تهران - ایرنا - محققان دانشگاه علم و صنعت موفق شدند با بهره‌گیری از فناوری نانو، فرایند غشای مایع را برای تصفیه پساب بهینه‌سازی كنند. فرایند غشای مایع یكی از پربازده‌ترین و ارزان‌ترین فرایندها در تصفیه پساب و فاضلاب به شمار می‌رود.

به گزارش روز چهارشنبه گروه علمی ایرنا از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو ریاست جمهوری، مبحث مربوط به فاضلاب و پساب صنایع از جمله مهمترین معضلات امروز جوامع صنعتی است كه آسیب‌های جبران‌ناپذیری برای محیط‌زیست دارد.
یكی از راه‌های حل این معضلات، تصفیه پساب صنایع پیش از رهاسازی آن‌ها در محیط‌زیست است. دراین‌بین فناوری غشایی را می‌توان یكی از فناوری‌های پركاربرد به شمار آورد. در طی عملیات غشایی تصفیه پسآب، مواد آلاینده توسط یك غشا از آب جدا می‌شوند.
دكتر تورج محمدی محقق دانشگاه علم و صنعت ایران با اشاره به فناوری غشای مایع، این فناوری را یكی از مقرون‌به‌صرفه‌ترین فناوری‌های غشایی خواند و افزود: در طرح حاضر به‌منظور بهینه‌سازی هرچه بیشتر فناوری غشای مایع، از دو نوع نانوذره آب‌دوست و آب‌گریز استفاده شد و نتایج مربوط به هركدام مورد مقایسه قرار گرفت.
فناوری غشای مایع كه به فناوری غشای مایع نگه‌داشته شده موسوم است به فناوری گفته می‌شود كه بار اصلی تصفیه پساب بر دوش یك‌ فاز مایع است. این فاز كه به آن فاز حامل نیز گفته می‌شود مواد آلاینده را جذب می‌كند. حضور نانوذرات آب‌گریز در ساختار غشای مایع موجب می‌شود تا مكان‌های فعال جهت جذب آلاینده بر روی سطح غشا افزایش و میزان رسوخ آب به درون فاز غشایی كاهش یابد و این موضوع افزایش بازدهی جداسازی را در پی دارد.
در طرح حاضر از غشاهای مسطح تفلونی با قطر حفرات 0.22 میكرون به‌عنوان نگهدارنده فاز مایع استفاده شده است. فاز مایع با مخلوط كردن مقادیر مناسب D2EHPA/M2HPA در روغن كنجد تهیه شده‌است. سپس چهار نوع نانوذره با خاصیت آب‌دوستی و آب‌گریزی سنتز شده و مشخصه یابی شده‌اند. در ادامه اثر هر یك از نانوذرات در بازدهی غشا در جداسازی دو گونه آلاینده رودامین بی و متیلن بلو مورد ارزیابی قرار گرفته‌است. همچنین اثر پارامترهای عملیاتی نظیر غلظت خوراك، pH خوراك و غلظت حلال نیز بررسی شده است.
محمدی در رابطه با نتایج به‌دست‌آمده در این طرح گفت: نتایج آزمون‌ها بیانگر آن است كه حضور نانوذرات متخلخل ZIF-8 با خاصیت آب‌گریزی در غشای فاز مایع موجب حذف آلاینده‌های رنگی رودامین بی و متیلن بلو به میزان 90.6 و 79.4 درصد شده است.
این تحقیقات حاصل تلاش‌های دكتر تورج محمدی- استاد دانشكده مهندسی شیمی، نفت و گاز دانشگاه علم و صنعت ایران و مژگان عیسی نژاد و حمیدرضا مهدوی- دانشجویان مقطع كارشناسی ارشد این دانشگاه و مهران ارزانی- دانشجوی مقطع كارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب است. نتایج این كار در مجله‌ Journal of Environmental Management با ضریب تأثیر 4.005 (جلد 213، سال 2018، صفحات 288 تا 296) به چاپ رسیده است.
علمی**1023**1440