تهران- ايرنا- «حامد كياشمشكي» رييس كميته استعداديابي فدراسيون اسكي با بيان اينكه شكستن انحصار اسكي راهبرد اصلي اين كميته است، گفت: فعاليت هاي اين كميته فقط به چند استان يا منطقه خاص منتهي نمي شود، بلكه هدف اصلي آن توسعه فراگير اسكي در سراسر كشور است.

به گزارش ايرنا، توسعه و تمركز امكانات رشته ورزشي «اسكي» در استان هاي تهران و البرز موجب شد تا تصور برخي شهروندان اين باشد كه رشته اسكي خاص يك يا چند منطقه است؛ اين پيش فرض زماني رنگ واقعيت به خود گرفت كه اخبار رشته اسكي با نام هايي مانند كلهر، كياشمشكي، ساوه شمشكي و دربندسري در تيم ملي پيوند خورده بود.
گروه ورزشي ايرنا، براي پيگيري ميزان توسعه اسكي و برنامه هاي اين فدراسيون براي فراگير كردن اسكي در مناطق مختلف كشور، گفت وگويي با «حامد كياشمشكي» قهرمان سابق اسكي ايران و رئيس كميته استعداديابي فدراسيون انجام داده است كه متن كامل اين گفت وگو را در زير مي خوانيد:

** ايرنا: يكي از مهمترين كميته هاي فدراسيون اسكي، كميته استعداديابي اين رشته ورزشي است. به عنوان مسئول اين كميته چه برنامه هايي براي توسعه رشته اسكي و خروج آن از انحصار چند استان، داريد؟
- كياشمشكي: كميته استعداديابي در فدراسيون اسكي كميته نوپايي است كه يك سال از شكل گيري آن مي گذرد. اين كميته قبلا كميته «جوانان و استعداديابي» بود، اما از يك سال گذشته به صورت تخصصي بحث استعداديابي در سراسر كشور را در دستور كار قرار داده است. تا پيش از راه اندازي كميته ويژه استعداديابي، شناسايي بسياري از ورزشكاران ملي پوش اسكي در فرايند استعداديابي نبود، بلكه آنان به خاطر بومي بودن يا دسترسي به مسابقات و امكانات خاص، مورد توجه مربيان قرار مي گرفتند.
اين رويه در شرايط كنوني تغيير كرده است، زيرا كميته استعداديابي براي رسيدن به حد مطلوب برنامه هاي خود، طرح جامعي براي توسعه اين رشته ورزشي به نگارش درآورده است كه در آن استان ها بر اساس ميزان پيشرفت در اين رشته مشخص شده اند؛ در اين طرح براي استعداديابي اسكي فقط بر چند استان خاص تكيه نشده، بلكه هدف اصلي ما توسعه اسكي در تمام استان هاي ايران است.
در كنار اين امر كلاس و مسابقات استعداديابي با حضور مربيان و ورزشكاران در تهران برگزار شد و براي اين دوره ما از مربي بلغارستاني استفاده كرديم. در خلال اين كلاس ها مسابقاتي با نام «جشنواره اسكي» برگزار شد كه خروجي آن نشان داد در مناطق مختلف كشور ظرفيت هاي فراواني براي توسعه اسكي در ايران وجود دارد و ما بايد در راستاي استعداديابي و استعداد پروري به دنبال آنان باشيم.

