تاریخ انتشار: ۹ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۰:۲۵

تهران - ایرنا - مرداد سال 1395 زمانی كه 'عبدالرحمن الراشد' روزنامه نگار عربستانی در مقاله ای شكست ائتلاف سعودی در جنگ یمن را اعلام كرد، هرگز به فكر او و مقامات ریاض نمی رسید كه دو سال بعد، انصارالله پایتخت عربستان و ناو جنگی مدرن این كشور را در باب المندب هدف قرار دهند.

جنگ یمن در روزهای اخیر با قدرت نمایی ارتش و كمیته های مردمی این كشور روندی برخلاف انتظار متجاوزان به خود گرفته و رویای ائتلاف سعودی را برای پیروزی فوری در این نبرد به كابوس تبدیل كرده است.
تحولات میدانی جنگ یمن هفته گذشته با موفقیت نیروی دریایی ارتش این كشور در هدف قرار دادن ناو مدرن عربستان به نام 'الدمام' در 'تنگه باب المندب' در ساحل غربی یمن، بار دیگر ضمن صحه گذاشتن بر توان دفاعی - تهاجمی نیروهای یمنی، ضعف قوای ائتلاف را در نبرد دریایی آشكار ساخت.
این موفقیت با واكنش های فراوانی همراه بود و 'مهدی المشاط' رئیس شورای عالی سیاسی انصارالله از آن به عنوان دستاورد نظامی بزرگ نیروی دریایی یمن یاد كرد.
از سوی دیگر، عربستان در واكنش به هدف قرار گرفتن ناو الدمام و هراس از شكستی دوباره، عبور نفتكش های خود را از تنگه باب المندب به صورت موقت به حالت تعلیق در آورد.
'خالد الفالح' وزیر نفت عربستان در اظهاراتی كه از خبرگزاری 'واس' وابسته به دولت سعودی منتشر شد، ضمن تایید این خبر تصریح كرد، این تصمیم پس از حمله موشكی انصارالله به دو فروند نفتكش این كشور گرفته شده است.
وزیر نفت سعودی در حالی برای كاستن از پیامدهای حمله به ناو نظامی این كشور مدعی هدف گرفتن نفتكش عربستانی شد كه یگان موشكی ارتش و كمیته های مردمی یمن در اطلاعیه ای اعلام كرد كه حمله موشكی آنها به ناو جنگی مدرن الدمام صورت گرفته است.
اما واكنش سعودی ها به حمله به ناو الدمام محدود به تعلیق عبور نفتكش های عربستانی از تنگه باب المندب نشد و مقامات سعودی با حمله به قایق صیادان یمنی، عصبانیت و خشم خود را از پیروزی انصارالله به نمایش گذاشتند.
پایگاه خبری 'المسیره' شنبه شب به نقل از منابع خبری گزارش داد، جنگنده های عربستان در آب های منطقه ای در دریایی سرخ چهار قایق صیادان یمنی را هدف قرار داده و نابود كرده اند.
به گزارش این پایگاه خبری، در حمله جنگنده های عربستان به قایق های صیادان یمنی تمام سرنشینان این قایق ها كشته شدند.
در تحولی دیگر، پدافند هوایی ارتش و كمیته های مردمی یمن جمعه پنجم مرداد ماه یك پهپاد جاسوسی ائتلاف عربستان در 'عسیر' در جنوب این كشور را سرنگون كرد.
یك منبع نظامی در گفت وگو با شبكه تلویزیونی المسیره یمن گفت كه این پهپاد در منطقه 'الربوعه' عسیر سقوط كرده است.

** هدف قرار گرفتن فرودگاه ابوظبی
اما اماراتی ها همچون همپیمان سعودی خود، طی روزهای اخیر تجربه متفاوتی از شكست را در جنگ یمن تجربه كردند.
خبرگزاری یمن (سبا) چهارم مرداد ماه اعلام كرد، فرودگاه بین المللی ابوظبی پایتخت امارات، هدف حمله هواپیماهای بدون سرنشین یمن به نام 'صماد 2' قرار گرفت.
