به گزارش خبرنگار ایرنا، تدوین راهبردی جامع برای مقابله با تهدید فزاینده چین علیه اقتصاد و قدرت آمریكا گواهی بر این ادعا است كه 'كریستوفر ری' مدیر اف بی آی، چین را «وسیع ترین، چالش برانگیزترین و مهم ترین تهدید پیش رو» دانست و 'مایكل كالینز' معاون مدیر مركز آسیای شرقی سازمان سیا نیز از آن به عنوان «جنگ سرد» علیه ایالات متحده یاد كرد.
اهمیت این موضوع زمانی بیشتر می شود كه از نگاه نظریه پردازان آمریكایی، روسیه و چین دارای جهان بینی مشابهی هستند و به شدت از یكدیگر حمایت می كنند. 'هری كازیانیس' مدیر مطالعات دفاعی در مركز منافع ملی آمریكا درباره ارتباط با روسیه در روزنامه دیلی بست تاكید می كند كه 'من شوكه نیستم كه آنها (كاخ سفید) روسیه را یك شریك بالقوه در برابر چین می دانند'.
همچنین در یكسال و نیم گذشته، روسیه و چین در شورای امنیت سازمان ملل متحد نشان دادند كه می توانند در برابر خواسته های واشنگتن ایستادگی كرده و حتی اگر لازم باشد قطعنامه های پیشنهادی آنها را وتو كنند.
این مساله نه تنها منجر به شكل گیری قطب مخالف آمریكا در شورای امنیت شده بلكه انزوای كاخ سفید را در این سازمان بین المللی رقم زده است و دیگر كشوری از تهدیدها یا تطمیع واشنگتن حساب نمی برد.
اما نباید فراموش كرد كه چین و روسیه در برخی حوزه ها به ویژه در موضوعات منطقه ای اختلاف نظرهای گسترده ای دارند، در حوزه نفوذ آسیای مركزی و تلاش پكن برای برقراری طرح 'یك كمربند یك جاده' ظرفیت كشمكش میان این دو قدرت را فراهم آورده است. از این رو، برخی كارشناسان بر این باورند كه دیری نخواهد پایید كه مسكو، پكن را دشمن ژئوپلیتیك خود بداند و این مساله می تواند منجر به نزدیك شدن به آمریكا شود؛ هرچند ممكن است این روند در آینده ای دور اتفاق افتد.
از این رو، موضوع جنگ تجاری یا جنگ تعرفه علیه چین می تواند به گونه ای دیگر دیده شود و تلاش اروپا برای حل مساله تعرفه با آمریكا كه در سفر 'ژان كلود یونكر' رئیس كمیسیون اروپا نیز مطرح شد، مبتنی بر این رویكرد است آنجا كه یونكر در نشست خبری خود گفت: همكاری میان ایالات متحده و اتحادیه اروپا مدل پیشگیرانه چین را خنثی خواهد كرد و حتی پیش از این توافق، شواهدی وجود دارد مبنی بر اینكه چین در حال برافراشتن پرچم سفید است.
گلری كادلو' مشاور اقتصادی كاخ سفید شرایط را به سمت انزوای ناگهانی چین ارزیابی می كند و می گوید: 'چین از طریق اتحادیه اروپا خواستار معامله تجاری شده، اتحادیه اروپا گفت: نه. اتحادیه اروپا گفت ما خیلی بیشتر از شما با ایالات متحده تجارت داریم'.
فاكس نیوز ارگان رسمی جناح حاكم بر كاخ سفید نیز در اظهار نظری مشابه جنگ تجاری با چین را اینگونه توصیف كرد كه 'دونالد ترامپ'رئیس جمهوری آمریكا جنگ تجاری با چین را آغاز نكرده است، او در تلاش است تا جنگ تجاری كه چین علیه آمریكا آغاز كرده را به پایان برساند.
به گفته این شبكه خبری، همانطور كه رئیس جمهوری آمریكا بارها اشاره كرده، چین سالهاست كه نظام تجارت جهانی را تضعیف كرده و هیچ كشوری با اقدامات غیرمنصفانه بیشتر از چین به آمریكا آسیب نرسانده است.
بنابر اعلام منابع خبری، كسری تجاری آمریكا با چین از سال 2012 به طور پیوسته 300 میلیارد دلار افزایش یافته، در سال گذشته میلادی، این رقم به بیش از 375.5 میلیارد دلار رسیده و در پنج ماه نخست امسال هم 150 میلیارد دلار افزایش داشته است.
