به گزارش روز دوشنبه ايرنا از ميراث فرهنگي اردبيل ، در اين درخواست كه براي چندمين بار از سوي مردم مطرح مي شود بر ضرورت رسيدگي مطلوب ، مرمت ، نگهداري و حفاظت از اين اثر تاريخي تاكيد شده است.
در بخشي از نامه ارسالي قيد شده كه طرح مرمتي و طرح ملي مسجد جمعه در اسرع وقت تكميل و مورد تصويب عمل قرار گيرد.
همچنين تاكيد شده عمليات مرمتي و بازسازي و رسيدگي فني به صورت مداوم و تا حصول و تصويب طرح ملي و مرمتي به صورت جاري و به عنوان كارگاهي فعال در طول سال ادامه يابد.
اهالي محله 'جمعه مسجد' درخواست دارند كه نگهبان و كارشناس راهنمايي كننده توريست ها و بازديدكنندگان از طرف ميراث فرهنگي به صورت 24 ساعته در محوطه و تپه تاريخي مسجد جمعه و در طول سال بكار گرفته شود.
اهالي محل همچنين اختصاص بودجه كافي همانند مساجد و بناهاي تاريخي اصفهان، شيراز و تبريز را به اين اثر تاريخي درخواست كرده اند.
سرپرست اداره كل ميراث فرهنگي ، صنيايع دستي و گردشگري استان اردبيل به خبرنگار ايرنا گفت: با هدف احياي بناي تاريخي 'جمعه مسجد' طرح تبديل آن به پايگاه ملي - پژوهشي به تصويب رسيده است.
نادر فلاحي افزود: با معرفي مدير پايگاه ملي - پژوهشي و اختصاص اعتبار مناسب پيش بيني مي شود در آينده نزديك تحولات مطلوبي در مرمت اين اثر تاريخي مشاهده شود و هم اينك نيز اقداماتي در دست اجرا است.
'جمعه مسجد' اردبيل در شمال شرقي شهر بر روي تپه باستاني قرار گرفته و بازمانده مسجد عظيم ، گسترده و كم نظيري است كه در دوره هاي مختلف اسلامي به خصوص دوره سلجوقي شكل گرفته و تا اوايل صفوي معمور و آباد بوده است.
كاوش هاي باستان شناسي ردپاي مسجد را در قرون اوليه اسلامي به وضوح تشخيص داده است. مسجد در دوره سلجوقي و ايلخاني بسيار گسترده تر و وسيع تر از بناي مكعبي فعلي بوده و بناي سرپاي موجود صرفا گنبدخانه و ايوان مسجد بزرگ را تشكيل مي داده است.
اين مسجد گنبد آجري بزرگي داشته است كه 2 پوش ساخته شده و حوادث ايام هر 2 پوش گنبد اين مسجد را فرو ريخته و
تنها 2 قسمت قوسي شكل ناقص از گنبد خارجي و قسمت محدودي از گچ بري هاي گنبد داخلي در چهار گوشه فوقاني ديواره هاي شبستان اصلي براي نمايش عظمت تاريخي آن باقي مانده است.
ماذنه مسجد اثر ديگري است كه به صورت گلدسته استوانه اي شكل در ضلع غربي شبستان اصلي مسجد و به فاصله تقريبي 15 متري قرار دارد ، ايوان مسجد نيز متصل به گنبدخانه مي باشد در قسمت شمالي آن واقع شده و در حال حاضر با تيرهاي چوبي پوشانده شده و نمازخانه فعلي را به وجود آورده است.
6018/ 1257
تاریخ انتشار: ۸ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۱:۰۰
اردبيل - ايرنا - اهالي و هيات امناي بناي تاريخي جمعه مسجد اردبيل با ارسال نامه اي به رييس سازمان ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري خواستار مرمت و بازسازي اين بناي تاريخي شدند.