امروز بارگاه امام هشتم (ع) در عطر گلها غوطه ور و در زیر نور معنویت می درخشد، خادمان این آستان رسم میزبانی به جا آورده و پذیرای زائران و مجاوران از گوشه و كنار عالم هستند، امروز مهمانان حرم تنها مریدان امام رئوفند.
همزمان با سالروز میلاد ولی نعمت ایرانی ها، امام هشتم (ع) نوای شادمانه نقاره های حرم در سراسر مشهدالرضا پیچید، از هر سو نوای خوش دلدادگی زائران رضوی به گوش می رسد، كرامت چون عطری خوش مشام جان را نوازش می دهد.
امروز به یمن میلاد خجسته آقا علی بن موسی الرضا همه خیابانها و میادین مشهد آذین بندی شده و جمعی از شیفتگان اهل بیت عصمت و طهارت(ع) در ایستگاه های صلواتی مشغول توزیع شربت و شیرینی بین مردم هستند.
گنبد طلایی بارگاه امام رضا(ع) امروز همچون خورشیدی زرین می درخشد، بوی مشك و عنبر در صحن و سرای حریم رضوی روح را جلا می بخشد و فضای سراسر معنویت این بارگاه ملكوتی دل و جان را از عطری آسمانی آكنده می سازد.
زائران و مجاوران حرم قدسی و كاروان های پیاده از هرسو رهسپار آستان ملائك پاسبان رضوی شده اند تا در این روز عظیم در كنار مضجع شریف ثامن الحجج علی بن موسی الرضا (ع) دل را به پنجره فولاد گره زده و از معنویت فضا و شور و شیفتگی دلدادگان مكتب رضوی مشعوف شوند.
امروز آستان هشتمین نور، میعادگاه همپیمانان مكتب رضوی است، جشن میلاد در این صحن و سرا قدمتی دیرینه دارد و از گذشته های دور همزمان با میلاد امام رئوف، دلدادگان رسم عاشقی به جا آورده و در حرم جشن های مختلفی برگزار می كردند.
قدمت جشنهای میلاد امام رضا (ع) در حرم مطهر ملائك پاسبان رضوی واقع در مشهد مقدس به 155 سال قبل باز می گردد و اكنون یك دهه با عنوان كرامت به این جشن ها اختصاص یافته است.
گنجینه بی نظیری از اسناد تاریخی مربوط به برگزاری جشنهای میلاد امام رضا (ع) در مدیریت اسناد آستان قدس رضوی به عنوان مجموعه ای ارزشمند از فرهنگ رضوی نگهداری می شود كه مورد توجه پژوهشگران قرار دارد.
مدیر اسناد سازمان كتابخانه ها، موزه ها و مركز اسناد آستان قدس رضوی در این باره می گوید: حدود 115 سند درباره جشن های میلاد امام رضا (ع) در این مركز نگهداری می شود كه قدیم ترین آن مربوط به سال 1281 هجری قمری است.
سالم حسین زاده افزود: بر اساس این سند جشن های میلاد امام رضا (ع) با مدیریت آستان قدس رضوی در حرم مطهر رضوی برگزار شده بود كه به دوره قاجار و زمان سلطنت ناصرالدین شاه مربوط می شود.
وی بیان كرد: برپایی جشن میلاد امام هشتم (ع) در دوره قاجار بنا به قول شیخ صدوق با آداب و آیین خاصی در روز یازدهم ربیع الاول برگزار می شده است.
وی اظهار كرد: در این دوره مجالس جشن میلاد امام رضا (ع ) كه در قالب 'مجالس سلام' برپا می شد، به طور رسمی در ایوان طلای صحن عتیق و یا گنبد الله وردیخان و با حضور متولی باشی، والی خراسان و سایر صاحب منصبان آستانه ترتیب داده می شد.
این مسئول در سازمان كتابخانه ها، موزه ها و مركز اسناد آستان قدس رضوی گفت: در این مراسم اسباب شربت و شیرینی و سایر ملزومات توسط تحویل داران تهیه و برای پذیرایی در اختیار پیشخدمت آستانه قرار می گرفت.
حسین زاده ادامه داد: چراغانی كردن صحن ها به ویژه صحن عتیق (انقلاب اسلامی) از دیگر اقداماتی بود كه در شب میلاد امام هشتم(ع) انجام می گرفت، امری كه بر انجام آن در نهایت شكوه تاكید می شد.
وی بیان كرد: نواختن نقاره توسط نقاره چیان به منظور اعلام تهنیت، شادیانه و دادن خلعت به برخی كاركنان آستان قدس از جمله خطیب در این روز از نكات قابل توجه در اسناد موجود در آستان قدس رضوی درباره جشنهای میلاد امام رضا (ع) است.
همچنین در جوار بارگاه رضوی موزه و گنجینه ای از موقوفات امام رضا (ع) وجود دارد كه در طول سالها از سوی واقفان به این صحن و سرا هدیه شده یا توسط خادمین گردآوری شده است، برخی از این آثار مربوط به خود حضرت رضا (ع) و برخی دیگر اشیا و كتب مرتبط با آن حضرت است.
رئیس سازمان كتابخانه ها، موزه ها و مركز اسناد آستان قدس رضوی در این باره گفت: در كتابخانه آستان قدس رضوی 91 هزار و 740 اثر مربوط به امام رضا (ع) وجود دارد كه از این تعداد 150 نسخه خطی و 320 نسخه چاپ سنگی به طور خاص به امام رضا (ع) تعلق دارد.
مصطفی بذرافشان مقدم اظهار داشت: قدیم ترین كتابهای موجود در گنجینه مخطوطات كتابخانه آستان قدس رضوی، قرآنی منسوب به دستخط حضرت رضا(ع) است.
وی ادامه داد: نسخ خطی از جمله صحیفه الرضا، مسند الامام الرضا و شرائع الدین شامل روایاتی است كه یا توسط خود حضرت كتابت شده و یا به قلم افراد دیگر است.
رئیس سازمان كتابخانه ها، موزه ها و مركز اسناد آستان قدس رضوی گفت: بقیه نسخ خطی و چاپی سنگی درباره زندگانی، روایات نقل شده از امام رضا (ع) و احتجاجات حضرت است كه در بین آنها 'شرح احوال الرضا' كه در دوران معاصر از سیدكاظم عصار نوشته شده، معروفیت ویژه ای دارد.
وی اضافه كرد: همچنین هفت سكه نقره ولایتعهدی امام رضا(ع) در گنجینه تمبر، اسكناس و مسكوكات موزه آستان قدس رضوی نگهداری می شود، این سكه های 1200 ساله از جهت خط و كتیبه های موجود بر دو طرف از زیباترین سكه های ضرب شده در طول خلافت 500 ساله عباسیان به شمار می رود.
7489/5132
تاریخ انتشار: ۳ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۸:۱۷
مشهد- ایرنا - مشهدالرضا در آخرین روز از دهه كرامت، میعادگاه عاشقان و شیفتگان امام رئوف از سراسر عالم است، آنان كه دل در گرو حضرت دوست دارند در آستان ملائك پاسبان رضوی گرد هم آمده اند تا رسم عاشقی به جای آورند.