به گزارش ایرنا، امسال (1397)تابستان با گرمای كم سابقه در نیمكره شمالی زمین همراه شده است كه نه تنها كشورهای واقع در عرض های جغرافیایی بالاتر بلكه بسیاری از كشورهای اروپایی و مناطق مختلف در آمریكای شمالی را نیز تحت تاثیر قرار داده است؛ برای نمونه شهر مونترال كانادا دوم ژوئیه (11تیر) دمای 36.6درجه سانتیگراد را ثبت كرد كه طی 147 سال گذشته سابقه نداشته است.تغییر اقلیم یك مساله جهانی بوده و هیچ كشوری از پیامدهای آن در امان نیست.
پیامدهای تغییر اقلیم درهركشور و نقطه ای از جهان متفاوت است شاید درایران به شكل بیابان زایی باشد اما می دانیم كه سایر كشورها نیز تحت تاثیر این پدیده و مخاطرات جوی به شكل های مختلف قرار دارند. فعالیت های انسانی باعث افزایش دمای كره زمین شده و طبق برآوردها حدود دو یا حتی سه درجه افزایش یافته است.وقتی گاز دی اكسیدكربن افزایش مییابد ، سیستم زمین گرم می شود اما مسئله آن است كه گرمایش جهانی تاثیرات متفاوتی بر بخش های مختلف جهان دارد. بیابانزایی، تغییرات سطح آب دریاها از جمله عوارض گرمایش زمین و تغییر اقلیم است.
این موج گرمایی شدید همزمان با بروز نشانه های دیگر تغییر اقلیم مانند دوره های خشكسالی، طوفان ها و سیل های كم سابقه، سوالات زیادی را در اذهان پدید آورده؛ از جمله اینكه آیا این گرما در تابستان های آتی نیز با همین شدت خواهد بود و یا به عنوان یك رویداد دوره ای صرفا شامل یك سال خواهد بود و دستكم در سال های بعدی می توان انتظار تابستان های خنك تر را داشت.
دمای متوسط كنونی زمین حدود 15درجه سانتیگراد است. این سیاره قبلا دمای متوسط بیشتر وكمتر را هم تجربه كرده است. بنابراین تغییر دمای متوسط زمین بی سابقه و یا عجیب نیست؛ مشكل اینجاست كه سرعت تغییر زیاد شده و زمین بسیار سریع در حال گرم شدن است. وقتی تغییر اقلیم خیلی سریع صورت میگیرد، زندگی نمیتواند خود را با آن وفق دهد و در نتیجه حیات به خطر میافتد.
فعالیت های انسانی عامل اصلی این گرم شدن سریع است. انسان چیزی به نام صنعت و كشاورزی را اختراع كرده است و در نتیجه آن، گازهای گلخانهای را با حجم بسیار زیاد وارد اتمسفر زمین میكند.
مطالعه محققان دانشگاه هاوایی آمریكا نشان می دهد كه اگر انتشار گازهای گلخانه ای به میزان فعلی ادامه یابد، موج های گرمایی شدید 74 درصد جمعیت كره زمین را تا پایان عصر حاضر تهدید می كند و حتی در صورت كاهش انتشار این گازها، به هر حال نیمی از جمعیت جهان تا سال 2100 در معرض دمای كشنده قرار می گیرند.
تغییرات اقلیمی می تواند پیامدهای مختلفی برای بشر به همراه داشته باشد كه یكی از این پیامدها مهاجرت اجباری در جهان است و كشورهای مهاجرستیز بهتر است پدیده گرم شدن كره زمین را جدی بگیرند، در غیر این صورت باید آماده پذیرش سیل جدیدی از مهاجران باشند. اگر چه در كشورهای مختلف جهان از جمله گامبیا، پاكستان، السالوادور، گواتمالا، یمن و اریتره، مشكلات سیاسی عامل اصلی مهاجرت مردم بوده، اما در تمام این كشورها؛ یك عامل اساسی دیگری نیز در مهاجرت اجباری مردم دخیل بوده و آن، تخریب محیط زیست و تغییرات اقلیمی است.
