تهران- ایرنا- متخصص تغذیه می گوید: طبق آمار، سرانه مصرف سالانه شیر از 100 به 70 كیلوگرم در یك سال اخیر در كشور كاهش یافته است كه با توجه به افزایش بهای این ماده غذایی احتمال كاهش بیشتر نیز وجود دارد؛ این مساله می تواند به سلامت جامعه لطمه زند و افراد را در معرض انواع بیماری ها قرار دهد.

مرتضی صفوی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار حوزه سلامت ایرنا، افزود: میانگین جهانی سرانه مصرف شیر 150 كیلوگرم است كه مقایسه این آمار با میزان مصرف شیر در ایران نشان از كمبود مصرف این ماده غذایی مفید در كشورمان دارد.
وی با اشاره به افزایش بهای لبنیات از جمله شیر در روزهای اخیر، اظهار داشت: با توجه به اینكه شیر از عناصر اصلی برای حفظ و ارتقای سلامتی برای اقشار مختلف جامعه است، نباید افراد از مصرف آن خودداری و آن را از سبد غذایی حذف كنند.
صفوی به فواید مصرف شیر اشاره كرد و ادامه داد: این ماده مفید غذایی حاوی پروتئین، كلسیم و مواد مغذی است و مصرف آن در تمام گروه های سنی مختلف از زمان تولد ضروری و لازم است.
وی اضافه كرد: كودكان، نوجوانان و میانسالان باید شیر پرچرب و جوانان و بزرگسالان باید شیر كم چرب را به صورت میان وعده روزانه مصرف كنند.
استاد دانشگاه علوم پزشكی اصفهان تصریح كرد: شیر به عنوان منبع كلسیم، ویتامین ها و مواد مغذی در محكم سازی استخوان ها مفید است و استرس را برطرف می كند.
به گفته صفوی، كلسیم كه نقش اساسی در شكل ‌گیری و استحكام استخوان ها و سلامت دندان ها دارد، از مهمترین تركیبات موجود در شیر است و فسفر كه برای بسیاری از واكنش‌های شیمیایی بدن و فعال كردن آنزیم‌ها لازم است و در رشد و ترمیم بافتی دخالت دارد، در میان املاح موجود در شیر وجود دارد. همچنین سدیم و پتاسیم كه در تنظیم اسیدی و بازی بودن سلول‌ های بدن نقش ایفا می كنند، با خوردن شیر دریافت می ‌شوند.
وی افزود: نوشیدن شیر در بهبود برخی عوارض قاعدگی كه با نام سندرم پیش از قاعدگی معروف است، نقش به سزایی دارد؛ بسیاری از زنان قبل از دوران قاعدگی دچار نشانه‌هایی از جمله افسردگی، اختلالات خلقی، كمردرد و سردرد می ‌شوند كه مصرف شیر می ‌تواند این نشانه‌ها را تسكین دهد.
متخصص تغذیه با بیان اینكه مصرف شیر برای داشتن ناخن‌ها، دندان‌ها و موهای سالم لازم است، اظهار داشت: مصرف این نوشیدنی به دلیل اینكه كلسیم فراوانی دارد، به همراه ویتامین D باعث استحكام استخوان‌ها و دندان ها، تقویت رشد و پیشگیری از ریزش مو می ‌شود، وجود كلسیم به همراه ویتامین A، ویتامین های گروه B و پتاسیم نیز مانع از نرم و نازك شدن مو می ‌شود و به درخشان شدن آن كمك فراوان می‌ كند.
صفوی اظهار داشت: اسید آمینه های داخل شیر باعث پیشگیری از بیماری های قلبی، عروقی و سرطان ها می شود و برای حفظ ماهیچه ها بسیار مفید است.
وی اضافه كرد: مصرف یك لیوان شیر در روز عضلات متشنج را شل و اعصاب را آرام می كند.

* شیر سموم ناشی از آلودگی ها را دفع می كند
متخصص تغذیه گفت: یكی دیگر از خواص شیر، قابلیت آن در رفع سموم ناشی از آلودگی های محیطی است كه می تواند منشا بسیاری از بیماری ها باشد؛ از این رو توصیه می شود شیر به صورت روزانه مصرف شود.
صفوی به افرادی كه در شركت های تولید باتری و مواد نسوز كار می كنند نیز توصیه كرد كه برای پیشگیری از مسمومیت های ناشی از آلودگی ها حتما شیر مصرف كنند.
وی خاطرنشان كرد: همچنین مصرف شیر كم چرب بهترین رژیم غذایی برای كاهش چاقی و اضافه وزن است.
صفوی افزود: اگر شیر مصرف نشود، شیوع بیماری ها افزایش می یابد كه هزینه های سنگین درمانی را نیز به همراه خواهد داشت؛ پس بهتر است به رغم افزایش بهای شیر، مصرف روزانه این ماده غذایی قطع نشود.
اجتمام*9022*1834