تحلیلگران اقتصادی آمریكا بر این باورند كه قوانین تجاری تبعیض آمیز و غیرمنصفانه چین و اعمال تعرفه های وارداتی گران بر كالاهای آمریكایی باعث شكل گیری این موازنه منفی در تجارت با چین شده است و شركت های آمریكایی دیگر قادر به رقابت با همتایان چینی خود نیستند.
از دیگر موضوعاتی كه در تجارت با چین مطرح شذه، موضوع جاسوسی اقتصادی چین است به گونه ای كه گفته می شود چین، شركت های خارجی را به انتقال فناوری خود به شركت های چینی مجبور می كند و اسرار تجاری آن ها را به ویژه در مورد شركت های آمریكایی به دست می آورد.
این مساله بارها در مجامع مختلف سیاسی آمریكا اعم از كاخ سفید و كنگره مطرح شده و فهرستی از جاسوسی صنعتی چین از شركت های آمریكایی، دانشگاه ها و اماكن دولتی منتشر كرده اند و یكی از موارد تقریبا همیشگی اعمال مجازات های وزارت اقتصاد آمریكا علیه شركت های چینی است كه تلاش كرده اند سیستم های كنترل واردات و صادرات آمریكا را دور بزنند.
این موضوع به ویژه در مورد مالكیت معنوی و فكری بخش های استراتژیك شركت ها و محصولات آمریكایی بیشتر به چشم می خورد، از این رو شكستن یا نادیده انگاشتن هنجارهای تجارت جهانی یك ویژگی نظام اقتصادی چین شده است و حتی دمكرات ها اهمیت تحریم های تجاری ترامپ علیه چین را به رسمیت می شناسند.
'براد شرمن' نماینده كالیفرنیا در مجلس نمایندگان در جریان نشست كمیته امور خارجی این مجلس كه اوایل ماه ژوئیه برگزار شد با اعلام اینكه جنگ تجاری، جنگ ترامپ نیست بلكه جنگی است كه چین از سال 2000 تاكنون ادامه داده است.
'چاك شومر' رهبر اقلیت سنا از نیویورك و 'الیزابت وارن' سناتور دمكرات از ماساچوست به عنوان دو منتقد سیاست های ترامپ، به طور گسترده ای از اقدامات رئیس جمهوری آمریكا در مقابله با چین حمایت می كنند و حتی آنجایی كه ترامپ به شركت«ز.ت.ای»(ZTE) چینی مجوز ادامه كار داد، انتقادهای فراوانی را متوجه ترامپ كردند.
وارن در ماه مارس به سی ان ان گفت: باید بگویم، زمانی كه رئیس جمهوری ترامپ می گوید كه تعرفه ها را روی میز قرار می دهد، فكر می كنم تعرفه ها بخشی از بازنگری سیاست های تجارت ما هستند.
شومر هم چین را به سرقت مالكیت معنوی از آمریكا متهم كرد و اظهار كرد: آنها نه تنها مالكیت فكری ما را سرقت می كنند، بلكه شركت های خوب ما را حفظ می كنند و می گویند تنها راهی كه می توانید محصولات آمریكایی خود را در چین به فروش برسانید این است كه در چین حضور داشته باشید.
نگرانی از افزایش موفقیت های جاسوس های چینی همه بخش های آمریكا را نگران كرده است و این كشور را بر آن داشته تا تمام ویزاهای دانشگاهی برای دانشجویان و محققان چینی در زمینه های حساس از جمله علوم مهندسی، داده ها و هوش مصنوعی را مورد بررسی قرار دهد.
آنها معتقدند كه چین از این اطلاعات در مدرن سازی ارتش خود استفاده می كند و می تواند به تفوق نظامی چین بر آمریكا منجر شود. بر این اساس، 'مایك پنس' معاون اول رئیس جمهوری آمریكا نیز با تایید این مطلب اظهار می كند «كاملا ضروری است كه ما از مالكیت معنوی حمایت كنیم كه توسط چین سرقت می شود».
'لیندسی گراهام' سناتور جمهوریخواه آمریكا از سیاست های ترامپ حمایت كرده و با اشاره به مذاكرات با كره شمالی می گوید: تنها راه موفقیت ما در كره شمالی این است كه ترامپ در چشم كره شمالی و چین قوی بوده است.
با این تفاسیر، بیشتر مقام های آمریكا، جنگ تعرفه ای با چین را برای مقابله با مالكیت معنوی و فكری چین، درست می دانند و از سوی دیگر این نگاه در میان صاحبنظران مطرح است كه روسیه دارای یك تمدن بزرگ مسیحی است و نمی تواند دشمن وجودی آمریكا یا اروپا باشد و هرگز به آنها حمله نخواهد كرد؛ ترس آنها از چین است.
