به گزارش روز پنج شنبه ایرنا از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، یافته های محققان دانشگاه تگزاس نشان می دهد كه با استفاده از روش ویرایش ژن مبتنی بر نانو ذرات طلا موسوم به CRISPR-Gold، میتوان در موش های آزمایشگاهی اختلال اوتیسم (ASD) را درمان كرد.
ژن درمانی گزینه امیدوار كنندهای برای درمان برخی بیماریها مانند اختلالات مغزی است؛ چرا كه میتوان با آن برخی ژنها را ویرایش كرد، تاكنون ژن درمانی در مغز روی استفاده از ابزاری موسوم به CRISPR-Cas9 متكی بوده است كه موجب تحریك سیستم ایمنی بدن می شود.
محققان دانشگاه كالیفرنیا چندی پیش ابزاری موسوم به CRISPR-Gold را ابداع كردند كه در آن از نانو ذرات طلا استفاده شده است. در این روش سطح نانوذرات با استفاده از مولكولهای DNA پوشیده می شود، این مولكولها حمل CRISPR-Cas9 را به عهده میگیرند.
محققان دانشگاه تگزاس نیز به بررسی استفاده از سیستم CRISPR-Gold پرداختند تا از آن برای كاهش میزان تكرار ژنها روی كروموزم ایكس استفاده شود.
در این پروژه محققان از CRISPR-Gold برای شناسایی ژنی در موشها استفاده كردند كه عامل اصلی بروز سندروم ایكس است. این تركیب به صورت مستقیم به مغز تزریق می شود تا سطح پروتئین mGluR5 را 40 تا 50 درصد كاهش دهد.
این گروه نشان دادند كه سیستم ایمنی بدن نسبت به این فناوری عكسالعمل نشان نداده و می تواند ایمنی بالایی داشته باشد.
یونگ لی میگوید: «این اولین باری است كه ژن مولد بیماری اوتیسم در مغز به صورت مستقیم ویرایش می شود.»
پژوهشگران این پروژه ذرات CRISPR-Gold را به شكلی توسعه دادند كه بتوان به صورت مستقیم آنها را به نخاع تزریق كرد و دیگر نیاز به تزریق به داخل جمجمه نیست.
نتایج این پروژه در قالب مقالهای با عنوان Nanoparticle delivery of CRISPR into the brain rescues a mouse model of fragile X syndrome from exaggerated repetitive behaviours در نشریهی Nature Biomedical Engineering منتشر شده است.
علمی 9014**1601**
تاریخ انتشار: ۴ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۹:۰۶
تهران - ایرنا - ویرایش ژن با فناوری CRISPR-Cas9 با مشكلاتی مانند عكس العمل سیستم ایمنی بدن مواجه است، محققان با استفاده از نانو ذرات موفق به بهبود این فناوری شدند و از آن برای درمان اوتیسم در موش های آزمایشگاهی استفاده كردند.