خشكسالی و آب شدن یخ های قطبی از جمله پیامدهای گرم شدن كره زمین هستند. گرم شدن كره زمین می تواند در صورت تداوم خطرات جدی برای ساكنان كره خاكی به همراه داشته باشد.دانشمندان در حالی درمورد گرم شدن كره زمین و تغییرات جدی نگرانی هایی دارند كه اكنون تقریبا تمامی كشورهای جهان با چالش گرما دست و پنجه نرم می كنند.
روزگاری كمتر كسی فكر می كرد كه كانادا تحت تاُثیرات اقلیمی قراربگیرد اما احتمال دارد ساكنان كلان شهرهای این كشور تاپایان این قرن تابستان های گرمسیری و استوایی را تجربه كنند و در صورت ادامه روند گرمایش زمین، كانادا بر روی منطقه ای با آب و هوای معتدل قرار گیرد. رویدادی تلخ كه اینك جنوب و جنوب شرقی آسیا، آمریكای لاتین و آفریقا، آن را با شدت بیشتری به دلیل ناحیه جغرافیایی خویش تجربه كرده و با تغییرات شدید در آب وهوای خود روبرو شده اند.
** تب گرما در سراسر جهان
این موج گرما در كشورهای یونان، سوئد ، لتونی، سوئد، انگلیس، نروژ، فنلاند، هلند، آمریكا، كره جنوبی، ژاپن، الجزایر، برخی كشورهای منطقه قفقاز، استرالیا و كشورهای منطقه آمریكای لاتین با تلفات جانی و مادی همراه شده است. افزایش دمای هوا باعث شعله ورترشدن آتش درجنگل های یونان شد كه ازنظر تلفات جانی بزرگ ترین فاجعه در اروپا در قرن حاضر به شمار می رود. این آتش سوزی تاكنون باعث كشته شدن دست كم 82نفر در این كشور شده است.
كشور سوئد هم اكنون با موج خشكسالی بی سابقه ای روبرو بوده و درجه گرما در آن به بالاترین سطح خود در قرن جاری رسیده است و سراسر این كشور شاهد 23 آتش سوزی بود كه نیمی از آنها طی هفته گذشته خاموش شدند.
بالگردهای كشور روسیه سفید دیروز به منظور خاموش كردن آتش های شعله ور شده در هفدهم ژوئیه(26 تیر)به كمك آتش نشانان لتونی و لیتوانی شتافتند.
انگلستان این روزهاشاهد یك موج گرمای بی سابقه ظرف چند دهه گذشته است كه در اثر آن آتش سوزی هایی درشمال غرب این كشور به وقوع پیوست و برای استفاده از منابع آبی ایرلند شمالی محدودیت هایی اعمال شد و درجه گرما در اسكاتلند ركوردشكنی كرد.
انگلستان از اول ژوئن(11خرداد ) تا شانزدهم ژوئیه ( 25 تیر ) شاهد بارش فقط 47 میلی متر باران بوده است . مسئولان اداره آتش نشانی هشدار دادند كه تفرجگاه ها در این كشور به سرعت قابلیت آتش گرفتن را دارند.
سازمان هواشناسی هلند نیز به طور رسمی اعلام كرد كه این كشور شاهد موج گرمای بی سابقه ای ظرف سه سال گذشته است و درجه دما در آن به 36 درجه سانتیگراد افزایش خواهد یافت. موج گرما 12روز است كه در این كشور ادامه دارد و بدین ترتیب ششمین موج طولانی گرما از سال 1901 به این سو به شمار می رود.
نروژ در ماه می بالاترین درجه دمای هوا را تجربه كرد. یكی از نیروهای آتش نشانی در پانزدهم ژوئیه ( 24 تیر ) در هنگام خاموش كردن یكی از آتش سوزی های بسیار این كشور جان خود را از دست داد.
موج گرما استان لابلاند واقع در بالاترین نقطه شمالی فنلاند را نیز در برگرفت كه به عنوان مقر بابا نوئل به شمار می رود.