به گزارش 'سبا'، حمله به فرودگاه ابوظبی یك روز بعد از هدف قرار گرفتن ناو جنگی الدمام در دریای سرخ انجام شد.
در همین حال مسوولان فرودگاه ابوظبی در توئیتی بدون اشاره به حمله پهپاد یمنی، از وقوع حادثه ای مربوط به یك خودروی حمل بار در ساختمان شماره یك فرودگاه خبر دادند.
گرچه حمله پهپادی یمنی ها با سكوت خبری رسانه های وابسته به دولت امارات همراه بود و مسئولان اماراتی سعی در كتمان آن داشتند، اما این موضوع باعث نگرانی و انتقاد شدید شهروندان این كشور روبرو شد.
رسانه های اماراتی در حالیكه قصد داشتند با پوشش حمله به ناو سعودی از نشر اخبار حمله پهپادی به فرودگاه ابوظبی پرهیز كنند، در مقابل شهروندان اماراتی در فضای مجازی سنگ تمام گذاشتند و با هشتگ های مختلف از جمله 'چرا باید به امارات حمله شود' و 'گناه یمن، گناه ما' خواستار پاسخگویی مسئولان ابوظبی در این خصوص شدند.
در همین پیوند 'عبدالباری عطوان' سردبیر روزنامه 'رای الیوم' در مقاله ای، با اشاره به هزینه های كلان ابوظبی در جنگ یمن طی چهار سال گذشته، تصریح كرد، امارات در فكر عقب نشینی از جنگ یمن است.
این تحلیلگر مسایل منطقه نوشت: پیش بینی هایی نیز وجود دارد كه امارات قصد دارد، نیروهای خود را از خاك یمن خارج كند. پس از گذشت چهار سال از جنگ عربستانی - اماراتی علیه یمن اكنون روشن شده كه راه حل نظامی هرگز به نتیجه ای نخواهد رسید، به رغم اینكه سعودی ها 64 میلیارد دلار برای خرید سلاح فقط در سال گذشته هزینه كردند و از روسیه نیز در اختصاص بودجه به مسایل نظامی پیشی گرفتند و ابوظبی نیز در رده دهم در سطح جهان در زمینه هزینه خرید تسلیحات نظامی قرار دارد.
عطوان به نقل از منابع رسمی تصریح كرد: طبق اخباری كه از امارات درز كرده، این كشور قصد دارد نیروهای خود را از خاك یمن خارج كند. امارات برعكس عربستان نیروهای زمینی به خاك یمن فرستاده، اما سعودی ها فقط به حملات هوایی بسنده كرده اند.
به نوشته این روزنامه نگار، ریاض میلیاردها دلار در زمینه نظامی هزینه می كند و همین موضوع باعث اختلاف دو شریك در ائتلاف عربی یعنی عربستان و امارات شده و جبهه آنها را در منطقه راهبردی 'الحدیده' ضعیف كرده است.
عطوان افزود: ناظران سخنان اخیر «یوسف العتیبه» سفیر امارات در آمریكا را نیز كه در آن صریحا به تصمیم كشورش برای خروج از یمن و گفت وگو با «مارتین گریفیتس» فرستاده ویژه سازمان ملل به یمن در این زمینه پرداخته بود را بسیار معنادار دانستند.
این تحلیلگر مسایل منطقه نوشت: امارات نیروهای خود را از خاك یمن خارج می كند تا شهرهای این كشور همانند دبی و ابوظبی هدف حملات موشكی نیروهای انصارالله یمن قرار نگیرند، همانطور كه در نتیجه حملات آنها به یمن، انصارالله تاكنون 120 موشك به ریاض، جیزان، نجران و خمیس مشیط در خاك عربستان شلیك كرده است.

