پرتقال كوهی برای مسافران مازندران بیشتر از سایر استان های شمالی آشناست و طعم آن حداقل یك بار بر دهانشان نشسته است، اگر در تابستان و یا هر شرایط زمانی، بخصوص از محورهای مواصلاتی مازندران به سمت پایتخت عبور كنید وانت بارهایی را خواهی دید كه پرتقال هایی با نام پرتقال كوهی می فروشند.
اما پرتقال كوهی نامی است كه فروشندگان به دلیل باور به جذابیت و سلامت محصولاتی كه از كوهستان می آید بر روی آن گذاشته اند در حالی كه نام واقعی آن، پرتقال «والنسیا» است.
كوه و كوهی بودن، همیشه نماد برگرفته از طبیعت، طبیعی بودن و خلوص را به ذهن متبادر می كند و در مورد پرتقال های والنسیا نیز این موضوع در كنار بی خبری مسافران و برخی مردم بومی محلی نیز در تقویت برچسب كیمیا بودن پرتقال والنسیا می افزاید.
پرتقال والنسیا یا تابستانه از خانواده مركباتی است كه اندازه آن متوسط با جثه ای سفت، گوشتی و پرآب می باشد، دارای پوستی نسبتا كلفت، معطر و خوش طعم است.
كاشت و پرورش پرتقال والنسیا به دلیل اینكه باید تمام طول زمستان روی درخت بماند، در نقاط سرد و كوهپایه ای معقول نیست، بنابراین در نقاطی كه زمستان مساعدی دارند كشت می شود.
فصل كاشت و برداشت این نوع پرتقال به مانند سایر ارقام پرتقال بوده با اندك تفاوتی در زمان برداشت آن كه از اواخر زمستان تا اواخر بهار است.
بر اساس آمار جهاد كشاورزی استان مازندران اكنون 115 هزار هكتار از اراضی باغی مازندران به مركبات اختصاص دارد كه از این میزان 85 هزار هكتار مربوط به انواع پرتقال است.
**كوهی نام تبلیغی برای پرتقال والنسیا
معاون تولیدات گیاهی جهاد كشاورزی مازندران به خبرنگار ایرنا گفت: كوهی نامیدن پرتقال های والنسیا هیچ مبنای علمی ندارد و كاملا جنبه تبلیغاتی برای جذب مشتری و فروش دارد.
محمدتقی شكوهی با اشاره به اینكه در حال حاضر تنها در 800 هكتار از اراضی باغی مازندران پرتقال والنسیا كشت می شود، گفت: پرتقال والنسیا از اقلام كم محصول پرتقال بوده و از هر هكتار حدود 25 تن برداشت می شود در حالی كه تامسون به ازای هر هكتار حدود 40 تن محصول می دهد.
وی از معایب پرتقال والنسیا یا به تعبیر فروشندگان پرتقال كوهی، به دیر رس بودن این نوع پرتقال و افزایش احتمال سرمازدگی در شرایط آب و هوایی متغییر مازندران اشاره كرد.
معاون تولیدات گیاهی جهاد كشاورزی مازندران ادامه داد: زمان برداشت محصول پرتقال والنسیا از اواخر زمستان آغاز می شود كه امكان سرمازدگی آن را افزایش خواهد داد.
گفتنی است كه در سال 95 حدود 30 درصد باغهای پرتقال استان مازندران بر اثر سرمای زودرس و غافلگیر كننده ، دچار یخ زدگی شدند كه این حادثه طبیعی در سالهای ماقبل ان بخصوص در سال 86 نیز تجربه و منجر به خسارات بسیاری شد.
معاون تولیدات گیاهی جهاد كشاورزی مازندران تاكید كرد كه طبیعت متغییر وغیر قابل پیش بینی مازندران كشت محصولاتی مانند پرتقال والنسیا را توجیه ناپذیر می كند.