** ايرنا: با توجه به گفته هاي شما طرح استعداديابي به صورت كلي در سراسر كشور اجرايي شده و يك سال نيز از آن مي گذرد. اگر يك ارزيابي كلي از اين طرح در استان هاي مختلف داشته باشيم، چه مناطقي را در پرورش نخبگان اسكي موفق مي دانيد؟
- كياشمشكي: در آغاز به كار كميته استعداديابي يك كار آماري روي ميزان پيشرفت و توسعه اسكي در استان هاي مختلف انجام شد و نتيجه اين كار مشخص كرد استان هاي البرز و تهران سطح بالايي از پيشرفت دارند و استان هاي فارس و اصفهان در جايگاه بعدي قرار گرفته و چند استان نيز در سطح پاييني از توسعه قرار دارند.
با تكيه بر داده هاي آماري اين طرح و توجه به ميزان پيشرفت اسكي در استان هاي مختلف، اجرايي شدن طرح استعداديابي و توجه به تقويت زيرساخت هاي لازم اين رشته در دستور كار قرار گرفت. فدراسيون نيز در راستاي اجرايي كردن اين طرح، لوازم مورد نياز استان ها را تهيه كرد و در اختيار آنها قرار داد.
نتايج چنين طرح هايي نشان مي دهد كه در يك سال گذشته ميزان پيشرفت اين رشته ورزشي در استان هاي اصفهان، فارس، آذربايجان شرقي و غربي، همدان و اردبيل چشمگير و قابل توجه بوده كه در اين ميان استان فارس و اصفهان بيش از ديگر استان هاي كشور در مسير پيشرفت قرار گرفته اند.
شايد اگر بگوييم در هيچ دوره اي به اندازه اين دوره به بحث استعداديابي در رشته اسكي توجه نشده است گزافه نباشد، زيرا «سيدعبدي افتخاري» رئيس فدراسيون اسكي پيش از انتخاب به اين سمت، چند دوره مديركل استاني بود. اين فاكتور كمك مي كند تا او به چشم يك آشنا به مشكلات استان ها نگاه كند و اين طرز تفكر درباره توسعه اسكي به معاونت و زير مجموعه هاي اين فدراسيون نيز تعميم داده شده است.

**ايرنا: لازمه توسعه اسكي در هر استاني وجود دامنه هاي برفگير و پيست هاي طبيعي است تا بشود از آنها براي توسعه اين ورزش استفاده كرد. در شرايط كنوني كدام استان ها از چنين امكاناتي برخوردارند؟
- كياشمشكي: بيشتر مناطق كوهستاني ايران ظرفيت ايجاد پيست هاي اسكي را دارد، اما لازمه بهره گيري از چنين ظرفيت هايي توسعه زيرساختي و نرم افزاري پيست ها در مناطق مختلف كشور است. نمونه اين پيست ها پيست «فندقلو» استان اردبيل است كه شرايط مناسب براي برگزاري اسكي چمن و اسكي روي برف را دارد.

**ايرنا: با توسعه اسكي در استان هاي مختلف كشور، استان هاي تهران و البرز به عنوان دو استاني كه سطح بالايي از توسعه اسكي دارند در چه جايگاهي قرار مي گيرند؟
- كياشمشكي: نگاه فدراسيون اسكي نگاه ويژه به استان ها است. اين نگاه به معناي كم توجهي به اين دو استان نيست، بلكه اين استان ها در مسير توسعه قرار گرفته اند و از لحاظ پيست و زيرساختي و سخت افزاري در حد مطلوب تعريف مي شوند. تمام تلاش كميته استعداديابي فدراسيون اسكي بر اين است تا سطح توسعه و پيشرفت استان هاي ديگر را به اين دو استان نزديك كند.

** ايرنا: تجهيزات اسكي در زمره كالاهاي لوكس قرار دارد و نوسانات قيمت ارز نيز بر واردات اين كالا تاثيرگذار است. آيا شرايط اقتصادي و بازار ارز بر برنامه هاي كميته استعداديابي تاثيرگذار است؟
- كياشمشكي: مساله گراني لوازم اسكي در كميته استعداديابي مورد توجه قرار گرفته است. سال گذشته لوازم مورد نياز براي استان هاي فعال در رشته اسكي خريداري كرديم و در حال ارسال اين لوازم به هيات هاي استاني هستيم.
البته گراني ارز و تاثير آن بر واردات لوازم اسكي موجب نخواهد شد كه كمك هاي فدراسيون به هيات استان ها قطع شود، بلكه برنامه كميته استعداديابي فدارسيون اسكي به دنبال آن است كه با رايزني مسئولان مشكل واردات را حل كند.

** ايرنا: برنامه هاي كميته استعداديابي فدراسيون اسكي به اطلاع فدراسيون جهاني اين رشته خواهد رسيد يا تنها در داخل كشور انجام مي شود؟
- كياشمشكي: نتيجه برنامه هاي كميته استعداديابي به صورت گزارش براي وزارت ورزش و امور جوانان و فدراسيون اسكي ارسال مي شود و بازرس هاي وزارتخانه نيز براي تائيد صحت اين گزارش ها به كميته استعداديابي آمده و بر عملكرد اين كميته نظارت خواهند داشت.
همچنين در جشنواره هايي كه استعداديابي وجود دارد حضور خواهيم داشت و نماينده فدراسيون جهاني كه دبير فدراسيون اسكي نيز هست، در كنگره هاي مختلف فدراسيون جهاني، گزارش فعاليت هاي كميته استعداديابي را به فدراسيون جهاني اطلاع خواهد داد و اين فدراسيون بر اساس ميزان پيشرفت اسكي به كشور ايران كمك مي كند.

