تاریخ انتشار: ۱۵ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۵:۱۶

قصرشيرين - ايرنا - دولت در راستاي مهار آب هاي مرزي در مجموع بيش از هفت هزار و 690 ميليارد ريال اعتبار براي ساخت سدها و مهار آب هاي مرزي قصرشيرين هزينه كرد كه اين انقلابي بزرگ در بخش آب و ضامن پيشرفت و آينده اي روشن براي اين شهرستان است.

به گزارش خبرنگار ايرنا ، ساخت اين سدها كه در مجموع حدود 10 هزار هكتار از زمين هاي كشاورزي منطقه را مشروب مي كند ، علاوه بر مهار آب هاي مرزي و تامين آب بخش كشاورزي و باغداري ، زمينه ساز اشتغال پايدار و بهبود وضعيت معيشت مرزنشينان و همچنين توسعه بخش گردشگري خواهد بود.
اينكه گفته اند هرجا آب هست ، آباداني نيز هست مصداق عيني اين روزها و آينده روشن شهرستان مرزي قصرشيرين است كه اين مهم در سايه اهتمام دولتمردان نمود عيني يافته است.
بهره برداري از منابع آبي سدها ، تقويت بخش كشاورزي ، باغداري و گردشگري از يك سو و برخورداري شهرستان قصرشيرين با در اختيار داشتن 186 كيلومتر مرز با عراق و فعال بودن 2 مرز رسمي خسروي و پرويزخان از سويي ديگر ، مي تواند اين منطقه و به طور كلي استان كرمانشاه و بخش اقتصاد را در شرايط حساس فعلي كشور متحول كند.

** ساخت سه سد با بيش از هفت هزار ميليارد ريال اعتبار
فرماندار قصرشيرين گفت: دولت در مجموع هفت هزار و 690 ميليارد ريال براي ساخت سدهاي زاگرس ، تنگه حمام و شرفشاه هزينه كرده كه اين نويد بخش انقلابي بزرگ در بخش كشاورزي اين شهرستان مرزي است.
مرادعلي تاتار در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: اين اعتبار به منظور ساحت بدنه سدها و شبكه هاي پايين دست براي انتقال آب سدها به منظور تامين آب مورد نياز زمين هاي كشاورزي منطقه هزينه شده است.
وي اظهار داشت: از مجموع اعتبارها ، يك هزار و 350 ميليارد ريال براي احداث سد تنگه حمام كه سه هزار هكتار از زمين هاي كشاورزي را آبياري مي كند و 640 ميليارد ريال اعتبار نيز براي اجراي نواحي چهار و پنج سد زاگرس است كه آب مورد نياز سه هزار هكتار از زمين هاي كشاورزي را تامين مي كند.
وي گفت: همچنين از مجموع اعتبارها ، پنج هزار و 700 ميليارد ريال اعتبار نيز براي سد شرفشاه سرمايه گذاري شده است كه از اين ميزان تاكنون يك هزار و 700 ميليارد ريال آن هزينه شده كه با بهره برداري آن آب مورد نياز سه هزار و 700 هكتار از اراضي كشاورزي منطقه تامين مي شود.
فرماندار قصرشيرين گفت: در مجموع سدهاي زاگرس ، شرفشاه و تنگ حمام قابليت ذخيره سازي 204 ميليون متر مكعب آب را دارند كه از اين ميزان 67 ميليون متر مكعب مربوط به سد تنگ حمام ، 78 ميليون متر مكعب سد شرفشاه و 59 ميليون متر مكعب سد زاگرس است.
تاتار اضافه كرد: سدهاي زاگرس ، تنگ حمام و شرفشاه هم اكنون 176 ميليون متر مكعب آب دارند كه از اين ميزان ذخيره سازي ، 50 ميليون متر مكعب مربوط به سد تنگ حمام ، 73 ميليون متر مكعب مربوط به سد شرفشاه و 53 ميليون متر مكعب نيز مربوط به سد زاگرس است كه قابليت استحصال دارد.

