تاریخ انتشار: ۲ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۲:۲۹

شیراز - ایرنا - استاد دانشگاه شیراز گفت: كمبود برق به دلیل تعهد ایران به كم كردن گازهای گلخانه ای در قالب پیمان پاریس صحت ندارد زیرا قطع برق كشور ما ناشی از كمبود تولید برق نیروگاه های آبی است.

سید محمد جعفر ناظم السادات روز سه شنبه به خبرنگار ایرنا گفت : درباره اینكه آیا قطعی برق در پیوند با پیمان اقلیمی پاریس است یا نه ،گفته هایی در شبكه مجازی پخش می شود، برخی قطعی برق را ناكارمدی دولت می دانند و می نویسند كه اگر دولت پیمان پاریس را امضا نمی كرد ما قطعی برق نداشتیم، شماری از افراد بیش از آنكه به دنبال گفتن راستی ها باشند، یا بر هر كار دولت مُهر تایید می زنند یا همه كردارها را با عینك بدبینی می نگرند.
توافقنامه اقلیمی پاریس قراردادی در چارچوب پیمان‌ نامه سازمان ملل در زمینه تغییرات اقلیمی (UNFCCC) است كه از سال 2020 قرار است به حل مسائل مرتبط با تعدیل،‌تامین بودجه و سازگاری با بحران انتشار گازهای گلخانه‌ بپردازد.
متن این توافقنامه پس از مذاكراتی كه میان نمایندگان 195 كشور جهان در بیست و یكمین كنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد در پاریس انجام گرفت، تصویب شد و در 21 دسامبر سال 2015 به تایید عمومی رسید.
این پیمان در روز زمین، برابر با 22 آوریل سال 2016 در مراسمی در نیویورك به امضا رسید.
رئیس مركز پژوهش‌های علوم جوی و اقیانوسی دانشگاه شیراز اضافه كرد : پیوند دادن قطعی برق با عضویت ایران در پیمان اقلیمی پاریس درست نیست اگر اینگونه بود باید همه كشورهای عضو پیمان قطعی برق داشته باشند و آب نوشیدنی آنها هم در حال نابودی باشد، كشور ما دارای زیرساخت های لازم درمدیریت اقلیم، منابع آب و انرژی نیست ونبود این زیر ساخت ها پیوسته ما را با دشواری روبرو می سازد.
این استاد و پژوهشگر دانشگاه شیراز افزود: به جای اندیشیدن به كمبودهای زیرساختی كه ناشی از نوع نگرش ما به پدیده ها است، گاهی به دروغ پناه می بریم تا رقیب را از میدان به در كنیم.
ناظم السادات اضافه كرد : ایران با این صنعت ناكارامد، سیزدهمین تولید كننده گازهای گلخانه ای جهان است، كره جنوبی با آن همه تولید صنعتی، پس از ایران در رتبه چهاردهم است و هر دو كشور هم در پیمان اقلیمی پاریس هستند.
وی گفت: در چند دهه اخیر، بیشترین رشد وابسته به پخش گازهای گلخانه ای در چین رخ داده است كه می خواهد در صنعت رقیب آمریكا باشد،اگر تولید گاز گلخانه ای امریكا برابر 6 باشد، تولید گازهای گلخانه ای چین هم اكنون 10 است. چین و هندوستان روی هم بیش از دو برابر آمریكا، گازهای گلخانه ای تولید می كنند، البته این دو كشور می گویند كه در مقایسه با جمعیت، سرانه تولید گازهای گلخانه ای آنها كم است.
رئیس مركز پژوهش‌های علوم جوی و اقیانوسی دانشگاه شیراز اضافه كرد : بیشترین سرانه تولید این گازها را كویت دارد.
دو كشور چین و هندوستان و كشورهای حوزه خلیج فارس همگی در كنار اقیانوس هند هستند و با سرعت تولید گازهای گلخانه ای خود را افزایش می دهند چون بخش بزرگی ازسامانه های بارش زای ما در این اقیانوس شكل می گیرد، رشد صنعتی و تولید اینگونه گازها به زیان آب و هوای ایران و بویژه نیمه جنوبی آن است.
وی ادامه داد:درست است كه آمریكا از پیمان پاریس بیرون آمد ولی این كشور در گذر نزدیك به یك دهه پخش گازهای گلخانه ای خود را تا اندازه ای ثابت نگه داشته است با وجود افزایش تولید، با بالا بردن سطح فناوری، میزان انتشار گازهای گلخانه ای این كشور ثابت مانده است شاید رفتار آقای ترامپ واكنش به نادیده گرفته شدن رفتار چین باشد كه رقیبی برای آمریكا است و تولید گازهای گلخانه ای خود را با سرعت افزایش می دهد.
ناظم السادات گفت : برای پاسداری از زندگی در كره زمین بایستی یك اراده همگانی در كشورهای جهان مانند آنچه در پیمان پاریس آمده وجود داشته باشد، درست نیست كه ایران كه محیط زیستش رو به ویرانی است در اینجا هم با جهان ناهمساز شود اگر ناهمسازی كنیم چه بسا در جاهای دیگر تاوانش را پس دهیم.
به گفته این استاد دانشگاه ،نیاز است تا سطح دانش و فناوری های خود را گسترش و سطح انتشار گازهای گلخانه ای را كاهش دهیم تنها با مهار سوختن گاز و نفت در چاه های نفت كهنه كه در سراسر استان های نفت خیز كشور دیده می شود می توانیم گامی مثبت در این راه برداریم.
ناظم السادات افزود: صنعت خودروسازی ما كهنه و آلاینده هوا است باید در این راه اندیشه كنیم، مصرف سوخت خانگی و سوخت نیروگاه ها به دور از استانداردهای جهانی و نیازمند بازنگری بنیادین است، باید به اینگونه كارهای مثبت و تولیدی بیندیشیم نه بیرون آمدن از پیمان های محیط زیستی جهان.
6113 /1876