به گزارش ايرنا عيسي كلانتري يكشنبه در حاشيه كارگروه مقابله با گرد و غبار خوزستان در جمع خبرنگاران، با بيان اينكه آتش سوزي در بخش عراقي هورالعظيم است افزود: انتظار داشتيم دولت عراق همكاري بيشتري در خاموش كردن اين آتش سوزي كند، اين در حاليست كه در مرحله اول 10 روز و در مرحله دوم 6 روز طول كشيد تا اين كشور اجازه عمليات اطفاي حريق را در آن سوي مرز ايران صادر كرد.
وي با اشاره به گسترده شدن آتش سوزي هور در خاك عراق اظهار داشت: قرار است 2 فروند هواپيماي اطفاي حريق براي عمليات اعزام شوند.
به گفته وي دود حاصل از اين آتش سوزي غرب خوزستان را در بر گرفته و مردم را در تنگنا قرار داده است.
كلانتري گفت: اقدام اصلي براي خاموش كردن آتش بر عهده كشور عراق است و اين دولت بايد همكاري ديپلماتيك بيشتري داشته باشد، در حالي كه تلاش ها تا كنون از سوي خوزستان و وزارت كشور بوده است..
وي با تاكيد بر ضرورت تامين حقابه هورالعظيم توسط ايران و عراق افزود: بخش ايراني هورالعظيم در حال حاضر 80 درصد آب دارد اما آب در بخش عراقي اين تالاب بسيار كمتر است.
كلانتري در پاسخ به اينكه آيا سازمان محيط زيست از كنوانسيون رامسر در اين زمينه درخواست كمك كرده است، گفت: اقدام و نتيجه گيري از اين كنوانسيون زمان بر است و ممكن است تا يك سال طول بكشد كه تا آن زمان آتش خاموش شده است.
تالاب مرزي هورالعظيم در جنوب غربي كشور، در خوزستان قرار دارد كه يك سوم از آن در ايران و دوسوم در عراق واقع است كه منابع تغذيه آن رودخانه كرخه و دجله هستند.
خودسوزي هورالعظيم در خاك عراق حدود يك ماه پيش آغاز شد هشت كانون آتش در آن فعال است. در ايران نيز حدود 2 هزار هكتار از هور در همين مدت دچار آتش سوزي شده است.
عمليات اطفاي حريق در خاك عراق از 29 تير ماه آغاز و سوم مرداد، در پي اعلام مهار آتش توسط هوافضاي سپاه، متوقف شد.
وزش باد موجب انتشار دود غليظ در شهرهاي خوزستان مي شود به طوري كه گاهي تا 6 شهرستان را درگير كرده است.
*مهار 25 هزار هكتار كانون ريزگرد
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست با اشاره به تامين منابع مالي طرح مقابله با گرد و غبار افزود: در انتظار نهايي شدن اين مطالعات هستيم كه در اين صورت مهار كانون هاي گرد و غبار در سطح 25 هزار تا 30 هزار هكتار اجرايي مي شود.
وي افزود: براي اجراي طرح جامع مقابله با گرد و غبار خوزستان همه اختيارات به استاندار تفويض شده و منابع مالي در اختيار وي قرار مي گيرد.
كلانتري تاكيد كرد: خوزستاني ها بايد بدانند كه حل مشكل ريزگردها ظرف يكي دو سال ممكن نيست و حداقل 6 تا هفت سال زمان نياز دارد، زيرا بي توجهي به توسعه پايدار طي سال ها اتفاق افتاده و زمان زيادي طول مي كشد تا وضع به سابق بازگردد.
به گفته وي طرح جامع مقابله با گرد و غبار خوزستان تنها براي ريزگردهاي زمستانه است و گرد و غبارهاي تابستان و بهار كه منشاء خارجي از كشورهاي عربستان، سوريه و عراق دارند همچنان تداوم خواهند داشت.
*هدرروي يك ميليارد مترمكعب آب در نيشكر
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست در پاسخ به سرنوشت طرح علاج بخشي سد گتوند تصريح كرد: در زمينه علاج بخشي سد گتوند هنوز هيچ اتفاقي نيفتاده است.
كلانتري همچنين در پاسخ به اين سوال كه با توجه به آثار منفي نيشكر آيا وقت آن نرسيده كه از منتقدان اين طرح و مردم خوزستان عذرخواهي بشود، اظهار داشت: مصرف آب نيشكر بر اساس مطالعات گذشته محدود به 23 هزار مترمكعب در هكتار بوده اما اكنون بيش از 35 هزار مترمكعب براي هر هكتار مصرف مي شود.
وي مشكل اصلي نيشكر را سوءمديريت منابع آب دانست و تاكيد كرد: در صورت بازگشت به مطالعات اصلي نيشكر، مي توان بيش از يك ميليارد مترمكعب آب صرفه جويي كرد.
كلانتري وزير سابق جهاد كشاورزي و از موسسان طرح توسعه نيشكر در خوزستان بوده است. اين طرح به دليل مصرف بي رويه آب و تخليه زهاب شور به محيط زيست از ابتداي تاسيس با مخالفت كارشناسان روبه رو بوده است. كارشناسان آب يكي از عوامل اصلي شوري آب شرب در شهرهاي خرمشهر و آبادان را مصرف بالاي نيشكر از آب كارون عنوان كرده اند.
9754/6064
تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۷ - ۲۳:۲۳
اهواز - ايرنا - رئيس سازمان حفاظت محيط زيست خوزستان با اشاره به تاخير در صدور مجوز اطفاي حريق در خاك عراق گفت: براي خاموش كردن آتش در هورالعظيم، دولت عراق بايد همكاري ديپلماتيك بيشتري داشته باشد.