به گزارش ايرنا، 8.8 درصد مساحت كشور را جنگل ها تشكيل داده و به گفته كارشناسان، ارزش اقتصادي اين منابع خدادادي 300 هزار ميليارد ريال برآورد شده است. همچنين حجم سرپاي جنگلهاي شمال كشور، حدود 400 و جنگلهاي ديگر مناطق حدود 200 ميليون متر مكعب است.
مقايسه اي گذرا ميان سرانه 17 صدم هكتاري جنگل در كشور ما و رقم 62 صدم هكتاري سرانه جهاني جنگل نشان از ضرورت توجه به حفظ اين منابع ارزشمندي است كه نبودشان مي تواند كشور را با چالش هاي گوناگون روبه رو كند.
سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري كشور سال هاست براي حراست از جنگل ها، از كمك نيروهايي زبده و دلسوز تحت عنوان جنگل بان بهره مي برد. افراد زحمتكشي كه با توجه به مساحت منطقه اي كه حفاظتش بر دوش آن ها گذاشته شده، بايد روز و شب و بيشتر با پاي پياده منطقه مورد حفاظت را زيرپا بگذارند.
آنان در حالي با كوله باري سبك و آذوقه اي اندك منزل خويش را ترك مي گويند كه معلوم نيست درختان كدامين بخش از جنگل قرار است تمام شب هم نشينشان باشند. جنگلبانان ممكن است با دست خالي با خطرات گوناگون طبيعي و انساني هم دست به گريبان شوند و در اين ميان، تنها عشق به طبيعت، نيروي ياري رسان آنان در سختي هاست.
عباس آشوري مأمور حفاظتي منابع طبيعي شهرستان شاهرود در منطقه جنگل ابر از روستاي ابر در استان سمنان تا روستاي شيرين آباد در روستاي گلستان است. وي كه به گفته خود يك سال از زمان بازنشستگي اش گذشته اما به دليل نبود نيرو همچنان با عشق به فعاليتش ادامه مي دهد، به خبرنگار ايرنا گفت: 31 سال به صورت روزمزد و با حقوق كارگري خدمت كرده و اگر بعد از اين هم خدا توفيق دهد باز حامي طبيعت خواهم بود.
وي با بيان اينكه در اين مدت از بيش از 18 هزار هكتار جنگل و 2 برابر اين ميزان مرتع، محافظت كرده، افزود: زماني 15 نفر بوديم و از حدود 6 سال پيش تاكنون تعدادي از مأموران بازنشست شدند و اكنون فقط 2 جنگلبان در منطقه باقي مانده است.
اين جنگلبان اهل روستاي ابر درخصوص سختي كار خود گفت: از صبح زود سركشي از جنگل را شروع مي كنيم. مقداري از مسير را با موتور طي مي كنيم اما بيشتر نقاط جنگلي و صعب العبور است و شايد روزانه سه تا چهار ساعت پياده روي كنيم. پس از آن هم شب را در جنگل مي مانيم و حتي گاهي 2 يا سه شب بازنمي گرديم تا بتوانيم يك دور كامل در منطقه داشته باشيم.
آشوري همچنين به نداشتن تجهيزات دفاعي هم اشاره كرد و افزود: يك متخلف با تمام تجهيزات و با سلاح گرم و سرد وارد منطقه مي شود اما من جنگلبان فقط يك چوب دستي دارم. با اين وضعيت وجدانم قبول نمي كند او را به حال خود رها كنم. بايدجلوي متخلف را گرفت حتي اگر به قيمت جانم تمام شود.
قرق بانان هم در كنار جنگلبانان مسووليت حفاظت از عرصه هاي طبيعي را بر عهده دارند.
يكي از مأموران منابع طبيعي شهرستان آرادان هم در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، با اشاره به درگيري هاي بسيار با قاچاقچيان تاغ، ابراز داشت: در اين منطقه بيشتر درگيري ها در شب انجام مي شود و بيشتر افرادي كه اقدام به قاچاق مي كنند از استان تهران مي آيند. تاكنون بيش از 30 تا 40 نفر را گرفته و به نيروي انتظامي تحويل داده ايم.
