به گزارش خبرنگار ایرنا ، ساخت این سدها كه در مجموع حدود 10 هزار هكتار از زمین های كشاورزی منطقه را مشروب می كند ، علاوه بر مهار آب های مرزی و تامین آب بخش كشاورزی و باغداری ، زمینه ساز اشتغال پایدار و بهبود وضعیت معیشت مرزنشینان و همچنین توسعه بخش گردشگری خواهد بود.
اینكه گفته اند هرجا آب هست ، آبادانی نیز هست مصداق عینی این روزها و آینده روشن شهرستان مرزی قصرشیرین است كه این مهم در سایه اهتمام دولتمردان نمود عینی یافته است.
بهره برداری از منابع آبی سدها ، تقویت بخش كشاورزی ، باغداری و گردشگری از یك سو و برخورداری شهرستان قصرشیرین با در اختیار داشتن 186 كیلومتر مرز با عراق و فعال بودن 2 مرز رسمی خسروی و پرویزخان از سویی دیگر ، می تواند این منطقه و به طور كلی استان كرمانشاه و بخش اقتصاد را در شرایط حساس فعلی كشور متحول كند.
** ساخت سه سد با بیش از هفت هزار میلیارد ریال اعتبار
فرماندار قصرشیرین گفت: دولت در مجموع هفت هزار و 690 میلیارد ریال برای ساخت سدهای زاگرس ، تنگه حمام و شرفشاه هزینه كرده كه این نوید بخش انقلابی بزرگ در بخش كشاورزی این شهرستان مرزی است.
مرادعلی تاتار در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این اعتبار به منظور ساخت بدنه سدها و شبكه های پایین دست برای انتقال آب سدها به منظور تامین آب مورد نیاز زمین های كشاورزی منطقه هزینه شده است.
وی اظهار داشت: از مجموع اعتبارها ، یك هزار و 350 میلیارد ریال برای احداث سد تنگه حمام كه سه هزار هكتار از زمین های كشاورزی را آبیاری می كند و 640 میلیارد ریال اعتبار نیز برای اجرای نواحی چهار و پنج سد زاگرس است كه آب مورد نیاز سه هزار هكتار از زمین های كشاورزی را تامین می كند.
وی گفت: همچنین از مجموع اعتبارها ، پنج هزار و 700 میلیارد ریال اعتبار نیز برای سد شرفشاه سرمایه گذاری شده است كه از این میزان تاكنون یك هزار و 700 میلیارد ریال آن هزینه شده كه با بهره برداری آن آب مورد نیاز سه هزار و 700 هكتار از اراضی كشاورزی منطقه تامین می شود.
فرماندار قصرشیرین گفت: در مجموع سدهای زاگرس ، شرفشاه و تنگ حمام قابلیت ذخیره سازی 204 میلیون متر مكعب آب را دارند كه از این میزان 67 میلیون متر مكعب مربوط به سد تنگ حمام ، 78 میلیون متر مكعب سد شرفشاه و 59 میلیون متر مكعب سد زاگرس است.
تاتار اضافه كرد: سدهای زاگرس ، تنگ حمام و شرفشاه هم اكنون 176 میلیون متر مكعب آب دارند كه از این میزان ذخیره سازی ، 50 میلیون متر مكعب مربوط به سد تنگ حمام ، 73 میلیون متر مكعب مربوط به سد شرفشاه و 53 میلیون متر مكعب نیز مربوط به سد زاگرس است كه قابلیت استحصال دارد.
** ساخت سد تنگه حمام (شهدای گمنام) با یك هزار و 350 میلیارد ریال
فرماندار قصرشیرین گفت: برای ساخت سد تنگه حمام نیز یك هزار و 350 میلیارد ریال اعتبار اختصاص یافته است كه در مجموع سه هزار هكتار از زمین های منطقه را آبیاری می كند.