** ايرنا: آيا تاكنون كمك هاي نقدي بابت توسعه استعداديابي اسكي از سوي فدراسيون جهاني اين رشته انجام شده است؟
- كياشمشكي: زماني كه از كمك سخن به ميان مي آيد، تنها كمك نقدي نيست، بلكه مجوز حضور در كمپ هاي مجهز در كشورهاي صاحب اسكي و ارسال كالاي ورزشي براي فدراسيون اسكي از مهمترين برنامه هايي است كه فدراسيون جهاني آن را اجرا مي كند. مجموعه اين شرايط موجب مي شود ارز از ايران خارج نشود و هزينه كالا و حضور در كمپ هاي جهاني از حساب ايران در فدراسيون جهاني كم خواهد شد.

** ايرنا: كميته استعداديابي در مسير توسعه چه مشكلاتي پيش رو دارد؟
- كياشمشكي: هر فرايندي در مسير توسعه خود مشكلاتي پيش رو دارد و كميته استعداديابي از اين قاعده مستثني نيست. يكي از مشكلات تهيه وسايل و تجهيز زيرساخت ها است؛ در برنامه هاي خود اين مشكلات را پيش بيني كرده ايم و با تهيه لوازم اسكي براي استان ها سعي در رفع آن داريم.
در كنار استعداديابي، دانش افزايي نيز داريم و اين دانش افزايي نيازمند حضور مربيان بادانشي از كشورهاي صاحب سبك در اسكي است. خشكسالي و كمبود بارش برف ديگر مشكلي است كه كار فدراسيون اسكي و كميته استعداديابي را با مشكل مواجه كرده است.

** ايرنا: نام هاي پرتكراري مانند كلهر، كياشمشكي و دربندسري بين ملي پوشان و ورزشكاران اسكي ديده مي شود و اين نام ها و استان هاي محل زندگي آنان، ذهنيتي به وجود آورده كه اسكي خاص چند منطقه و افراد ويژه اي است. آيا باور كنيم طبقات پايين نيز مي توانند مانند ديگران از امكانات و برنامه هاي اسكي بهرمند شوند؟
- كياشمشكي: تلاش فدراسيون اسكي و كميته استعداديابي اين فدراسيون توسعه و شناسايي تمام ظرفيت هاي كشور در اين رشته ورزشي است. براي پياده شدن اين راهبرد يارانه در نظر گرفتيم؛ به عبارتي هزينه ورودي پيست ها را براي قشرهاي پايين جامعه كم كرديم تا همه بتوانند در دوره استعداديابي شركت كنند.
همچنين فدراسيون با خريد لوازم و توزيع آن در استان ها تبعيض ناشي از مشكلات اقتصادي در بين اسكي بازان را از بين برده و با كم كردن هزينه ورود نوجوانان و خانواده ها به پيست اسكي، زمينه براي استعدادپروري در تمام قشرها را فراهم كرده است.
از آنجا كه هدف اصلي اين كميته و فدراسيون اسكي فراگير كردن اين رشته ورزشي در تمام ايران است، كميته استعداديابي تمهيداتي در نظر گرفته تا در استعداديابي را به روي خانواده و نوجوانان قشرهاي مختلف جامعه باز گذاشته شود و اين كار مي تواند تسريع بخش پيشرفت اسكي در ايران باشد.

** ايرنا: آيا افراد متخصص اسكي در كميته استعداديابي فدراسيون حضور دارند يا انتخاب ها بر اساس روابط است؟
- كياشمشكي: اصل كميته استعداديابي فدراسيون اسكي بر تخصص گرايي است. بنده به عنوان مسئول اين كميته افزون بر سابقه حضور و قهرماني در ورزش اسكي، مدرك كارشناسي ارشد تربيت بدني گرايش مديريت ورزشي نيز در رزومه خود دارم. همچنين براي تقويت راهبردهاي اين كميته با اساتيد و صاحبنظران دانشگاهي در اين زمينه در ارتباط هستيم.
ورزشي** 2052**1368