بيروت-ايرنا-ارائه طرح اخير روسيه درباره بازگشت آوارگان سوري به كشورشان كه قرار است از لبنان آغاز شود، تلاش ها و رايزني هاي تازه اي را براي تحقق اين هدف كليد زده است.

به گزارش عصر شنبه ايرنا، حدود 10 روز پيش «الكساندر لاورنتييف» فرستاده ويژه «ولاديمير پوتين» رئيس جمهوري روسيه در صدر هياتي با سفر به بيروت با مقام هاي ارشد لبنان ديدار كرد.
سفر او براي ارائه طرح جديد روسيه به مقام هاي لبنان درباره بازگشت آوارگان سوري به كشورشان صورت گرفت.
اين طرح از طرف وزارت دفاع روسيه با همكاري وزارت خارجه اين كشور تدوين شده كه محتواي آن فراهم كردن ساز و كاري براي بازگشت ميليون ها آواره سوري حاضر در كشورهاي مختلف از جمله لبنان به كشورشان است.
اين طرح پس از ديدار اخير رئيسان جمهوري روسيه و آمريكا در هلسينكي فنلاند و توافق آنها بر سر ضرورت حل و فصل بحران سوريه تدوين شده است.
بسياري از كشورها از جمله همسايگان سوريه طي سال هاي اخير با معضل حضور ميليون ها آواره سوري روبه رو بوده اند.
بر اساس برآوردها، حدود 6 ميليون و 500 هزار آواره سوري در كشورهاي مختلف حضور دارند كه تمركز اصلي آنها در سه كشور تركيه، اردن و لبنان است.
با بهبود اوضاع امنيتي در سوريه، اميدها و انتظارها براي بازگشت آوارگان به خانه و كاشانه خود افزايش يافته است.
طرح ويژه روسيه براي بازگشت آوارگان سوري به كشورشان از لبنان آغاز مي شود، كشوري كه به اندازه حدود نيمي از جمعيت خود پذيراي آوارگان بوده و با مشكلات متعددي دست و پنجه نرم كرده است.
در رويدادي مرتبط ژنرال «عباس ابراهيم» رئيس دستگاه امنيتي لبنان روز جمعه به سوريه رفت و درباره پرونده آوارگان با مقام هاي اين كشور گفت و گو كرد.
روند بازگشت آوارگان از لبنان به سوريه تا پيش از ارائه طرح روسيه نيز انجام مي شد اما به گفته ناظران، سرعت آن بسيار كند بود به طوري كه طي يك ماه اخير تنها حدود هزار نفر از اين طريق به كشور خود بازگشتند.
به گفته رئيس دستگاه امنيتي لبنان، قرار است در مرحله جديد با همكاري كميته ويژه اي در لبنان با مركز هماهنگي بازگشت آوارگان در دمشق، تعداد بيشتري از آوارگان بازگردند.
همچنين وزارت دفاع روسيه از آمادگي دمشق براي حل همه موانع مرتبط با بازگشت آوارگان به كشورش خبر داده است.
بر اساس اعلام وزارت دفاع روسيه پنج مركز جديد استقبال از آوارگان سوري در لبنان، يك مركز در اردن و چند مركز نيز در سوريه راه اندازي خواهد شد.
بر اساس برآوردها قرار است در اين مرحله و طي ماه هاي پيش رو بيش از 890 هزار آواره به كشور خود بازگردند.
قرار است يك مركز هماهنگي در دمشق تشكيل شود و از طريق ارتباط با مسكو و كميته هاي بازگشت آوارگان در كشورهاي لبنان و اردن، هماهنگي هاي لازم براي بازگشت فراهم شود.
بر اين اساس ، در مراحل بعد نيز بازگشت آوارگان سوري حاضر در تركيه و اروپا آغاز خواهد شد. حدود سه و نيم ميليون آواره در تركيه هستند. بيش از 697 هزار نفر نيز در آلمان حضور دارند و در كشورهاي ديگر اروپايي همچون فرانسه و ايتاليا هزاران نفر هستند.
در اين ميان دولت سوريه نيز تلاش كرده تا به آوارگان اطمينان دهد، با خيالي آسوده به كشور خود باز گردند و خطري آنها را تهديد نمي كند.
«علي عبدالكريم علي» سفير سوريه در بيروت به تازگي پس از ديدار با «جبران باسيل» وزير خارجه لبنان گفت كه كشورش تسهيلات كاملي را براي بازگشت آوارگان سوري از خارج فراهم كرده است.
وي ادعاها درباره اعمال محدوديت و شرايط دشوار از سوي «بشار اسد» رئيس جمهوري سوريه براي بازگشت آوارگان به كشورشان را رد كرد.
علي يادآور شد كه يكي از اقدام هايي كه براي تسهيل بازگشت آوارگان صورت گرفته، صدور فرمان عفو از سوي رئيس جمهوري براي كساني است كه به خدمت سربازي نرفته اند.
فرستاده ويژه پوتين نيز در سفر اخير خود به لبنان تاكيد كرده بود كه دولت سوريه اطمينان داده كه كساني كه به خانه و كاشانه خود باز مي گردند با هيچ تهديدي از سوي دولت و نهادهاي قانوني سوريه روبه رو نيستند.
برخي ناظران هم معتقدند يكي از بزرگترين مشكلات در مسير بازگشت آوارگان، شرايط دشوار اقتصادي و نبود يا كمبود فرصت هاي شغلي است.
بر همين اساس انتظارها براي ورود كشورهاي مختلف براي سرمايه گذاري اقتصادي در سوريه با بهبود شرايط امنيتي در اين كشور افزايش يافته است.
شبد**خاورم**2054 **1010