وی اضافه كرد: شبكه آبیاری اصلی و فرعی پایاب سد تنگه حمام (شهدای گمنام ) شامل شبكه اصلی و فرعی در سطح 800 هكتار خالص و ایستگاه های اولیه و ثانویه است كه در طی سال 89 -90 از سوی سازمان جهاد كشاورزی تكمیل و تحویل بهره برداران شد.
تاتار گفت: از سطح یاد شده، 500 هكتار به صورت تحت فشار در حال بهره برداری است و 300 هكتار نیز به صورت كم فشار طراحی شده كه به دلیل مشكل تامین آب تاكنون مورد بهره برداری قرار نگرفته است.
وی ادامه داد: هم اكنون خطوط انتقال آب سد تنگ حمام تكمیل شده و 300 هكتار در حال مطالعه و تبدیل به سامانه تحت فشار است.
این مقام مسئول افزود: بخش دوم از پایاب سد شهدای گمنام تنگ حمام در سطح یك هزار هكتار ناخالص است كه شبكه اصلی آن از سوی شركت آب منطقه ای تكمیل و ایستگاه های پمپاژ آن به تعداد پنج دستگاه اكنون 90 درصد پیشرفت فیزیكی دارد.
تاتار گفت: همچنین شبكه فرعی داخل مزارع پایاب سد تنگ حمام از نوع بارانی كلاسیك ثابت است كه از سوی جهاد كشاورزی در سال 93 تكمیل و به بهره برداری رسیده است.
به گفته وی ، شبكه فرعی این سد به دلیل تامین نشدن آب از سد دچار خسارت شده و هم اكنون شبكه و تجهیزات آن در حال رفع نقص است كه با راه اندازی آن 700 هكتار از آب مورد نیاز اراضی كشاوری تامین می شود.
فرماندار قصرشیرین اضافه كرد كه بخش سوم پایاب سد تنگ حمام در سطح یك هزار و 200 هكتار سامانه تلفیقی و به صورت بارانی و موضعی است كه شبكه اصلی آن از سوی شركت آب منطقه ای استان كرمانشاه انجام شده است.
تاتار عنوان كرد: ایستگاه های پمپاژ پایاب بخش سوم سد شهدای تنگ حمام به تعداد 6 دستگاه و احداث خط انتقال با میانگین پیشرفت فیزیكی 60 درصد در دست اقدام است و اجرای شبكه فرعی و داخل مزارع آن از تعهدات شركت آب منطقه ای بود كه در اسفند 95 از سوی این نهاد به سازمان جهاد كشاورزی محول شد و هم اكنون در حال تجهیز كارگاه است.
** سد شرفشاه سومار
فرماندار قصرشیرین افزود: عملیات اجرایی سد شرفشاه در سومار از توابع این شهرستان از سال 89 آغاز شد كه دریاچه سد نیز در 420 هكتار با قابلیت ذخیره سازی 78 میلیون متر مكعب پیش بینی شده است.
تاتار اضافه كرد: با بهره برداری از این سد علاوه بر تامین آب مورد نیاز چهار هزار و 800 هكتار اراضی كشاورزی ، آب مورد نیاز بخش صنعت و همچنین مشكل آب كمبود آب آشامیدنی منطقه نیز رفع می شود.
وی عنوان كرد: با تكمیل سد شرفشاه سومار سه مگابایت برق نیز تولید و وارد مدار می شود و برآورد اولیه اعتبار این طرح را 740 میلیارد ریال است.
وی گفت: هم اكنون میزان پیشرفت فیزیكی بدنه سد 80 درصد و شبكه های پایاب آن نیز 37 درصد است كه عملیات اجرایی احداث شبكه های اصلی و فرعی آن از سال 93 با قابلیت آبیاری یك هزار و 700 هكتار از اراضی منطقه در سال 93 با 350 میلیارد ریال آغاز شد و تاكنون 100 هكتار آن مورد بهره برداری قرار گرفته است.
وی با بیان اینكه تامین نبودن آب مشكل اصلی شبكه سد شرفشاه است گفت: در صورت تامین تجهیزات و تكمیل آن تا قبل از شروع كشت می توان از صدمه و آسیب به آن پیشگیری كرد.