از این رو، گذشته از همه اظهارنظرهایی كه درباره دخالت روسیه در انتخابات 2016میلادی ریاست جمهوری آمریكا مطرح می شود، دونالد ترامپ در مقاطع مختلف از لزوم برقراری ارتباط با روسیه سخن می گوید و معتقد است كه این كار به صلح و امنیت جهانی و آمریكا كمك می كند.
البته ترامپ برای اینكه خود را از اتهام تبانی با روسیه مبرا كند، در مقاطع مختلف سعی كرده است كه واكنش های تندی علیه مسكو همچون اخراج 60 دیپلمات كه به ادعای واشنگتن افسران اطلاعاتی بوده اند، اتخاذ كند اما كوشیده تا نخستین دیدار مستقیم و خصوصی خود را با ولادیمیر پوتین در هلسینكی پایتخت فنلاند انجام دهد و از راهبرد ادامه این گفت و گوها در سطوح مختلف خبر داد.
او گفت از پوتین برای سفر به واشنگتن دعوت كرده است هرچند كه پس از فشار كنگره بر ترامپ و سوال و جواب های سنگین از 'مایك پمپئو' وزیر خارجه آمریكا به ویژه از سوی نمایندگان دمكرات در كمیته روابط خارجی سنا این دیدار به سال آینده میلادی و ترجیحا پس از انتخابات كنگره در ماه نوامبر موكول شد.
در چنین فضایی، ترامپ جنگ تجاری و اقتصادی را علیه چین متحد استراتژیك روسیه به راه انداخته و تعرفه های زیادی را علیه محصولات چینی اعمال كرده است.
ترامپ به خوبی می داند كه اتحاد روسیه و چین می تواند قدرت و سیطره ایالات متحده را به خطر اندازد و رابطه تاكتیكی با مسكو، پیشنهادی است كه گفته می شود هنری كسینجر وزیر خارجه پیشین و نظریه پرداز سیاست خارجی آمریكا مطرح كرده است.
شاید این نظریه كسینجر برگرفته از تجربه او در سال های 1969 و اوائل 1970 باشد؛ زمانی كه تیم 'ریچارد نیكسون' رئیس جمهوری وقت آمریكا با مدیریت هنری كیسینجر، اقدامات مختلفی برای از سرگیری گفت وگوی مستقیم آمریكا و چین را پیگیری كرد.
در این چارچوب، در سپتامبر 1969، وزارت امور خارجه آمریكا به سفیر خود در لهستان دستور داد تا با همتای چینی برای آغاز دور جدیدی از گفت وگوها تماس بگیرد . از این رو، كیسینجر در ژوئیه 1971 محرمانه از طریق پاكستان وارد پكن شد و دولت چین به تدریج مردم را برای دومین دیدار رسمی وی در اكتبر آماده كرد و متعاقب آن، بعد از 20 سال ایالات متحده از فهرست تبلیغات منفی حزب كمونیست خارج شد.
بنابراین از این مقطع تا پایان جنگ سرد، روابط دو كشور در قالب نوعی ائتلاف غیررسمی با محوریت مقابله با اتحاد جماهیر شوروی در جهت عادی سازی روابط قرار گرفت.
حال ظاهرا این روند به چرخشی از نظریه نیكسون تبدیل شده و بر اساس یادداشتی كه در دیلی بست منتشر شد، آمده است «كسینجر كه در طول سال ها 17 بار با پوتین دیدار كرده است، درباره دیدار ترامپ و همتای روسی وی در هلسینكی می گوید این نشستی بود كه باید برگزار می شد و من برای چندین سال از آن حمایت كرده ام».
از این رو می توان نتیجه گرفت كه برقراری ارتباط با كشورهایی همچون روسیه، تایوان، فیلیپین و حتی هند می تواند برای شكستن موازنه منفی قدرت چین علیه آمریكا باشد اما نمایندگان كنگره در اینكه آیا این تلاش ها براساس دغدغه نفوذ رو به رشد پكن انجام می شود یا به دلیل وابستگی ترامپ به پوتین و روسیه است، دچار مشكل تشخیص شده اند.
اروپام**1429**2040
تاریخ انتشار: ۸ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۰:۰۷
نیویورك- ایرنا- حركت ترامپ برای برقراری ارتباط با روسیه برخلاف همه فشارهای داخلی، حكایت از چرخش در نظریه نیكسون مبنی بر ارتباط با چین برای مهار روسیه دارد و گفته می شود تاكتیكی برای مقابله با قدرت و نفوذ اقتصادی چین است.