برخورداری از آب و هوای مساعد موجب شده است تا شهرستان مانه و سملقان شاهد تولید انواع میوه های سیب، هلو، انگور، زرآلو و گردو باشد.
كیفیت مطلوب میوه های تولیدی در این شهرستان از جمله انگو و هلو، طرفداران زیادی در كشور دارد.
به گزارش ایرنا، مانه و سملقان به عنوان قطب كشاورزی استان خراسان شمالی و كشور، جایگاه ویژه ای در تولید محصولات باغی و زراعی دارد بطوری كه این شهرستان یكی از بزرگترین تولید كننده هلو است كه محصول تولیدی آن شهرت جهانی دارد.
هم اكنون كشاورزان مشغول برداشت میوه از باغ ها بخصوص باغ های هلو هستند، در چهار هزار هكتار باغ در شهرستان مانه و سملقان میوه هایی چون گیلاس، زردآلو، آلبالو، انار، گردو، گلابی، سیب، هلو تولید می شود كه شرایط خاص نگهداریش باعث شده این باغداران خواسته هایی هم داشته باشند.
در این میان جولان دادن دلالان باعث شده تا دسترنج این باغداران زحمت كش در جیب آنان برود و چیزی عاید این تولید كننده ها نشود، نبود صنایع تدیلی و تكمیلی از جمله كارخانه های تولید انواع آب میوه و دستگاه های میوه خشك كنی و بسته بندی در استان خراسان شمالی و شهرستان مانه و سملقان به عنوان قطب كشاورزی استان و مشكلات را چند برابر كرده است.
یكی از باغداران شهر آوا در بخش سملقان گفت: در 9 هكتار باغ محصولاتی چون هلو، گیلاس و گلابی تولید می كنم، با توجه به شرایط نگهداری میوه ها بخصوص هلو در فصل برداشت مجبور هستم كه در فاصه زمان كوتاه میوه ها را به استان های همجوار برای فروش حمل كنم.
علی ایمانی افزود: زحمات بالا، دستمزد زیاد كارگران و هزینه های حمل میوه به میدان بار گنبد، گرگان و مشهد باعث شده تا در این میان درآمد خوبی عایدمان نشود و بیشترین سود حاصل از فروش این محصولات به جیب واسطه ها و دلالان برود.
وی اظهارداشت: با توجه به زحماتی كه باغداران متحمل می شوند برای خرید میوه ها در میدان بار خریدار برای نرخ قیمت محصولات تصمیم می گیرد و محصول را از باغدار خریداری می كند كه این امر باعث ضرر و زیان های زیادی برای قشر تولید كننده است.
وی با اشاره به اینكه اگر صنایع تبدیلی در استان و یا شهرستان مانه و سملقان وجود داشته باشد گفت: در زمان پیك برداشت میوه ها برای تبدیل به آبمیوه و یا خشك كردن در همین استان مورد استفاده قرار می گیرد، باغداران تسلیم واسطه ها و دلالان نخواهند شد، هم اكنون به دلیل مشكلات واسطه ها تعیین كننده نرخ محصولات كشاورزی هستند.
یكی دیگر از باغداران روستای شیرآباد گفت: حدود سه هكتار باغ هلو دارم كه تا اواخر شهریور ماه برداشت آن ادامه دارد و با توجه به شرایط هوایی و حساس بودن این میوه باید هرچه سریعتر آن را برداشت كنم.
محمد عیسی زاده افزود: میوه جمع آوری شده را به میدان بار بجنورد و یا مشهد حمل می كنیم كه در این میان دلالان هستند كه سود می برند و باغداران چیزی جزء ضرر عایدشان نمی شود.
وی افزود: تهیه سبد، دستمزد كارگر و كرایه ماشین برای حمل میوه به استان های همجوار هزینه ور است از سوی نرخ پایین محصولات باغی برای این قشر مشكلاتی ایجاد كرده است.
وی از مسئولان استانی خواست تا با جذب سرمایه گذار در زمینه صنایع تبدیلی بیشتر فعالیت كنند و با توجه به اینكه مانه و سملقان استعدادهای زیادی در زمینه باغی دارد، می طلبد كه بیشتر به آن توجه شود.
مسئول امور باغبانی شهرستان مانه و سملقان گفت: بیشترین محصول باغی شامل انگور در سطح یكهزار و 800 هكتار است و سالیانه 16هزار تن برداشت انگور از تاكستان ها برداشت می شود، در مجموع 21 هزار تن انواع محصولات باغی در این شهرستان تولید می شود.
احمد غلامی افزود: وظیفه اداره جهاد كشاورزی در زمینه ارائه خدمات به باغداران تا مرحله تولید است، اما برای فروش محصولاتشان این نهاد هیچ گونه مسئولیتی برعهده ندارد.
وی اظهارداشت: در این شهرستان سردخانه سه هزار تنی وجود دارد ولی به دلیل عدم توان مالی باغداران استقبال نمی كنند و تنها سردخانه 100 تن خرید داشته است.
این مسئول نبود تشكلات بهره برداران را یكی از مشكلات دانست كه باید خود باغداران به آن همت گمارند تا بتوانند مشكلاتشان را به حداقل برسانند.
كارشناس صنایع تبدیلی مانه و سملقان گفت: تاكنون تعداد هشت مجوز فرآوری و بسته بندی صادر شده است كه از این تعداد دو متقاضی پیگیر هستند، مابقی به خاطر عدم استقبال مردم از میوه های خشك در شهرستان هم اكنون به دنبال راه اندازی نیستند.
سمیه كنعانی افزود: برای ایجاد كارخانه آبمیوه گیری كه می تواند كمك زیادی زیادی به باغداران كند هنوز هیچ سرمایه گذاری وارد كار نشده و درخواستی نداشته ایم، كه اگر بتوانیم سرمایه گذار جذب كنیم دغدغه باغداران برطرف می شود.
وی استقبال نكردن سرمایه گذار در شهرستان را مشكلات بانكی و سخت گیری های آن عنوان كرد و اظهار داشت: سود بالای بهره بانكی و ضمانت ها از جمله مشكلات است.
شهرستان 110 هزار نفری مانه و سملقان در 45 كیلومتری غرب بجنورد واقع شده است و به عنوان قطب كشاورزی استان خراسان شمالی محسوب می شود و از نبود صنایع بزرگ تبدیلی رنج می برد.
7183/ 3007/ 6042
تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۰:۵۷
بجنورد- ایرنا- كشاورزان مانه و سملقانی با تولید سالانه بیش از 21 هزار تن انواع محصول باغی، به علت نبود صنایع تبدیلی و بازار مناسب، بهره ای از دسترنج خود نمی برند و حاصل زحمات آنها نصیب دلال ها و واسطه ها می شود یا به عبارت دیگر تسلیم دلالان می شوند.