كابل - ایرنا - رخدادهای روزانه در كابل پایتخت افغانستان گواه آن است كه این شهر بشدت برای اتباع خارجی و شهروندان افغان ناامن شده و هرچند این ناامنی ها طی سال های گذشته نیز وجود داشت اما امسال با نزدیكی انتخابات اشكال تازه ای از این معضل گسترش یافته كه سبب نگرانی جدی مردم شده است.

به گزارش ایرنا، پایتخت افغانستان طی چهار دهه گذشته با فراز و فرودهای متعددی در حوزه امنیت روبرو بوده و در 17 سال آخر در این 40 سال نوع و حجم عوامل ناامنی اشكال متنوعی داشته است ولی در سال جاری با توجه به آماده شدن این كشور برای برگزار انتخابات مجلس در مهرماه پیش رو علاوه بر افزایش رخدادهای ضد امنیتی نوع آن نیز تغییر كرده است.
سال هاست كابل نه تنها برای اتباع خارجی ، بازرگانان ، صرافان حتی برای شهروندان عادی افغانستان نیز امن نیست و هرازگاهی افرادی ربوده می شوند و ربایندگان از خانواده های آنها برای رهایی ربوده شدگان تقاضای پول می كنند و گاه برخی افراد ربوده شده به دلایل معلوم یا نامعلوم كشته می شوند.
این رخدادها برحجم نگرانی شهروندان كابل كه هر روز با دلهره انفجار و انتحار روبرو هستند ، افزوده است و علاوه بر این موارد امنیتی، رفت و آمد افراد مسلح غیر مسئول با خودروهای شیشه دودی نیز سبب نگرانی مردم عادی این شهر است.
بر اساس روایت برخی منابع افغان، طی سال های گذشته صاحبان خودروهای شیشه دودی و زرهی كه نام آنها هرگز افشاء نشده است ، متهم به انتقال مهاجمان انتحاری به مناطق سبز امنیتی و دیگر نقاط كابل هستند و پلیس كابل و كارشناسان سیاسی و نمایندگان مجلس نیز به آن موضوع اشاره كرده اند.
در خرداد ماه امسال مهاجمان مسلح با لباس نظامیان آمریكایی و با استفاده از خودرو ضد گلوله بدون پلاك اختصاصی این نیروها به ساختمان وزارت كشور افغانستان حمله كردند كه شك و تردیدهای زیادی را در بین مردم در رابطه با دست های حامی آنها بوجود آورد و مجلس نمایندگان نیز به آن واكنش جدی نشان داد.
«عبیدالله باركزی»، نماینده استان ارزگان در مجلس، خواستار تصویب قانونی شد كه پلیس بتواند خودروهای زرهی و شیشه دودی مربوط به مقامات دولتی و نظامیان خارجی را بازرسی كنند.
وی گفت كه هیچ اعتمادی وجود ندارد كه نظامیان خارجی در انتقال مهاجمان به داخل شهرها دست نداشته باشند، زیرا پلیس توان متوقف كردن و بازرسی این خودروها را ندارند.
«عبدالرحمان رحمانی» نماینده استان بلخ در مجلس افغانستان نیز در یك نشست خبری دركابل گفت كه با وجود نا امنی و دامن زدن به آن نمی توان نقش نیروهای آمریكایی را نایده گرفت. او تامین منافع بلند مدت منطقه ای و استقرار در نزدیكی رقبای سیاسی در عرصه بین المللی را مهمترین دلیل تشدید درگیری دانست و افزود كه نمی توان پذیرفت كه نیروهای آمریكایی در رساندن و انتقال مهاجمان انتحاری به اهداف، اگر دست نداشته باشند حداقل بی اطلاع باشند.
او با اشاره به حمله عامل انتحاری به همایش علما در ماه مبارك رمضان در كابل افزود كه اگر این طور نیست پس چگونه یك مهاجم انتحاری خود را به منطقه ای می تواند برساند كه از یك شب قبل مسدود شده و تحت نظارت چند لایه است.
وی با نگاهی منتقدانه ، پیمان امنیتی میان كشورش با آمریكا را ناكارآمد خواند و تصریح كرد : انتحاری ها از آسمان پایین می آیند؟ از دل زمین هم خارج نمی شوند، بلكه آنها با حمایت مستقیم یا غیر مستقیم خارجی ها در مراكز خود ذخیره شده اند و به موقع در جای مورد نیاز عمل می كنند .
