تاریخ انتشار: ۷ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۸:۵۴

كرج - ايرنا - البرز سي و يكمين استان كشور، تاريخ و تمدن متنوع و 9 هزار ساله اي را در خود دارد كه به دليل ناشناخته ماندن، با چندان اقبالي از سوي گردشگران و دوستداران اين نوع اماكن مواجه نشده و ضروري است برنامه اي مدون براي معرفي ظرفيت هاي بالاي موجود در آن تهيه شود.

استان البرز علاوه بر اينكه داراي تنوع اقليمي كم نظير از آب و هواي كوهستاني گرفته تا بيابان و كوير را در اختيار دارد، از وجود بناهاي كم نظير تاريخي بهره مند كه نشان از زندگي هزاران ساله انسان ها در اين نقطه از ايران دارد.
اين استان برغم وسعت كم اما رنگين كماني ازجاذبه هاي تاريخي، طبيعي و گردشگري منحصر به فرد را در خود جاي داده است.
البرز را به عنوان بخشي از شناسنامه تمدن ايران باستان در جهان مي شناسند، با اين توصيف و با اين وجود، منطقه اي كه كهن خشت آن در سازمان ملل متحد نگهداري مي شود، جاذبه هايش از نگاه جمعيت ميليوني گردشگران پنهان مانده است.
تپه ازبكي يا دژ مادها تنها يكي از محوطه ‌هاي باستاني ارزشمند تاريخي فلات ايران واقع در شهرستان نظرآباد از شهرستان ‌هاي استان البرز قرار دارد. اين تپه تاريخي با قدمت 9 هزار ساله به عنوان قديمي ترين بناي خشتي جهان مطرح است.
بسياري از كشورها كه امروز توانسته اند جايگاهي در صنعت گردشگري جهان براي خود دست و پا كنند يا فاقد سابقه تمدني نظير ايران و به ويژه استان البرز هستند و يا اينكه سابقه آثار تمدني آنها به 500 سال هم نمي رسد.
امروز با فشارها و تحريم هاي دشمن و احتمال كاهش درآمدهاي نفتي، مي توان از داشته هاي فراوان اين سرزمين به ويژه ظرفيت هاي بالاي موجود براي جذب گردشگر نهايت بهره براي درآمدزايي و ايجاد اشتغال برد، اين وظيفه ما است بيش از هر زمان ديگري اين سابقه تمدني، تاريخي و فرهنگي را به جهان معرفي كنيم.
پرونده ثبت تپه ازبكي در حال تهيه و برنامه ايجاد پايگاه پژوهشي آن در دست اقدام است. محوطه ازبكي با قدمتي 9 هزار ساله يكي از محوطه هاي ارزشمند كشور و به عنوان سايت معتبر باستان شناسي است.
محوطه ازبكي يكي از محوطه هاي تاريخي، فرهنگي شهرستان نظرآباد كه توسط دكتر مجيد زاده در 6 فصل كاوش شده كه محوطه شامل يان تپه، جيران تپه، مارال تپه و غيره است كه براساس كاوش ها تپه هفت هزار ساله ما مي باشد كه خشت آن به سازمان ملل هديه شده است.
محوطه باستاني ازبكي شامل تپه اصلي و تپه اقماري است كه از نظرتاريخي از اهميت بسيار بالايي برخوردار است.
اين مجموعه كتاب تاريخ ايران است چرا كه از 9 هزار سال پيش اولين معابد بشر و روستاهاي پيش از تاريخ و دوره مادها را در آن داريم، تپه تاريخي ازبكي از ابتداي سال 96 بار ديگر بر روي گردشگران در شهرستان نظرآباد استان البرز گشوده شد اما گام هاي مناسبي براي معرفي اين اثر ارزشمند به علاقمندان در ايران و جهان برداشته نشده است.
بر اساس اعلام مسئولان ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي البرز ميزان بازديد گردشگران و مسافران نوروزي از محوطه باستاني 9 هزار ساله ازبكي بي سابقه و كم نظير بود.
بر اساس پژوهش هاي انجام شده، صنعت گردشگري در برخي كشورها، به منبع كسب درآمد ملّي تبديل شده، به طوري كه گروهي از پژوهشگران بر اين باورند كه صنعت گردشگري سومين پديده اقتصاد پويا، پررونق و روبه توسعه در جهان است اما كشور ما با وجود سابقه ذكر شده و ظرفيت هاي موجود جايگاه مناسبي در صنعت گردشگري جهان ندارد.
در استان البرز از مناطقي نظير شهرستانك، ديزين، عظيميه، آسارا، گرمدره، پارك طبيعت و حيات وحش ايران، باغستان، اشتهارد، كوهسار، چهارباغ، ايران توسعه، فرودگاه پيام، برغان و سنج، سيبان دره، طالقان، آسمان سو طالقان، ياس زيدشت طالقان، فرودگاه آزادي نظرآباد به عنوان مناطق خاص براي توسعه گردشگري استان نام برد.
حسين عسكري پژوهشگر البرزي در اين باره به خبرنگار ايرنا، گفت:‌ مناطق نمونه گردشگري در كنار جاذبه هاي تاريخي، فرهنگي و تمدني مي توانند تاثير بسزايي در جذب گردشگران و علاقمندان به تاريخ و اماكن تاريخي داشته باشند.
علاوه بر دژ مادها البرز داراي جذابيت هاي بسيار در حوزه طبيعي و تاريخي شامل مناطق بكر كوهستاني و مراتع چشم نواز است. بقعه امامزادگان، قلعه ها، آبشارها، آثار تاريخي، خانه هاي قديمي، حيات وحش و روستاهاي سنّتي از ظرفيت هاي موجود براي توسعه گردشگري در اين استان است.
محراب رجبي رييس انجمن البرز شناسي نيز به خبرنگار ايرنا گفت: آثار و شواهد موجود در استان البرز نشان از تاريخ كهن و تمدن ديرين آن دارد كه در صورت معرفي آن مي توان بهره هاي بسياري از آن برد.
وي خاطرنشان كرد: علاوه بر جذب گردشگران علاقمند به آثار تاريخي و تمدني طبيعت كم نظير البرز در رشته هاي كوه هاي البرز فرصت مغتنمي است كه با ايجاد ارتباط متقابل با طبيعت و زيست بوم و انسان ها، طبيعت گردي را در آن گسترش داد.
همه ساله ميليون نفر از مردم ايران براي عزيمت به 14 استان كشور از البرز مي گذرند و سهم اين استان از اين جمعيت عظيم تنها ترافيك و مشكلات ديگر ناشي از آن است، با اينكه مي توان با برنامه ريزي تعداد قابل توجهي از مسافران در ايام نوروز و تابستان را به آثار كم نظير تاريخي و تمدني البرز جذب كرد.
البته گردشگران بيشتر تنها جاده كرج - چالوس و برخي جاذبه هاي آن را مي شناسند و از كنار ديگر مجموعه هاي تاريخي و طبيعي البرز به سادگي مي گذرند كه اين ناشي از ناشناخته ماندن آنها است.
1535