مقامات ژاپنی اعلام كردند افزایش دما و گرمازدگی در دو هفته گذشته در این كشور، 80 قربانی گرفت و هزاران تن را نیز راهی مراكز درمانی و بیمارستان ها كرد.
تلویزیون 'ان.اچ.كی' ژاپن چند روز پیش اعلام كرد: تنها در یك هفته گذشته بیش از 22 هزار نفر به دلیل گرمازدگی به بیمارستان ها و مراكز درمانی منتقل شده و 65 نفر نیز جان باختند.
همچنین ساكنان شمال قاره آفریقا گرمای بی سابقه هوا را تجربه می كنند؛ گرمایی كه در كشور الجزایر بر اساس گزارش سازمان هواشناسی این كشور، دمایی بالای 50 درجه را نشان می دهد كه از زمان استقلال الجزایر تاكنون بی سابقه است. مراكز هواشناسی در شمال آفریقا این روزها نسبت به افزایش بی سابقه دمای هوا و استفاده مردم از وسایل برقی هشدار می دهند. ساكنان مناطق مركزی این روزها با گرمای بی سابقه هوا مواجهند و دما از 51درجه هم در برخی مناطق فراتر رفته است تا جایی كه مردم ناچار شده اند كارهای خود را صبح زود یا شب انجام دهند و روزها خیابان ها تقریبا خالی از مردم می شود.
** نیاز به اتحاد جامعه جهانی و بی توجهی آمریكا
آنچه دراین برهه زمان ودر بحبوحه تشدید گرمای بی سابقه درجهان مهم به شمار می رود، اتخاذ تدابیر گسترده كشورهای جهان برای مقابله جدی با تغییرات جوی است. كشورهایی كه مستقیما با این چالش روبرو هستند نیز به دنبال سازوكارهای موثر برای مقابله با گرمای كره زمین هستند در این راستا تقویت پیمان آب و هوایی پاریس برای جلوگیری از گرم تر شدن كره زمین می تواند یكی از راهكارها باشد. این در حالی است كه با خروج آمریكا از این توافق نامه بین المللی عملا دولت ترامپ همكاری خود را با جامعه جهانی برای كاهش گازهای گلخانه ای قطع كرده است.
مقامات عضو این پیمان از آمریكا خواسته اند بار دیگر به این پیمان بپیوندد تا اتحادی جامع برای مقابله با تغییرات آب و هوایی در جهان ایجاد شود اما تاكید ترامپ خروج كشورش از این پیمان بوده است. امضاكنندگان این پیمان ضمن ابراز نارضایتی ازخروج آمریكا معتقدند كه بدون واشنگتن، كشورهای عضو می توانند با راهكارهای جدید به مقابله با پددیده تغییرات جوی بپردازند.
**راهكار كشورها برای مقابله با تغییرات آب و هوایی
چالش تغییرات آب و هوایی دولتهای جهان را بر آن داشته تا تدابیر جدی را برای مقابله با این پدیده اتخاذ كنند. به دنبال گرم شدن هوا مصرف آب نیز تشدید شده كه نگرانی هایی را در میان مقامات كشورها با توجه به كمبود آب ایجاد كرده است.برای نمونه طبق دستورالعملهای وضع شده در انگلیس، افراد نباید باغچههای شخصی را با شلنگ آبیاری كنند و همچنین شستن ماشین و حیاط خانه با آب ممنوع است.
به این ترتیب آبیاری باغچهها به وسیله آبپاش وشستن خودرو باسطل آب و دستمال مجاز خواهد بود. به گفته 'یونایتد یوتیلیتی'یك ساعت استفاده آب از شلنگ، حدود 540 لیتر آب مصرف میشود كه بهاندازه مصرف متوسط یك هفته یك خانواده چهار نفره است. این شركت انگلیسی پیشبینی میكند كه محدودیتهای یادشده مصرف آب را به میزان 5 تا 10 درصد معادل یك صد میلیون لیتر در روز كاهش میدهد.