احمد شاه حسيني كه 28 سال و چهار ماه مسووليت حفاظت از عرصه هاي طبيعي شهرستان خود را بر عهده داشته، افزود: قاچاقچيان با خود سلاح حمل مي كنند اما ما مأموران هيچ وسيله دفاعي در اختيار نداريم.
مأمور يگان حفاظت منابع طبيعي شهرستان سمنان و جنگلبان نمونه سال گذشته كشور هم با اشاره به ساعت كار زياد و نبود امنيت شغلي به خبرنگار ايرنا گفت: تخلف در اين منطقه بيشتر درخصوص قاچاق چوب و چراي غيرمجاز است و اين متخلفان خيلي راحت ما مأموران را تهديد مي كنند.
مجيد رجبي ادامه داد: روزي با يك قاچاقچي تاغ برخورد كردم؛ تبرش را روي گردنم گذشته بود و من براي دفاع فقط يك چاقوي كوچك در جيبم داشتم.
همچنين علاوه بر كمبود نيروي انساني و نداشتن ابزارهاي دفاعي، كم بودن حقوق و مزايا نكته اي بود كه همه جنگلبانان و قرق بانان استان بر آن تأكيد كردند.
فرمانده يگان حفاظت منابع طبيعي استان سمنان در گفت و گو با خبرنگار ايرنا ، با بيان اينكه سلاح و مهمات با شرايط خاصي به كاركنان تحويل داده مي شود، افزود: افراد بايد آموزش هاي لازم را ببينند و اكنون شرايط اقتضاء نمي كند سلاح به آن ها داده شود.
سرهنگ عليرضا ابوطالبي اضافه كرد: با اين وجود تجهيزات دفاع شخصي براي آنان پيش بيني شده و تاكنون 18 مورد تهيه و در سطح استان توزيع شده و در آينده به همه جنگلبانان داده مي شود.
وي تأكيد كرد: اين كار بايد به صورت قانوني و توسط پليس پيشگيري استان انجام شود.
مدير كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان هم با بيان اينكه در جنگل هاي شمال ايران به ازاي هر چهار هزار و 400 هكتار و در جنگل هاي سمنان به ازاي هر 9 هزار هكتار يك جنگلبان فعاليت مي كند، افزود: براي هر 88 هزار هكتار مرتع سمنان يك قرق بان و در مراتع شمال به ازاي هر 13 هزار هكتار يك قرق بان فعاليت دارد.
علينقي حيدريان با بيان اين كه در آمارهاي جهاني به طور ميانگين هر سه تا پنج هزار هكتار مرتع را يك نفر محافظت مي كند، تصريح كرد : وضعيت برخي مناطق كشور از اين نظر نامناسب تر است ، به طوري كه در زاگرس به ازاي هر 53 هزار هكتار مرتع يك قرق بان خدمت مي كند.
وي اضافه كرد: در استان سمنان 72 نيرو مشغول پاسداري از منابع طبيعي و عرصه هاي ملي هستند كه اين از ميانگين كشوري كمتر است.
حيدريان با تاكيد بر اينكه در حفاظت از عرصه هاي منابع طبيعي به جاي افزايش نيرو از امكانات نوين استفاده مي شود، يادآور شد: پارسال مسووليت پاسداري از حدود 650 هزار هكتار مراتع استان در قالب حفاظت مشاركتي به مرتعداران واگذار شد و امسال براي مشاركت 80 هزار هكتار ديگر برنامه ريزي شده است.
به گزارش ايرنا، 9 ميليون و 300 هزار هكتار از وسعت استان سمنان اراضي ملي به شمار مي رود و از اين ميزان پنج ميليون و 200 هزار هكتار مساحت عرصه بياباني، سه ميليون و 700 هزار هكتار مرتع و 352 هزار هكتار جنگل است.
7359/6167
تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۱:۴۳
شاهرود- ايرنا- جنگلبانان و قرق بانان افرادي سخت كوش با كمترين ميزان دستمزد هستند كه به صورت شبانه روزي مسووليت حفاظت از منابع طبيعي را داشته و در اين راه با خطرات بي شماري رو به رو مي شوند.