به گزارش ایرنا، تامین نهاده از دغدغه های همیشگی فعالان تولید دام و طیور است و بر همین اساس در سیاستهای كلی اقتصاد مقاومتی تأكید ویژهای بر افزایش تولید داخلی نهادهها و ایجاد تنوع در مبادی تأمین كالاهای وارداتی شده است.
از آنجایی كه بخش مهمی از قیمت تمام شده محصولات پروتئینی به قیمت خوراك وابسته است، به دلیل نوسان قیمت نهاده ها، قیمت محصولاتی مانند مرغ، تخممرغ و گوشت هم مرتب تغییر میكند و دولت هم از سوی مصرف كننده به دلیل بالا بودن قیمت و از سوی تولید كننده به دلیل بالا رفتن قیمت تمام شده در مظان اتهام قرار می گیرد.
ذرت، سویا، جو و سبوس از نهادههای اصلی خوراك دام است و در این میان بخش مهمی از نیاز داخلی به سویا و ذرت از طریق واردات تامین می شود.
با توجه به اینكه واردات و توزیع نهادههای طیور سودآوری بسیاری بالایی دارد، عده ای به صورت تصنعی در بازار، نیاز كاذب به نهادههای دام و طیور ایجاد میكنند و از این طریق در حق تولید كنندگان و مصرف كنندگان اجحاف می شود.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی آذربایجان شرقی با اشاره به وابستگی 70 درصدی به تامین نهاده از خارج به ایرنا می گوید: نوسان نرخ ارز و مشكلات واردكننده ها در ثبت سفارش، تامین نهاده های طیور را با وقفه مواجه كرده است.
رامین پذیره با بیان اینكه تولید در بخش طیور آسیب پذیر بوده و از حاشیه امنیت كمی برخوردار است، اضافه می كند: نوسان نرخ ارز و مشكل تامین نهاده موجب كاهش سود و در نتیجه افزایش قیمت محصول می شود.
وی با اشاره به وظیفه شركت پشتیبانی امور دام در تامین نهاده مورد نیاز واحدهای تولیدی، تاكید می كند: این شركت پشتیبانی خاصی در زمینه تنظیم بازار ندارد.
مدیركل پشتیبانی امور دام آذربایجان شرقی نیز می گوید: وظیفه این شركت پشتیبانی از ذخایر راهبردی است و به منظور تنظیم بازار 5 تا 10 درصد ذخایر موجود را به صورت عمده عرضه می كند.
كریم صدیقیان با بیان اینكه به اندازه كافی نهاده طیور وارد شده و در بنادر كشور موجود است، اعلام می كند: 10 هزار تن ذرت و 4 هزار تن سویا در حال انتقال به استان است.
به گزارش ایرنا، هر چند در سیاست های اقتصاد مقاومتی بر تولید نهاده های دام و طیور در داخل كشور تاكید شده است، اما به نظر می رسد نبود الگوی كشت و خرید تضمینی مناسب موجب شده است كه در سال های گذشته محصولات رقیب بر تولید محصولاتی مانند ذرت و سویا پیشی بگیرد.
معاون بهبود تولیدات دام آذربایجان شرقی با اشاره به آب بری بالای تولید سویا می گوید: در زمان حاضر چاره ای جز تامین این نهاده از كشورهای دیگر نداریم .
حبیب شریفیان، اختلال در زمینه حمل و نقل نهاده در كنار افزایش دما را از علل كاهش تولید در واحدهای طیور استان عنوان و اضافه می كند: قاچاق دام زنده در كنار تاثیری كه افزایش قیمت یكی از اقلام پروتئینی بر سایر اقلام دارد، موجب افزایش قیمت گوشت قرمز شده است.
وی توزیع گوشت گرم وارداتی را از رویكردهای تنظیم بازار می داند و می گوید: با توجه به اینكه این گوشت ها در كشتارگاه های مرزی و تحت نظارت دامپزشكی كشتار می شود مشكل بهداشتی ندارد و انتظار می رود موجب تعدیل قیمت این محصول پروتئینی شود.
در همین حال رییس هیات مدیره اتحادیه مرغداران آذربایجان شرقی نیز با اشاره به تخلفات موجود در بخش واردات، می گوید: عده ای ارز دولتی برای واردات نهاده دریافت كرده و تلفن همراه وارد كرده اند.
محمدعلی صفیاری با اشاره به كاهش جوجه ریزی در واحدهای تولیدی استان، اضافه می كند: متاسفانه در این شرایط بانك كشاورزی هم همراهی لازم را با تولید كننده ندارد و به هر طریقی درصدد تسویه بدهی تسهیلات پرداخت شده است.
به هر حال به نظر می رسد تا زمان مورد نیاز برای خوداتكایی در تولید نهاده های دام و طیور، با تقویت تشكلها و اتحادیهها می توان از انحصاری بودن واردات نهادههای دام و طیور جلوگیری و زمینه را برای تامین به موقع خوراك مورد نیاز واحدهای تولیدی فراهم كرد.
در استان آذربایجان شرقی تعداد ۱۸۰ واحد پرورش مرغ تخمگذار با توان تولید بیش از ۸۶ هزار تن تخم مرغ در سال فعالیت دارند كه عمده تولیدات آنها در سطح استان مصرف می شود.
ظرفیت تولید سالانه گوشت مرغ و گوشت قرمز در آذربایجان شرقی به ترتیب 80 و 70 هزار تن است.
3071/518
تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۹:۰۸
تبریز- ایرنا - نهاده های دام و طیور سهم مهمی در قیمت محصولات پروتئینی دارند و هر گونه وقفه در تامین آنها به دلیل نوسان ارز یا كاهش واردات، به افزایش قیمت محصولاتی همچون تخم مرغ، گوشت سفید و قرمز منجر می شود.