** سد زاگرس
سد زاگرس بزرگترین سد خارج از بستر كشور در حد فاصل شهرستانهای قصرشیرین و گیلانغرب احداث شده است كه با بهره برداری از این سد ، 9 هزار هكتار از اراضی كشاورزی دیم قصرشیرین و گیلانغرب به آبی تبدیل می شود.
فرماندار قصرشیرین گفت: شبكه آبیاری و زهكشی اراضی آبخور سد زاگرس به پنج ناحیه تقسیم شده كه اراضی نواحی چهار زاگرس به مساحت 2 هزار و 700 هكتار و همچنین ناحیه پنج با مساحت یك هزار و 200 هكتار در قصرشیرین واقع شده است.
تاتار افزود: شبكه آبیاری ناحیه عمرانی چهار از نوع سامانه بارانی كلاسیك ثابت است كه خط انتقال و شبكه اصلی آن از سوی شركت آب منطقه ای اجرا شد و شبكه بیمه اصلی و داخل مزارع آن در سطح یك هزار و 700 هكتار با 500 میلیارد ریال از سوی سازمان جهاد كشاورزی در دست اجراست.
وی افزود: شبكه های 1 و 2 و 3 پایاب سد زاگرس به طور كامل اجرا شد و شبكه چهار توسط سازمان جهاد كشاورزی در حال انجام است كه حدود 12 كیلومتر آن در حوزه قصرشیرین برای تامین آب مورد نیاز سه هزار هكتار از اراضی كشاورزی در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: به ازای هر هكتار ، یك لیتر آب از محل سد و سامانه اختصاص داده شده است.
این مقام مسئول گفت: ناحیه چهار این سد برای تامین آب مورد نیاز پنج هزار و 500 هكتار از زمین های كشاورزی توسط چهار پیمانكار در قالب نواحی فرعی 1 ، 2، 3 و 4 در دست اجراست كه با تكمیل آن در صورت تامین آب و انتقال به كانال اصلی ، كشاورزان می توانند از آن بهره مند شوند.
تاتار ادامه داد: فعالیت اجرایی ناحیه پنج پایاب سد زاگرس نیز برای تامین آب یك هزار و 200 هكتار از زمین های كشاورزی از اردیبهشت آغاز شد و اكنون با میانگین 40 درصد پیشرفت فیزیكی در دست اقدام است.
** اجرای طرح مهم سامانه گرمسیری
فرماندار قصرشیرین گفت: عملیات اجرایی طرح بزرگ سامانه گرمسیری با موافقت رهبر معظم انقلاب اسلامی و پیشنهاد دولت دكتر روحانی و تامین اعتبار آن از محل صندوق ذخیره ارزی به منظور مهار آب های مرزی آغاز شد.
تاتار ، افزود: طرح بزرگ سامانه گرمسیری به عنوان بزرگترین طرح عمرانی كشور با 150 هزار میلیارد ریال اعتبار در دست اجراست كه آب رودخانه سیروان در استان كردستان را از طریق تونل نوسود از منطقه ازگله خارج و زمین های منطقه را تا دهلران و مهران در استان ایلام آبیاری می كند.
وی گفت: با اجرای طرح سامانه گرمسیری حدود 900 میلیون متر مكعب آب در اختیار استان های كرمانشاه و ایلام قرار می گیرد كه در این طرح 50 هزار هكتار از زمین های دیم شهرستان های سرپل ذهاب، گیلانغرب و قصرشیرین به آبی تبدیل می شود ضمن اینكه از این میزان ، 100 میلیون متر مكعب آب نیز سهم بخش صنعت است.
وی ادامه داد: تزریق و تخصیص این اعتبارات در شرایط تحریم ها و همچنین فشار مالی ناشی از دولت گذشته ، خود یك هنر بسیار بزرگی است كه دولت تدبیر و امید آن را به سرانجام رساند و این در بلند مدت انقلاب و تحول بسیار بزرگی در حوزه بخش كشاورزی قصرشیرین ایجاد می كند.
