تاریخ انتشار: ۷ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۱:۳۹

تهران- ایرنا- سیاست های دولت دونالد ترامپ در حوزه سیاست خارجی و تجارت جهانی در حالی همچنان با انتقادهای گسترده روبرو بوده كه نشست های مهم بین المللی امسال به محافلی اعتراضی علیه دولت واشنگتن تبدیل شده است.

به گزارش ایرنا، دونالد ترامپ و دولتش در حالی همچنان بر مواضع خود در حوزه های مختلف از جمله سیاست خارجی و تجارت بین الملل تاكید دارند كه تاكنون دولتهای زیادی از این سیاست ها انتقاد كرده و خواستار بازنگری آنها شده اند.
نكته مهم در این راستا انتقاد علنی هم پیمانان آمریكا از برخی سیاستهای دولت ترامپ بوده كه تنش هایی را در روابط دوجانبه و یا چند جانبه ایجاد كرده است.هم پیمانان آمریكا وضعیت فعلی روابط دوجانبه را پیچیده ارزیابی می كنند و چالش های زیاد در این روابط را در ادامه مسیر خطرناك توصیف كرده اند.
سه نشست اخیر گروه هفت در كانادا (18 و 19 خرداد) سران ناتو در بروكسل( 20 و 21 تیر) و وزرای دارایی گروه 20 در بوئنوس آیرس ( 30 و 31 تیر) به محفلی جدید برای اعلام آشكار مخالفت ها علیه سیاستهای دولت ترامپ تبدیل شد.

** ترامپ و رهبران گروه 7 در تعارض
تنش میان واشنگتن و دیگر اعضای گروه هفت بر سر پیمان های تجاری چند جانبه و تعرفه های گمركی در جریان اجلاس اخیر نیز ادامه یافت و پس از پایان اجلاس سران این گروه نیز ترامپ به بهانه كذب گویی نخست وزیر كانادا، امضای خود را از بیانیه نهایی پس گرفت و بدین ترتیب جمع غول های اقتصادی جهان با بحرانی بی سابقه روبرو شد. اجلاس دو روزه گروه 7 در كانادا كه به منظور تقویت روابط میان اعضا برگزار شده بود، با وجود صدور بیانیه پایانی نشان از اختلافات درونی شدید و گسترده داشت. ترامپ با مواضع خود در كانادا موجب ایجاد مشكلاتی در این گروه شد و در این نشست عملا مطرود متحدان بود. در زمان برگزاری نشست گروه هفت در كبك كانادا رسانه گزارش دادند كه وجود انشقاق در گروه هفت در نتیجه اختلافات شدید میان شش عضو این گروه با آمریكا است تا حدی كه احتمال خروج آمریكا از این گروه و تنزل گروه هفت به گروه شش، دور از انتظار نیست. این اجلاس تحت الشعاع اعمال افزایش تعرفه های گمرگی از سوی ترامپ بر واردات فولاد و آلومینیوم به آمریكا قرار داشت كه به تنش های تجاری بین این كشور و متحدان بویژه اروپایی واشنگتن، كانادا و مكزیك تبدیل شده است. انزوای امریكا و انتقادها از سیاستهای ترامپ در این نشست كاملا مشهود بود.