این شركت انگلیسی همچنین محدودیتهایی را از اواخر ماه ژوئن گذشته برای استفاده از آب در ایرلند شمالی به اجرا گذاشته و برای مشتركین خود در مجمعالجزایر سیلی نیز دستورالعملیهایی را وضع كرده كه بر اساس آن، مصرف آب به حداقل برسد.
در یونان و به دنبال گستردگی آتش سوزی ها دولت این كشور تدابیر فوری را برای مهار ان اتخاذ كرد. جلسه هیات دولت یونان به ریاست نخست وزیر این كشور جمعه شب برای بررسی نحوه عملكرد مسئولان و كمك های مورد نیاز ساكنین محل آتش سوزی ، برگزار شد و الكسیس چیپراس گفت: من به عنوان نخست وزیر كشور مسئولیت سیاسی این آتش سوزی ها را به عهده می گیرم و از وزیران ذیربط نیز خواست كه مسئولت های خود را به عهده بگیرند.
وی افزود:در حال حاضر باید دید كه چگونه می توان به مردم كه در محل های آتش سوزی سكونت داشته و آسیب دیده اند، كمك كرد و باید هرگونه كوتاهی درامر یاری رسانی ومهار آتش سوزی ها مورد بررسی دقیق قرار بگیرد.سخنگوی دولت یونان نیز اعلام كرد: 100 میلیون یورو بطور اضطراری برای كمك به آسیب دیدگان اختصاص داده شده است، شهروندان این مناطق تا مدت شش ماه از پرداخت مالیات معاف هستند.
به دنبال ثبت گرمای بی سابقه در ژاپن، هواشناسی این كشور به شهروندان هشدار داد كه در برابر گرمازدگی اقدامات پیشگیرانه جدی اتخاذ كنند، زیرا این كشور همچنان در یك موج گرمای كشنده باقی مانده است. مقام های ژاپن همچنین به مردم توصیه كرده اند از ورزش كردن در فضای آزاد خودداری كرده، از دستگاه های تهویه مطبوع استفاده نموده و نوشیدنی زیاد مصرف كنند. مقام های هواشناسی ژاپن همچنین از ساكنان مناطق آسیب دیده بر اثر بارش بی سابقه باران نیز خواسته اند بیش از حد مراقب باشند. آنها می گویند كه مردم چنین مناطقی به علت خستگی و اختلال در وضعیت زندگی شان در معرض خطر گرمازدگی بیشتری قرار دارند. در همین راستا وزارت آموزش ژاپن از مدارس درخواست كرده برای پیشگیری از گرمازدگی دانشآموزان اقدامات لازم را اتخاذ كنند.
در ایران نیزهمزمان با فصل گرما مقامات به شهروندان توصیه كرده اند در مصرف برق صرفه جویی كنند.شركت مادرتخصصی نیروی برق ایران (توانیر) از مردم خواسته با توجه به گرمای هوا مصرف خود را كاهش دهند تا تامین پایدار برق میسر شود. توانیر از مشتركان بخش های مختلف خانگی، تجاری، مجتمع های تولیدی، صنعتی و كشاورزان خواست با در پیش گرفتن راهكارهای مدیریت مصرف برق بویژه در ساعت های اوج بار (12 تا 16 و 20 تا 23) و 10 درصد صرفه جویی، از بروز خاموشی ناخواسته جلوگیری كنند.بافرارسیدن فصل گرما، برخی استان ها بویژه در جنوب ایران با مشكل قطع برق روبرو شدند و با تصمیم برخی استانداری ها ساعت كار اداری از 6:30 تا 13:30 تعیین شد.
اروپام**9234**1908
تاریخ انتشار: ۶ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۳:۵۸
تهران - ایرنا - تغییرات جوی دركره زمین به ویژه گرمای شدید هوا تا حدی جدی بوده كه دولت های جهان را به اتخاذ تدابیری برای مقابله با این مسئله نگران كننده مجبور كرده است. باید پذیرفت كه مشكل تغییرات آب وهوایی كره زمین یكی از معضلات جهان امروز است و دیگر حد و مرزی نمی شناسد.