اغلب نمایندگان مجلس افغانستان تأكید دارند كه خودروهای بدون پلاك و زرهی از هركسی از جمله نظامیان خارجی، وزیران، نمایندگان مجلس و افراد دیگری كه باشد باید بازرسی شوند تا امنیت در كابل بهبود یابد.
برخی از افراد مسئول مدعی شده اند كه حدود پنج هزار خودرو شیشه دودی و بدون پلاك در كابل پایتخت افغانستان در تردد هستند كه باعث بروز نگرانی های زیاد در میان مردم می شوند .
اما در تازه ترین رخداد ضد امنیتی روز پنجشنبه گذشته 11 مرداد ماه جاری سه شهروند خارجی در كابل ربوده شدند و پس از نزدیك به دو ساعت اجساد آنها در یكی از شهرستان های استان كابل به نام «موسهی» توسط پلیس پیدا شد ، در حالی كه در مسیر انتقال این افراد چند پاسگاه امنیتی نیز وجود داشت اما هیچ یكی از این پاسگاه ها موفق به جلوگیری از كشتن شدن این اتباع خارجی نشدند.
«حشمت استانكزی» سخنگوی پلیس كابل گفت كه این افراد شهروندان هند، مقدونیه و مالزی بودند كه در كابل به عنوان آشپز و مشاور غذایی با یكی سازمان های خارجی كار می كردند.
در پنجم تیر ماه امسال «نجیب دانش» سخنگوی وزارت كشور افغانستان در یك كنفرانس مطبوعاتی در كابل از معرفی رئیس پلیس حوزه سوم كابل به دادستانی خبر داد و به رسانه ها گفت كه ناامنی ها در كابل افزایش یافته و به همین دلیل وزارت كشور كاركردهای پلیس را نظارت می كند و افرادی را كه در وظایف خود كوتاهی می كنند، به دادستانی معرفی خواهند كرد.
در همین ماه پلیس كابل از بازداشت 60 تن به اتهام مختلف از جمله قتل، سرقت های مسلحانه، آدم ربایی و جرائم سازمان یافته خبر داده بود.
كابلی ها نیز از افزایش ناامنی های مختلف شاكی اند و از دولت می خواهند برای تأمین امنیت مردم اقدامات جدی تری را روی دست گیرد تا مردم بتوانند به كارهای روزانه زندگی خود رسیدگی كنند.
سال گذشته نیز در شهر كابل تعدادی اتباع خارجی برای دریافت پول از سوی افراد ناشناس ربوده شدند كه می توان از ربوده شدن یك زن استرالیایی، یك زن هندی كه برای موسسه فرهنگی «آغاخان» كار می كرد، همچنین ربوده شدن یك زن آلمانی و كشته شدن یك زن فنلاندی اشاره كرد.
همچنین در دوم بهمن ماه سال گذشته نیز یك كارمند افغان سازمان ملل متحد در كابل در ناحیه هفدهم شهر كابل كشته شد و یك كارمند دیگر این نهاد كه زن بود نیز ربوده شد.
بصیر مجاهد، سخنگوی پلیس كابل درآن مقطع گفته بود كه هر دو كارمند یوناما شهروندان افغانستان بودند كه بعدها زن ربوده شده نیز كشته و جسد آن بدست پلیس افتاد.
برای ناامنی ها و چالش های امنیتی پایتخت افغانستان نمی توان یك عامل را نام برد و تنها یك گروه را مقصر دانست بلكه این مشكلات در پایتخت عوامل چندگانه از حضور خارجی ها، فعالیت قاچاقچیان مواد مخدر، همكاری سارقان با آنها و امكان جذب خلافكاران با هزینه ای اندك به خاطر فقر موجود و همچنین تشكیل شبكه های آدم ربا و جرایم سازمان یافته و برخی دیگر عوامل پشت پرده دارد كه باید بطور همه جانبه به آن رسیدگی شود تا شاهد برقراری امنیت در كابل باشیم.
امنیت به عنوان مهمترین نیاز بشر و شیرازه زندگی اجتماعی، نعمتی است كه نقض وجودش بیش از هر چیزی دیگری ، اولویت های زندگی را تحت شعاع خود قرار می دهد و امروز شیوه زندگی مردم افغانستان مصداقی آشكاربر این نكته است.
آساق*291*1104**1337