بغداد – ایرنا – در واكنش به توصیه های اخیر مرجعیت عالی دینی عراق درباره ضرورت تسریع در تشكیل دولت آینده و برآورده كردن مطالبات معیشتی مردم، مقتدا صدر رهبر جریان صدر و حامی سیاسی فهرست انتخابی 'سائرون'، در بیانیه ای بلند بالا، شروط خود را برای ائتلاف حكومتی آینده عراق اعلام كرد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، شرایط مقتدا صدر كه امروز چهارشنبه در رسانه های عراق منتشر شده، شامل 9 بند شروط عمومی درباره ائتلاف های سیاسی درعراق، 32 شرط درباره ائتلاف حكومتی آینده و 40 بند نیز ویژگی ها و صفات نامزد آینده نخست وزیر عراق است.
صدر در این بیانیه خاطر نشان كرده است كه ائتلاف حكومتی یا برنامه دولتی آتی اگر مبتنی بر ضوابط و اصول روشنی باشد به نحوی كه بتواند مخالفان سیاسی را در زیر یك چتر واحد گردهم آورد وی از آن استقبال می كند اما اگر خارج از چارچوب های ملی باشد، آن را بایكوت خواهد كرد.
از جمله شروط عمومی ائتلاف های سیاسی درعراق كه صدر بر آن تاكید كرده، وفاداری انحصاری احزاب و ائتلاف های پارلمانی به عراق (عدم وابستگی ووفاداری به خارج) و مراعات اصل تفكیك قوا از طریق تصویب قوانین در پارلمان آینده است.
ایجاد یك كمیسیون عالی با نظارت قضات قابل اعتماد برای رسیدگی سریع در یك بازه زمانی مشخص پیرامون تمامی شخصیت هایی كه متهم به فساد هستند یا در خصوص آنها شبهه فساد وجود دارد از دیگر شروط مطرح شده است.
طبق اعلام صدر، در توزیع پست های اجرایی اصل توازن اجتماعی رعایت شود و افراد منتخب برای این پست ها از افراد تكنوكرات (متخصص) باشند و توزیع پست های سه گانه ریاستی (رییس جمهوری، نخست وزیری و رییس پارلمان) به دور از سهم بندی (های فرقه ای میان شیعه، عرب سنی و كردها) باشد.
از جمله مهمترین بندهای مربوط به ائتلاف حكومتی آینده از دید مقتدا صدر، این است كه ائتلاف حكومتی به دور از مسائل فرقه ای و قومیتی و حزبی باشد و بر استقلال عراق و ترجیح منافع كشور بر منافع گروهی و حزبی و قومی و فرقه ای تاكید كند.
به گفته وی، از سوی ائتلاف حكومتی، طبق شرایط و ضوابطی كه تعریف می شود روسای سه گانه معرفی شوند و خدمت مردم باید از اولویت های این ائتلاف باشد و برای تصویب قوانینی كه به نفع ملت است در پارلمان تلاش كند.
صدر تاكید كرده است: ائتلاف حكومتی آتی، باید رژیم صهیونیستی را دشمن بزرگ عراق قلمداد كند.
وی همچنین افزوده است كه ائتلاف حكومتی برای بازخواست و مجازات فاسدان تلاش كرده و آنها را از ائتلاف حكومتی دور نگه دارد و از هرگونه دخالت در امور كشور به جز از طریق اكثریت یا توافق و یا تركیبی از آن خودداری كند.
از جمله شروط مهم این بند تاكید بر تقویت نیروهای ارتش، پلیس و دیگر نیروهای امنیتی عراق است و تاكید شده است از دخالت دادن نیروهای دیگر خارج از چارچوب های قانونی و دولتی در حوزه نظامی و امنیتی جلوگیری شود.
استفاده از مشاوران و كارشناسان برای ارتقا كار وزارتخانه ها، پایان بخشیدن به اختلافات با دیگر كشورها و عدم دخالت در امور دیگر كشورها و عدم اجازه دادن دیگر كشورها برای دخالت در امور داخلی عراق از دیگر شروط ذكر شده از سوی صدر برای تشكیل فراكسیون بزرگتر پارلمانی و تشكیل دولت جدید است.
