تاریخ انتشار: ۱۷ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۸:۰۰

بالاخره روز موعود براي بازار ارز فرارسيد. شانزدهم مرداد ماه است و مردم زيادي به خيابان فردوسي تهران به‌عنوان قلب بازار ارز آمده‌اند تا در روز بازگشايي صرافي‌ها سروگوشي آب بدهند يا ارز خود را قبل از ارزاني بيشتر بفروشند.

از هفته گذشته كه اخبار اوليه تدوين بسته جديد ارزي دولت رسانه‌اي شد، همه منتظر بودند تا ببينند سياست‌هاي دولت در حوزه ارزي چه تغييراتي مي‌كند و از آن مهمتر چه تأثيري در بازار ارز كه در ماه‌هاي گذشته وضعيت مناسبي نداشت، خواهد داشت. هنوز نيم ساعتي به ساعت 12 ظهر، زماني كه به‌طور معمول قيمت نهايي ارز به صرافي‌ها اعلام مي‌شد، مانده است. از ميدان فردوسي به‌سمت تقاطع منوچهري و پاساژ مشهور افشار مي‌رويم. برخلاف سه ماه گذشته كه بخشي از صرافي‌ها (بدون فعاليت) باز بودند، درنخستين روز اجراي بسته ارزي تمام صرافي‌ها بازهستند.

تعداد كساني هم كه به خيابان فردوسي آمده‌اند بيشتر از روزهاي ديگر است. اما هنوز خبري از خريد و فروش ارز در صرافي‌ها نيست و قيمتي هم اعلام نشده است. به اولين صرافي درابتداي خيابان مي‌رسيم. كارمندان آن به‌طور كامل پشت پيشخوان نشسته‌اند و منتظر. مسئول صرافي مي‌گويد: هنوز مجاز به خريد و فروش ارز نيستيم بايد مجوز آن را بانك مركزي صادر كند.

صرافي بعدي هم كه يكي از كاركنانش غبارچند ماهه تابلوي قيمت‌ها را پاك مي‌كند، مي‌گويد: تا بخشنامه فعاليت صرافي‌ها از طرف بانك مركزي ابلاغ نشود و به دست ما نرسد، هيچ‌گونه خريد و فروشي نداريم.

به سمت خيابان منوچهري مي‌رويم. همچنان دلالان زيادي با گفتن «دلار، يورو» دنبال مشتري مي‌گردند اما اين بار جسورتر از ماه‌هاي گذشته. طبق اعلام رئيس كل بانك مركزي ديگر ارز خارج از شبكه رسمي قاچاق نيست و همه مي‌توانند ارز خود را به صرافي‌ها بفروشند يا در بانك‌ها سپرده كنند.

از چند دلال قيمت مي‌گيريم. دلار بين 9100 تا 9400 تومان فروخته مي‌شود. خريد آن هم با نرخي حدود 8700 تومان انجام مي‌شود. يكي از دلال‌ها مي‌گويد: اگر ارز داريد زودتر بفروشيد، قيمت‌ها بازهم پايين‌تر مي‌آيد.

خيلي از دلال‌ها كه در روزهاي برخورد نيروي انتظامي از بازار رفته بودند، برگشته‌اند و بازهم دلار، يورو، درهم و... خريد و فروش مي‌كنند. درحالي كه صراف‌ها منتظر ابلاغ بخشنامه هستند تا كار خود را شروع كنند، دلال‌ها كار خود را انجام مي‌دهند و ارز كساني را كه نگران كاهش بيشتر قيمت و زيان هستند براحتي مي‌خرند و با چندصد تومان بالاتر مي‌فروشند. به مقابل پاساژ افشار كه اين روزها سوت و كور است، مي‌رسيم. هنوز هم در مقابل آب نماي آن خلوت است و هيچ دلالي نايستاده است. از زماني كه پليس كيوسك دائمي خود را مقابل آن برپا كرد، دلالان اين منطقه را ترك كرده‌اند. اين سوي بازار هم قيمت‌ها با اختلاف اندكي مانند ابتداي خيابان است، دلار را 9200 تا 9400 مي‌فروشند و 8700 مي‌خرند. درميانه راه به چند فروشنده سكه هم سر مي‌زنيم. يكي از آنها مي‌گويد: «از زماني كه قرار شد بسته ارزي جديد اجرا شود و قيمت‌ها كاهشي شد، تعداد كساني كه براي فروش سكه مراجعه مي‌كنند چند برابر شده است». همين يك هفته پيش سكه ركورد 4 ميليون و 600 هزار تومان را هم زده بود ولي اكنون به 3 ميليون و 200 هزار تومان رسيده است. درميان اين قيمت كساني هستند كه زيان كرده‌اند. برخي در جو رواني بازار سكه بالاتر از 4 ميليون تومان خريده‌اند و الان مجبورند با ضرر بفروشند. سكه فروش ديگري مي‌گويد: آن‌طور كه بازار نشان مي‌دهد بازهم قيمت‌ها كاهش مي‌يابد. در اين ماه‌ها سكه بي‌منطق گران شد و بازار را به هم ريخت.

** صرافي‌هايي كه پلمب شد
ساعت از 12 ظهر گذشته است. يكبار ديگر به‌سمت ابتداي خيابان و ميدان فردوسي برمي‌گرديم. قيمت‌ها تغييري نكرده است و هنوز از بخشنامه آغاز فعاليت صراف‌ها خبري نيست، اما اتفاق تازه‌اي در بازار افتاده است.