** ساخت سد تنگه حمام (شهداي گمنام) با يك هزار و 350 ميليارد ريال
فرماندار قصرشيرين گفت: براي ساخت سد تنگه حمام نيز يك هزار و 350 ميليارد ريال اعتبار اختصاص يافته است كه در مجموع سه هزار هكتار از زمين هاي منطقه را آبياري مي كند.
وي اضافه كرد: شبكه آبياري اصلي و فرعي پاياب سد تنگه حمام (شهداي گمنام ) شامل شبكه اصلي و فرعي در سطح 800 هكتار خالص و ايستگاه هاي اوليه و ثانويه است كه در طي سال 89 -90 از سوي سازمان جهاد كشاورزي تكميل و تحويل بهره برداران شد.
تاتار گفت: از سطح ياد شده، 500 هكتار به صورت تحت فشار در حال بهره برداري است و 300 هكتار نيز به صورت كم فشار طراحي شده كه به دليل مشكل تامين آب تاكنون مورد بهره برداري قرار نگرفته است.
وي ادامه داد: هم اكنون خطوط انتقال آب سد تنگ حمام تكميل شده و 300 هكتار در حال مطالعه و تبديل به سامانه تحت فشار است.
اين مقام مسئول افزود: بخش دوم از پاياب سد شهداي گمنام تنگ حمام در سطح يك هزار هكتار ناخالص است كه شبكه اصلي آن از سوي شركت آب منطقه اي تكميل و ايستگاه هاي پمپاژ آن به تعداد پنج دستگاه اكنون 90 درصد پيشرفت فيزيكي دارد.
تاتار گفت: همچنين شبكه فرعي داخل مزارع پاياب سد تنگ حمام از نوع باراني كلاسيك ثابت است كه از سوي جهاد كشاورزي در سال 93 تكميل و به بهره برداري رسيده است.
به گفته وي ، شبكه فرعي اين سد به دليل تامين نشدن آب از سد دچار خسارت شده و هم اكنون شبكه و تجهيزات آن در حال رفع نقص است كه با راه اندازي آن 700 هكتار از آب مورد نياز اراضي كشاوري تامين مي شود.
فرماندار قصرشيرين اضافه كرد كه بخش سوم پاياب سد تنگ حمام در سطح يك هزار و 200 هكتار سامانه تلفيقي و به صورت باراني و موضعي است كه شبكه اصلي آن از سوي شركت آب منطقه اي استان كرمانشاه انجام شده است.
تاتار عنوان كرد: ايستگاه هاي پمپاژ پاياب بخش سوم سد شهداي تنگ حمام به تعداد 6 دستگاه و احداث خط انتقال با ميانگين پيشرفت فيزيكي 60 درصد در دست اقدام است و اجراي شبكه فرعي و داخل مزارع آن از تعهدات شركت آب منطقه اي بود كه در اسفند 95 از سوي اين نهاد به سازمان جهاد كشاورزي محول شد و هم اكنون در حال تجهيز كارگاه است.

** سد شرفشاه سومار
فرماندار قصرشيرين افزود: عمليات اجرايي سد شرفشاه در سومار از توابع اين شهرستان از سال 89 آغاز شد كه درياچه سد نيز در 420 هكتار با قابليت ذخيره سازي 78 ميليون متر مكعب پيش بيني شده است.
تاتار اضافه كرد: با بهره برداري از اين سد علاوه بر تامين آب مورد نياز چهار هزار و 800 هكتار اراضي كشاورزي ، آب مورد نياز بخش صنعت و همچنين مشكل آب كمبود آب آشاميدني منطقه نيز رفع مي شود.
وي عنوان كرد: با تكميل سد شرفشاه سومار سه مگابايت برق نيز توليد و وارد مدار مي شود و برآورد اوليه اعتبار اين طرح را 740 ميليارد ريال است.
وي گفت: هم اكنون ميزان پيشرفت فيزيكي بدنه سد 80 درصد و شبكه هاي پاياب آن نيز 37 درصد است كه عمليات اجرايي احداث شبكه هاي اصلي و فرعي آن از سال 93 با قابليت آبياري يك هزار و 700 هكتار از اراضي منطقه در سال 93 با 350 ميليارد ريال آغاز شد و تاكنون 100 هكتار آن مورد بهره برداري قرار گرفته است.
وي با بيان اينكه تامين نبودن آب مشكل اصلي شبكه سد شرفشاه است گفت: در صورت تامين تجهيزات و تكميل آن تا قبل از شروع كشت مي توان از صدمه و آسيب به آن پيشگيري كرد.