** ورود نیروی هوایی یمن به جنگ با ائتلاف سعودی
اكنون ضعف ائتلاف سعودی - اماراتی، ارتش و نیروهای مقاومت مردمی را در موقعیت برتری قرار داده و به گفته تحلیلگران، انصارالله نقش تعیین كننده را در این نبرد برعهده گرفته است.
حمله به ناو سعودی الدمام و فرودگاه ابوظبی ثابت كرد، متجاوزان هیچ حاشیه ای امنی ندارند، چنانكه 'محمد البخیتی' عضو شورای سیاسی انصارالله یمن تاكید كرد كه فرودگاه ها و بنادر كشورهای عضو ائتلاف سعودی در تیررس موشك های این جنبش قرار دارد.
وی افزود: كشورهای عضو ائتلاف باید در عملكرد خود تجدیدنظر كنند، زیرا به خوبی می دانند حمله ما به دبی برای امارات چقدر گران تمام می شود .
در همین حال ورود نیروی هوایی یمن به جنگ با ائتلاف سعودی و اماراتی شرایط را برای متجاوازن در روزهای آتی سخت تر خواهد ساخت.
رئیس كمیته عالی انقلاب یمن روز شنبه در توئیتی تصریح كرد: نیروی هوایی یمن بزودی وارد نبرد با متجاوزان سعودی - آمریكایی می شود.
'محمدعلی الحوثی' افزود: جنگنده های یمنی بزودی خواهند توانست وارد میدان مقابله با جنگنده های ائتلاف سعودی - آمریكایی و همپیمان های آن شوند.
وی اضافه كرد: به این ترتیب ملت یمن می تواند از حریم هوایی خود حفاظت كند.
پیروزی پی در پی نیروهای مقاوت مردمی یمن، همواره از پشتیبانی بسیاری از گروه های مقاومت منطقه برخوردار بوده و به تازگی 'كتائب حزب الله عراق' در بیانیه ایی، حمایت خود را از جنبش انصارالله و مردم یمن اعلام كرد.
كتائب حزب الله عراق در بیانیه خود، با قدردانی از دستاوردهای مقاومت اسلامی یمن در دفاع از سرزمین خود و هدف قرار دادن ائتلاف سعودی، تصریح كرد، این گروه مقاومت اسلامی در مقابل جنایت های آمریكا و عربستان سعودی كه خواهان فقر و گرسنگی مردم منطقه هستند، سكوت نخواهد كرد.

** اشك تمساح كنگره آمریكا از اوضاع وخیم انسانی در یمن
ششم فروردین سال 1394 ائتلاف سعودی با چراغ سبز واشنگتن به یمن حمله كرد كه نتیجه این تجاوز چهار ساله، كشته و مجروح شدن بیش از 37 هزار یمنی و نابودی زیرساخت های این كشور فقیر خاورمیانه شده است.
شماری از نمایندگان دمكرات كنگره آمریكا به تازگی در پی جبران مافات سیاست های جنگ افروزانه كاخ سفید و در واكنش به اوضاع وخیم انسانی در یمن، در نامه ای به عربستان و امارات، تنها خواستار كاهش درگیری ها در این كشور شدند.
تارنمای 'المانیتور' چندی پیش در گزارشی اعلام كرد: این نامه توسط پنج عضو كنگره شامل «استنی هویر» از سران دمكرات ها، «الیوت انگل»، «نیتا لووی» و «آدام شیف» اعضای كمیته های امور خارجی و اطلاعات مجلس نمایندگان و «تد دویچ» عضو ارشد بخش خاورمیانه در كمیته امور خارجی این مجلس نوشته و به «خالدبن سلمان عبدالعزیز آل سعود» سفیر عربستان در واشنگتن و «یوسف العطیبه» سفیر امارات در آمریكا تحویل داده شده است.
در این نامه از امارات و عربستان خواسته شده درخصوص پیش شرط های خود مبنی بر خروج بی قید و شرط حوثی ها از بندر الحدیده انعطاف پذیر باشند.
عربستان و امارات یكی از پیش شرط های توقف جنگ در بندر الحدیده را خروج كامل انصارالله از این بندر عنوان كرده اند.