** انزوای امریكا در ناتو
دونالد ترامپ با موضع تهدید پا به نشست ناتو گذاشت و قبل از آغاز این اجلاس، اعضای ناتو را برای افزایش هزینه های امور دفاعی تحت فشار قرار داد. وی در زمان حضور در بروكسل نیز اعضای ناتو را تهدید كرد كه این اقدام نارضایتی گسترده سران ناتو را به همراه داشت. سران ناتو بارها همزمان با برگزاری این اجلاس از لحن تهدید آمیز ترامپ و سیاستهای یك جانبه دولتش انتقاد كردند. ترامپ همواره از كوتاهی كشورهای اروپایی به ویژه آلمان در تامین بودجه دفاعی مصوب ناتو كه دو درصد تولید ناخالص داخلی بود، انتقاد می كرد.
ترامپ پیشتر ناتو را به باد انتقاد گرفت و گفته بود كه آمریكا بیش از دیگر كشورهای عضو این سازمان، برای آن هزینه كرده است. وی پیشتر در توییتی عنوان كرده بود كه كشورهای ناتو باید سهم بیشتری پرداخت كنند و سهم پرداختی آمریكا باید كمتر شود.
نشست اواخر تیر سران ناتو در حالی در بروكسل برگزار شد كه روابط فراآتلانتیكی به سبب اقدامات و مواضع ترامپ بیش از هر زمان دیگری تحت فشار بود و چالش‌های داخلی و خارجی متعدد، انسجام داخلی و كارآیی خارجی ناتو را تحت‌تاثیر قرار می داد. این اجلاس پس از گمانه زنی های فراوان و تهدیدهای رئیس جمهوری آمریكا علیه متحدانش، ظاهرا دستاورد چندانی برای ترامپ به همراه نداشت و ترامپ در این نشست با موجی از انتقادهای مقامات ناتو روبرو شد.
نكته مهم نشست امسال سران ناتو انزوای رئیس جمهوری امریكا و اعتراض های شدید علنی به سیاستهای كاخ سفید حتی از سوی هم پیمان نزدیك واشنگتن بود. ترامپ در حالی نشست امسال ناتو را به حاشیه و تنش كشاند كه اثبات شد آمریكای تحت هدایت ترامپ نه تنها با كشورهایی همچون چین به شدت درگیر بوده بلكه سرناسازگاری و مخالفت با هم پیمانانش را نیز دارد.

** انتقاد مقام های اقتصادی گروه 20 از ترامپ
اجلاس چند روز پیش وزرای دارایی و روسای بانك های مركزی گروه 20 نیز تحت الشعاع سیاستهای یك جانبه دولت ترامپ قرار گرفت و انتظار نیز می رفت كه انتقادها از آمریكا در این نشست علنی شود. نخستین روز نشست وزرای دارایی جی 20 در حالی پایان یافت كه تنش های تجاری میان امریكا با دیگر كشورها بر سر مسئله تعرفه ها كاملا مشهود بود و بیشتر مقامات شركت كننده از سیاستهای تجاری دولت ترامپ كه تاثیر منفی بر اقتصاد جهان گذاشته، به شدت انتقاد كردند. آمریكا در این نشست در حالی به دنبال جلب نظر اروپا و ژاپن برای حصول توافق تجارت آزاد با هدف بدست آوردن قدرت در بحبوحه تشدید تنش های تعرفه ای با چین بود اما در این راستا فرانسه در برابر این راهبرد واشنگتن به شدت مقاومت كرد.
برونو لومر وزیر دارایی فرانسه در این احلاس اعلام كرد كه اتحادیه اروپا با آمریكا مذاكرات تجاری را آغاز نخواهد كرد مگر اینكه ابتدا ترامپ تعرفه های اعمالی برای فولاد و آلومینیوم را بردارد و تهدید به اعمال تعرفه های جدید بر خودروهای وارداتی اروپا به آمریكا را كنار بگذارد. رهبران اقتصادی جهان در این نشست به شدت از رجزخوانی های اخیر دونالد ترامپ در مورد مسئله و ارز جهانی انتقاد كردند. این مقامات ضمن زیر سوال بردن طرح آمریكا برای اعمال تعرفه ها برای یكسری كالاهای وارداتی از استقلال بانك های مركزی حمایت كردند.
در اجلاس روز گذشته (شنبه) وزرای كشاورزی گروه 20 در بوئنوس آیرس نیز فضای انتقادی از سیاستهای حمایت گرایانه آمریكا مشهود بود. در این اجلاس وزرای كشاورزی كشورهای گروه 20 نسبت به اقدام برخی كشورها در اتخاذ سیاست های مغایر با قوانین سازمان تجارت جهانی و ایجاد موانع تجاری ابراز نگرانی كردند. این مقامات به طور غیرمستقیم از سیاستهای حمایت گرایانه دولت ترامپ در راستای حفاظت از منافع آمریكا و بی توجهی واشنگتن به منافع دیگر كشورها در عرصه تجارت جهانی انتقاد كردند.
«یولیا كلوكنر» وزیر كشاورزی آلمان در كنفرانسی خبری در حاشیه نشست جی 20 گفت: ما با سیاست های حمایتی یكجانبه موافق نیستیم. وی هشدار داد كه سیاست های حمایتی باعث می شود كه كشورهای دیگر دست به اقدامات تلافی جویانه و وضع تعرفه بزنند.
گزارش از: اطهر اینانلو
اروپام**9234**1908