** سد زاگرس
سد زاگرس بزرگترين سد خارج از بستر كشور در حد فاصل شهرستانهاي قصرشيرين و گيلانغرب احداث شده است كه با بهره برداري از اين سد ، 9 هزار هكتار از اراضي كشاورزي ديم قصرشيرين و گيلانغرب به آبي تبديل مي شود.
فرماندار قصرشيرين گفت: شبكه آبياري و زهكشي اراضي آبخور سد زاگرس به پنج ناحيه تقسيم شده كه اراضي نواحي چهار زاگرس به مساحت 2 هزار و 700 هكتار و همچنين ناحيه پنج با مساحت يك هزار و 200 هكتار در قصرشيرين واقع شده است.
تاتار افزود: شبكه آبياري ناحيه عمراني چهار از نوع سامانه باراني كلاسيك ثابت است كه خط انتقال و شبكه اصلي آن از سوي شركت آب منطقه اي اجرا شد و شبكه بيمه اصلي و داخل مزارع آن در سطح يك هزار و 700 هكتار با 500 ميليارد ريال از سوي سازمان جهاد كشاورزي در دست اجراست.
وي افزود: شبكه هاي 1 و 2 و 3 پاياب سد زاگرس به طور كامل اجرا شد و شبكه چهار توسط سازمان جهاد كشاورزي در حال انجام است كه حدود 12 كيلومتر آن در حوزه قصرشيرين براي تامين آب مورد نياز سه هزار هكتار از اراضي كشاورزي در نظر گرفته شده است.
وي ادامه داد: به ازاي هر هكتار ، يك ليتر آب از محل سد و سامانه اختصاص داده شده است.
اين مقام مسئول گفت: ناحيه چهار اين سد براي تامين آب مورد نياز پنج هزار و 500 هكتار از زمين هاي كشاورزي توسط چهار پيمانكار در قالب نواحي فرعي 1 ، 2، 3 و 4 در دست اجراست كه با تكميل آن در صورت تامين آب و انتقال به كانال اصلي ، كشاورزان مي توانند از آن بهره مند شوند.
تاتار ادامه داد: فعاليت اجرايي ناحيه پنج پاياب سد زاگرس نيز براي تامين آب يك هزار و 200 هكتار از زمين هاي كشاورزي از ارديبهشت آغاز شد و اكنون با ميانگين 40 درصد پيشرفت فيزيكي در دست اقدام است.

** اجراي طرح مهم سامانه گرمسيري
فرماندار قصرشيرين گفت: عمليات اجرايي طرح بزرگ سامانه گرمسيري با موافقت رهبر معظم انقلاب اسلامي و پيشنهاد دولت دكتر روحاني و تامين اعتبار آن از محل صندوق ذخيره ارزي به منظور مهار آب هاي مرزي آغاز شد.
تاتار ، افزود: طرح بزرگ سامانه گرمسيري به عنوان بزرگترين طرح عمراني كشور با 150 هزار ميليارد ريال اعتبار در دست اجراست كه آب رودخانه سيروان در استان كردستان را از طريق تونل نوسود از منطقه ازگله خارج و زمين هاي منطقه را تا دهلران و مهران در استان ايلام آبياري مي كند.
وي گفت: با اجراي طرح سامانه گرمسيري حدود 900 ميليون متر مكعب آب در اختيار استان هاي كرمانشاه و ايلام قرار مي گيرد كه در اين طرح 50 هزار هكتار از زمين هاي ديم شهرستان هاي سرپل ذهاب، گيلانغرب و قصرشيرين به آبي تبديل مي شود ضمن اينكه از اين ميزان ، 100 ميليون متر مكعب آب نيز سهم بخش صنعت است.
وي ادامه داد: تزريق و تخصيص اين اعتبارات در شرايط تحريم ها و همچنين فشار مالي ناشي از دولت گذشته ، خود يك هنر بسيار بزرگي است كه دولت تدبير و اميد آن را به سرانجام رساند و اين در بلند مدت انقلاب و تحول بسيار بزرگي در حوزه بخش كشاورزي قصرشيرين ايجاد مي كند.