در مقابل انصارالله كه كنترل بندر الحدیده را در اختیار دارد، ضمن پذیرش شرط سازمان ملل برای واگذاری اداره الحدیده به این سازمان، با خواست عربستان و امارات برای خروج از این بندر مخالفت كرده است.
در همین حال نمایندگان دمكرات آمریكایی در اقدامی دیگر لایحه ای را برای محدود كردن نقش آمریكا در یمن ارائه كردند.
به گزارش خبرگزاری روسی 'اسپوتنیك'، بازبینی‌های چهار نماینده كنگره در قانون اختیارات دفاع ملی 2019، ممكن است زمینه یك تغییر چشمگیر در عملیات نظامی ائتلاف عربی به پشتیبانی آمریكا و رهبری عربستان را بوجود آورد.
نماینده ایالت واشنگتن در بیانیه‌ای در ارتباط با این لایحه اعلام كرد: بحران انسانی وحشتناكی در یمن در حال وقوع است كه مستلزم توجه ما در واشنگتن است.
'آدام اسمیت' افزود: از تمامی طرف‌های درگیر در جنگ یمن می‌خواهم تا آتش بس را در سراسر این كشور برقرار كنند و با نماینده ویژه سازمان ملل برای حل و فصل صلح آمیز این بحران همكاری كنند.
همچنین 'رو خانا' از نمایندگان دمكرات كنگره آمریكا اعلام كرد: اكنون در حال كمك به عربستان برای انجام جنایات جنگی در یمن هستیم. از زمان حضور در كنگره تمام تلاش خود را برای حل بحران انسانی كه ائتلاف به سرگردگی عربستان مسئول آن است، بكار گرفته‌ام.

** حمایت انصارالله از راه حل فراگیر برای پایان جنگ
با وجود استمرار مناقشه در یمن و تشدید نبردها در بندر الحدیده، تلاش های دیپلماتیك برای دستیابی به توقف جنگ در این كشور ادامه دارد.
رهبر جنبش انصارالله در دیداری با گریفتیس فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن، حمایت خود را از تلاش های وی برای توقف جنگ و دستیابی به یك راه حل فراگیر و همه جانبه در كشورش اعلام كرد.
'عبدالملك بدرالدین الحوثی' در این دیدار كه طی روزهای اخیر در صنعا صورت پذیرفته، خاطرنشان كرد: سرسختی و مخالفت نیروهای متجاوز با راه حل های سیاسی فراگیر، مذاكرات را با مشكل روبرو ساخته و از این رو اراده و جدیت كشورهای متجاوز و گرایش آنها به سمت صلح برای موفقیت هرگونه مشورت سیاسی، امری اجتناب ناپذیر است.
وی همچنین شروع اقدام های بشردوستانه در یمن و نقش آنها در كمك به حل مسائلی مانند اسرا، زندانیان و نیز موضوعات تاثیر گذار بر زندگی مردم این كشور را مهم برشمرد.
رهبر جنبش انصارالله تاكید كرد كه سازمان ملل باید توازن و تعامل مسئولانه در رابطه با تجاوز نظامی به یمن را حفظ كند و نقش خود را مطابق با موازین بین المللی و به دور از هرگونه جانبداری از نیروهای متجاوز انجام دهد.
به هر روی جنگ در یمن بیش از یكهزار روز دامن مردم این كشور را رها نكرده و متجاوزان به رغم بی اعتباری جهانی و صرف هزینه های میلیارد دلاری، همچنان بر خواست های غیر مشروع خود پافشاری می كنند.
ائتلاف سعودی - اماراتی پای در جنگی نهاده كه چشم اندازی پیروزی در آن متصور نیست، پس تنها راه خروج از این بحران خودساخته، پایان حملات نظامی، تمكین به حقوق و احترام به تمامیت ارضی یمن و نیز واگذاری روند صلح به مردم این كشور است.
خاورم ** 1071**1651