برخي از صرافي‌هايي كه در مسير رفت باز بودند، پلمب شده است. تعداد اين صراف‌ها حداقل به چهار مورد مي‌رسد. پلمبي كه توسط دادستاني روي در ورودي اين صرافي‌ها چسبانده شده است و گوياي تخلف آنهاست.
از كسبه و ساير صرافان درباره دلايل پلمب برخي از صرافي‌ها مي‌پرسيم. مي‌گويند صرافي‌هاي پلمب شده قبل از ابلاغ بخشنامه و مجوز قانوني خريد و فروش ارز را آغاز كرده‌اند. عصر يكشنبه هم اژه‌اي سخنگوي دستگاه قضا از دستگيري يكي از صرافان كه به واردكننده جعلي ار ز مي‌فروخته خبر داد.

دستورالعمل خريد و فروش ارز در صرافي‌ها ابلاغ شد درحالي كه در ابتداي روز صرافي ها به دليل ابلاغ نشدن بخشنامه فعاليتي نداشتند، در ساعت 5 عصر بانك مركزي دستورالعمل خريد و فروش ارز در شبكه صرافي‌هاي مجاز را ابلاغ كرد. بدين ترتيب از روز 17 مرداد شاهد فعاليت صراف ها خواهيم بود. به گزارش روابط عمومي بانك مركزي خريد و فروش ارز حاصل از صادرات به صورت حواله‌هاي ارزي در چارچوب مقررات ارزي بر مبناي نرخ بازار صرفاً از طريق «سامانه نظام يكپارچه معاملات ارزي (نيما)» مجاز است. صرافي‌هاي مجاز معتبر موظفند حواله‌هاي ارزي خريداري شده از صادركنندگان را در سامانه نيما حداكثر ظرف مدت سه روز كاري به فروش رسانند.نرخ فروش ارز صرافي‌هاي مجاز معتبر حداكثر يك درصد بالاي نرخ خريد مندرج در سامانه «نيما» و«سنا» خواهد بود. خريد و فروش ارز به صورت اسكناس (معاملات جزئي) توسط صرافي‌ها صرفاً با ثبت در 'سامانه نظارت ارز (سنا)' امكان‌پذير است. كليه صرافي‌هاي مجاز معتبر مي‌توانند نسبت به خريد ارز بصورت اسكناس با رعايت مقررات ارزي و مقررات مبارزه با پولشويي اقدام كنند. فروش ارز بصورت اسكناس توسط صرافي‌هاي مجاز معتبر بابت مصارف ارزي خدماتي با رعايت مقررات مجاز است. صرافي‌هاي مجاز معتبر مي‌توانند حداكثر پنج درصد از حواله‌هاي ارزي خريداري شده را تبديل به ارز بصورت اسكناس كرده و به فروش رسانند.تمام هزينه‌هاي نقل و انتقالات و تبديلات ارزي به عهده مشتري خواهد بود.

** دلار در بازار ثانويه 8074 تومان كشف قيمت شد
در بازار ثانويه بعضي پتروشيمي‌ها كه عمده‌ترين عرضه‌كنندگان در اين بازار بودند، ارز خود را به قيمت 8074 تومان فروختند. به‌گزارش فارس، حجم معاملات امروز در بازار ثانويه افزايش يافت و ميزان عرضه و تقاضا به طور قابل توجهي افزايش يافت.

ديروز بعضي پتروشيمي‌ها كه عمده‌ترين عرضه‌كنندگان ارز در اين بازار بودند، درهم را به قيمت 2200 تومان عرضه كردند. البته تقاضا براي بهايي بالاتر از 2200 تومان هم وجود داشت.

با توجه به اينكه نسبت برابري درهم به دلار 3.67 است، بنابراين ارزش بهاي دلار امروز در بازار ثانويه در اولين روز پس از ورود صادركنندگان غيرنفتي معادل 8 هزار و 74 تومان بوده است. روند معاملات در بازار ثانويه ادامه دارد اما با توجه به معاملات انجام شده و سهم بالاي اين بازار از كل معاملات، به‌نظر مي‌رسد قيمت ارز در صرافي‌ها به تبع ارز در اين بازار، كاهش يابد.

** دلار 4200 توماني برگشت
با اجرايي شدن بسته جديد ارزي، دلار رسمي كه تا 4400 تومان پيش رفته بود، بار ديگر با كاهش 212 توماني ديروز به 4200 تومان برگشت. دلار مبادله‌اي (رسمي) از 21 فروردين‌ماه از 3800 تومان به 4200 تومان تغيير كرد و قرار بود طبق سياست ارزي كه دولت در آن زمان به مرحله اجرا درآورد، تمامي واردات با اين نرخ انجام شود و به دلار 4200 توماني معروف شد. گرچه در آن زمان عنوان كرده بودند كه اين نرخ تا مدت‌ها تغيير نخواهد كرد، اما در فاصله گذشت 40 روز، افزايش نرخ دلار 4200 توماني آغاز شد و تا روز گذشته به 4412 تومان افزايش يافت.

آن طور كه عبدالناصر همتي - رئيس كل بانك مركزي - اعلام كرده قرار بر اين است تا دلار 4200 توماني براي كالاهاي تعيين شده تا فروردين ماه 1398 در اين نرخ باقي بماند و هيچ تغييري نكند و البته كالاهايي كه با اين دلار وارد مي‌شوند نيز تغيير قيمت نداشته باشند.

*منبع: روزنامه ايران؛ 1397،5،17
**گروه اطلاع رساني**1699**9131