** تامين آب پنج هزار هكتار از اراضي كشاورزي قصرشيرين از محل سدها
مدير جهاد كشاورزي قصرشيرين گفت: با توجه به اجراي شبكه هاي پاياب سه سد زاگرس ، تنگه حمام و شرفشاه، آب مورد نياز پنج هزار هكتار از اراضي كشاورزي منطقه پاييز امسال از ذخيره آب اين سدها تامين مي شود.
مراد محموديان فر روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: از مجموع اين پنج هزار هكتار اراضي كه قرار است از سدها مشروب شوند ، يك هزار هكتار از سد شرفشاه سومار ، 2 هزار هكتار از سد زاگرس و 2 هزار هكتار نيز از مجموعه اراضي پاياب سد تنگه حمام است.
وي اظهار داشت: با اجرا و تكميل شبكه ها ، افق روشني پيش روي شهرستان مرزي قصرشيرين است و بدون شك شاهد تحول در بخش كشاورزي ، شيلات و باغداري شهرستان خواهيم بود.
مدير جهاد كشاوزرزي قصرشيرين گفت: اين شهرستان با اجراي طرح سامانه گرمسيري و برخورداري از منابع آبي موجود از جمله سدها ، ظرفيت بالايي براي توسعه بخش كشاورزي و باغي دارد.
محموديان فر ادامه داد: هم اكنون قصرشيرين 31 هزار هكتار اراضي كشاورزي و باغي دارد و محصولات باغي اين شهرستان در كشور نمونه است كه بخش زيادي از آن نيز قابليت صادرات دارد.
به گفته وي محصولات توليدي ليموشيرين، خرما و انگور قصرشيرين به عنوان نوبرانه در كشور سرآمد است كه علاوه بر ايجاد اشتغال پايدار در اين منطقه مرزي ، درآمد بسيار خوبي را نيز براي باغداران به همراه دارد.
وي ابراز اميدواري كرد كه تحول در بخش كشاورزي و باغي و ايجاد گلخانه هاي مدرن به منظور توليد محصولات خارج از فصل با توجه برخورداري اين شهرستان از بالاترين سطح زيركشت محصولات گلخانه اي در استان كرمانشاه و همچنين توليد ماهيان گرمابي اثر گذاري موثري را در رونق اقتصاد ملي به دنبال دارد.
بي شك با تكميل و بهره برداري از طرح هاي آبي در دست اقدام ، شاهد تحول بزرگي در بخش كشاورزي شهرستان هاي غرب كرمانشاه خواهيم بود كه اين مهم در شرايطي كه كشور با تنگناهاي مالي مواجه است ، مي تواند زمينه ساز توسعه بيش از پيش استان كرمانشاه و بهبود وضع اقتصادي كشور باشد.
توسعه بخش كشاورزي در مناطق محروم و كمتر توسعه يافته به عنوان عامل مهمي در جلوگيري از مهاجرت افراد به ديگر مناطق و همچنين بهبود وضعيت اقتصادي خانوارها در چند سال اخير مورد توجه بيش از پيش دولتمردان قرار گرفته است و شهرستان قصرشيرين نيز به واسطه برخورداري از 186 كيلومتر نوار مرز با عراق ، در اختيار داتشتن 2 مرزي رسمي و بين المللي پرويزخان و خسروي و زمين هاي كشاورزي فراوان ، مي تواند به كانوني براي اين مهم تبديل شود.
قصرشيرين در غرب كرمانشاه با بيش از 27 هزار تن جمعيت ، 30 هزار هكتار اراضي كشاورزي آبي و ديم دارد.
7079/3012/8066
گزارش از نازنين باباخاني