت به یك دهه گذشته بسیار تغییر یافته به گونه ای كه امروزه دغدغه اصلی دانشجویان در خوابگاه ها اینترنت است و این در حالی است كه در گذشته موضوع غذا مساله اول دانشجویان بود.
علمی**9187**2017