** تامین آب پنج هزار هكتار از اراضی كشاورزی قصرشیرین از محل سدها
مدیر جهاد كشاورزی قصرشیرین گفت: با توجه به اجرای شبكه های پایاب سه سد زاگرس ، تنگه حمام و شرفشاه، آب مورد نیاز پنج هزار هكتار از اراضی كشاورزی منطقه پاییز امسال از ذخیره آب این سدها تامین می شود.
مراد محمودیان فر روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: از مجموع این پنج هزار هكتار اراضی كه قرار است از سدها مشروب شوند ، یك هزار هكتار از سد شرفشاه سومار ، 2 هزار هكتار از سد زاگرس و 2 هزار هكتار نیز از مجموعه اراضی پایاب سد تنگه حمام است.
وی اظهار داشت: با اجرا و تكمیل شبكه ها ، افق روشنی پیش روی شهرستان مرزی قصرشیرین است و بدون شك شاهد تحول در بخش كشاورزی ، شیلات و باغداری شهرستان خواهیم بود.
مدیر جهاد كشاوزرزی قصرشیرین گفت: این شهرستان با اجرای طرح سامانه گرمسیری و برخورداری از منابع آبی موجود از جمله سدها ، ظرفیت بالایی برای توسعه بخش كشاورزی و باغی دارد.
محمودیان فر ادامه داد: هم اكنون قصرشیرین 31 هزار هكتار اراضی كشاورزی و باغی دارد و محصولات باغی این شهرستان در كشور نمونه است كه بخش زیادی از آن نیز قابلیت صادرات دارد.
به گفته وی محصولات تولیدی لیموشیرین، خرما و انگور قصرشیرین به عنوان نوبرانه در كشور سرآمد است كه علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار در این منطقه مرزی ، درآمد بسیار خوبی را نیز برای باغداران به همراه دارد.
وی ابراز امیدواری كرد كه تحول در بخش كشاورزی و باغی و ایجاد گلخانه های مدرن به منظور تولید محصولات خارج از فصل با توجه برخورداری این شهرستان از بالاترین سطح زیركشت محصولات گلخانه ای در استان كرمانشاه و همچنین تولید ماهیان گرمابی اثرگذاری موثری را در رونق اقتصاد ملی به دنبال دارد.
بی شك با تكمیل و بهره برداری از طرح های آبی در دست اقدام ، شاهد تحول بزرگی در بخش كشاورزی شهرستان های غرب كرمانشاه خواهیم بود كه این مهم در شرایطی كه كشور با تنگناهای مالی مواجه است ، می تواند زمینه ساز توسعه بیش از پیش استان كرمانشاه و بهبود وضع اقتصادی كشور باشد.
توسعه بخش كشاورزی در مناطق محروم و كمتر توسعه یافته به عنوان عامل مهمی در جلوگیری از مهاجرت افراد به دیگر مناطق و همچنین بهبود وضعیت اقتصادی خانوارها در چند سال اخیر مورد توجه بیش از پیش دولتمردان قرار گرفته است و شهرستان قصرشیرین نیز به واسطه برخورداری از 186 كیلومتر نوار مرز با عراق ، در اختیار داتشتن 2 مرزی رسمی و بین المللی پرویزخان و خسروی و زمین های كشاورزی فراوان ، می تواند به كانونی برای این مهم تبدیل شود.
قصرشیرین در غرب كرمانشاه با بیش از 27 هزار تن جمعیت ، 30 هزار هكتار اراضی كشاورزی آبی و دیم دارد.
7079/3012/8066
گزارش از نازنین باباخانی
تاریخ انتشار: ۱۵ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۴:۵۲
قصرشیرین - ایرنا - دولت در راستای مهار آب های مرزی در مجموع بیش از هفت هزار و 690 میلیارد ریال اعتبار برای ساخت سدها و مهار آب های مرزی قصرشیرین هزینه كرده كه این انقلابی بزرگ در بخش آب و ضامن پیشرفت و آینده ای روشن برای این شهرستان است.