دور كردن عناصر حزب منحله بعث و افراد متهم به تروریسم و فساد از ائتلاف حكومتی از دیگر شروط عنوان شده توسط مقتدا صدر است.
مقتدا صدر درباره ویژگی ها و صفات نخست وزیر آینده عراق گفته است كه فردی مستقل و از خارج پارلمان انتخاب شود و دارای تابعیت دوگانه نباشد اما در عین حال بتواند به چند زبان زنده دنیا سخن بگوید.
وی افزوده است كه نخست وزیر آینده باید دارای اختیارات كامل باشد و احزاب و انجمن های اقتصادی در كار او دخالت نكنند اما بتوانند به او مشورت بدهند.
صدر خاطر نشان ساخته است كه نخست وزیر آتی حق ندارد در انتخابات آینده تحت هر شرایطی خود را كاندیدا كند و در عین حال گفته است كه باید از فرقه گرایی، تحزب، نژادپرستی و قومیت گرایی فاصله بگیرد.
وی گفته است كه اگر پست نخست وزیری انحصارا برای شیعیان اختصاص داده شده به این معنا است كه هر فردی كه دارای قومیت عربی یا تركمانی و یا كردفیلی است نیز می تواند برای تصاحب این پست، نامزد شود و همین امر برای دیگر پست های ریاست در كشور نیز صادق است.
به گفته وی، نخست وزیر آینده نباید تحت تاثیر فشارهای خارجی قرار گیرد بلكه باید كاملا دیدگاه و برنامه او سمت و سوی عراقی داشته باشد و در انتخاب او، سابقه جهاد و مبارزه اش ملاك قرار نگیرد بلكه از بكارگیری چنین عنوانی در این گونه مسائل كاملا خودداری شود.
براساس تاكید صدر، پرونده بازسازی مناطق ویران شده و فقیر در شمال و جنوب عراق باید از اولویت های كار نخست وزیر باشد و عراق را از تهدید دخالت های خارجی و داخلی دور نگه دارد.
صدر برضرورت برچیدن منطقه امنیتی سبز به عنوان مقر نخست وزیر تاكید كرده و گفته است كه نخست وزیر آینده نباید منطقه امنیتی سبز را به این شكل زشت، برای خود ایمن كرده باشد و آن را تنها مقر كار خود قلمداد كند بلكه به صورت دوره ای جلسات هیات دولت را در استان های مختلف برگزار كند.
مقتدا صدر در نهایت گفته است كه نخست وزیر باید قبل از همه چیز به صورت فوری مطالبات اجتماعی و معیشتی تظاهركنندگان جنوب و مركز عراق را - چند هفته است دست به اعتراضات خیابانی زده اند - برآورده كند.
رهبر جریان صدر برآوردن مطالبات اجتماعی تظاهركنندگان جنوب و مركز عراق را آخرین فرصت برای دولت آینده ذكر كرده و از آیه 3 سوره (ص) كه لحنی تهدید آمیز دارد استفاده كرده و گفته است: 'ولات حین مناص' (دیگر راه گریزی نیست).
وی همچنین خاطر نشان ساخته است كه در انتظار واكنش دیگر گروه های سیاسی عراق به این شروط او است كه بر آن نام 'میثاق ملی' نهاده است.
هنوز گروه های سیاسی نسبت به این امر واكنش نشان نداده اند.
گفتنی است در پی ادامه اعتراضات اجتماعی در چندین شهر عراق و در سایه طولانی شدن تشكیل فراكسیون بزرگتر پارلمانی و تشكیل دولت جدید، شیخ مهدی كربلائی نماینده مرجعیت عالی عراق در خطبه های جمعه گذشته شهر كربلا با قرائت بیانیه مرجعیت، ضمن حمایت از خواسته های معترضان همچنین بدلیل آنچه بی توجهی به تامین نیازها و خواسته های مردم در سالهای اخیر خواند به دولتمردان هشدار داد.
وی خواستار تشكیل هر چه زودتر دولت جدید (بر اساس انتخابات پارلمانی 22 اردیبهشت) و تلاش برای رفع مشكلات كشور شد.
در پی هشدارهای مرجعیت عالی عراق، فضای سیاسی و گروهها و احزاب درگیر در موضع انتخابات و تشكیل دولت جدید تكاپوی جدیدی را در این راستا آغاز كردند.
خاورم *4*353*380*