شكوهی همچنین به مزایای این نوع محصول اشاره كرد و گفت: پرتقال های والنسیا به دلیل برداشت در فصول پر مشتری مانند نوروز و تابستان، مستقیما به بازار عرضه می شود و نیاز به انبار ندارد.
معاون تولیدات گیاهی جهاد كشاورزی مازندران دیررس بودن و دوام بیشتر این نوع پرتقال را مزیت آن دانست كه منجر به حضور تمام فصل پرتقال در سفره مردم است كه جای خالی پرتقال های محلی و اقلام دیگر پرتقال راپر می كند.
**باور غلط برداشت از ارتفاعات دلیل فروش پرتقال كوهی
ایوب علیزاده یكی از فروشندگان پرتقال به اصطلاح كوهی است كه بساط خود را در كنار جاده هراز برای رهگذران و مسافران این جاده باز كرده است.
ایوب به خبرنگار ما گفت: اكنون سه سال است كه كنار جاده مشغول به فروش انواع میوه هاست اما بیشتر كاسبی او از پرتقال كوهی یا همان پرتقال والنسیا می باشد.
وی كه پرتقال هایش را كیلویی 10 هزار تومان به فروش گذاشته ، عمده خریداران و مشتری هایش مسافران به خصوص تهرانی ها هستند و به همین دلیل در حضور خبرنگار ما به شوخی تهرانی ها را دعا می كند.
علیزاده كه حدود 27 سال سن دارد می گوید كه اكثر مشتریان وی این نوع پرتقال ها را به اسم كوهی می شناسند و كمتر كسی از آن به عنوان پرتقال والنسیا نام می برد.
این جوان كه در زیر نور آفتاب پوستش سوخته بود افزود: پرتقال های كوهی یا والنسیا در فصلی به بازار می آید كه پرتقال دیگری وجود ندارد و این موضوع باعث افزایش مشتری آن می شود.
وی همچنین ادامه داد: بسیاری از مشتری ها به دلیل آب دار و بدون هسته بودن پرتقال والنسیا آن را حتی از تامسون هم بیشتر می پسندند.
علیزاده اظهار داشت : پرتقال كوهی نامی است كه برای جذب مشتری بر روی پرتقال والنسیا گذاشته اند و هنوز هم بسیاری از مشتری ها فكر می كنند این پرتقال از ارتفاعات برداشت می شود.
**كوهی بودن وسوسه ای برای خرید
یكی از مسافران استان مازندران و خریدار پرتقال كوهی دلیل توقف خود در كنار جاده و خرید این محصول را نام كوهی و تصور درختان ارتفاعات عنوان كرد و گفت: محصولات باغی و كشاورزی كنونی اكثرا گلخانه ای و فاقد طعم و مزه طبیعی هستند.
محمدرضا خسروی افزود: از سوی دیگر استفاده از انواع كودهای شیمیایی و سمپاشی درختان میوه این تصور را ایجاد كرده كه محصولات كشاورزی از سلامتی گذشته برخوردار نیستند و به همین دلیل مردم هرجا میوه ای متعلق به كوه و ارتفاعات و یا مناطق بدون دستكاری انسان دیدند گرایش به خرید دارند.
این مسافر اصفهانی گفت: اقوام و دوستانی كه این نوع پرتقال را خریده اند همه تصور به كوهی بودن آن داشته اند و البته هیچوقت هم اقدام به سوال یا پرس و جو در مورد آن نداشته اند.
وی گفت: تبلیغ دروغ و غلط برای فروش این محصول امر پسندیده ای نیست و بهتر است باغداران و فروشندگان میوه های خود را به اسم واقعی خود به مسافران عرضه كنند.
7335/1899
تاریخ انتشار: ۱۳ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۱:۴۵
ساری- ایرنا - پرتقال كوهی، نامی است كه برای همه آشناست و اگر از جاده های مازندران عبور كرده باشیم آن را بر روی پلاكاردها یا تابلوهای سیار دیده ایم، اما این میوه واقعا محصول درختان كوهستانی نیست.