«ادمون صعب» بیش از 60 سال از زندگی خود را به روزنامه نگاری پرداخته و 45 سال از این سالها را در روزنامه پرسابقه «النهار» مسئولیت های مختلفی را عهده دار بوده است.
وی همچنین به دعوت «طلال سلمان» صاحب امتیاز روزنامه مشهور السفیر برای آن روزنامه نیز مقالات هفتگی را قلم می زد.
این روزنامه نگار لبنانی روز چهارشنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا به مناسبت روز خبرنگار در ایران به تشریح وضعیت روزنامه های لبنانی پرداخت .
**بحران مالی و ریزش مخاطب
صعب، رسانه های كاغذی در لبنان را به دو دسته تقسیم می كند؛ دسته ای برای كسب درآمد كه به دنبال منابع پولی در خارج هستند و دسته دوم نیز وابسته به یك خط سیاسی مشخص هستند كه كمك هایی را از منابع این خط دریافت می كنند اما در عین حال حرفه ای گری خود را حفظ كرده اند و این امر به ادامه راه شان كمك می كند.
این روزنامه نگار لبنانی، اصلی ترین پولی را كه به روزنامه های دسته اول می رسد از طرف عربستان می داند و معتقد است: به ویژه در زمان ملك عبدالله عربستانی ها، پول هایی را به صاحبان روزنامه و روزنامه نگاران اختصاص می دادند و همچنین اشتراك برخی روزنامه ها را به شكل انبوه خریداری می كردند.
وی در عین حال می گوید: پرداخت این پول ها طی مدت اخیر قطع شده است و همین امر سبب شده تا بحران بزرگ در رسانه های كاغذی خود را نشان دهد و می توان این بحران را مالی و سیاسی توصیف كرد.
این روزنامه نگار لبنانی معتقد است كه بحران رسانه های كاغذی در این كشور از دهه 1990 آغاز شد؛ زمانی كه هزینه ها و خرج تولید بر دخل روزنامه ها پیشی گرفت.
به گفته وی شبكه های اجتماعی و اینترنت نیز از آن رو كه به منبع كسب سریع اطلاعات تبدیل شد، باعث كاهش خوانندگان روزنامه ها شده است.
صعب درباره روزنامه النهار كه خود مسئولیت های زیادی در آن داشته است ، می گوید: النهار نیز امروز با كسری بودجه و وضع وخیمی روبروست و این باعث شده تا 100 نفر را از كار كنار بگذارد و همان هایی هم كه در كار مانده اند، از 15 ماه پیش حقوق شان را دریافت نكرده اند.
صعب خبر داد كه روزنامه النهار برای حل برخی مشكلات مجبور شده است تا ساختمان قدیم خود در خیابان «الحمراء» و بخشی از ساختمان جدیدش در «مركز بیروت» را به فروش برساند.
وی درباره هزینه یك نسخه روزنامه در لبنان می گوید: یك نسخه از روزنامه النهار 7 هزار لیره لبنانی (مبلغی بیش از 4 دلار) هزینه در بر دارد، ولی درآمد حاصله از آن از 4 هزار لیره (حدود 3 و نیم دلار) تجاوز نمی كند. این یعنی كه روزنامه ها در لبنان هر صبح به همراه هر نسخه، یكی دو دلار به مشتریان و خوانندگان خود هدیه می دهند.
وی اضافه كرد: در لبنان، روزنامه هایی هستند كه در هنگام توزیع شمارگان آنها از 3 هزار نسخه هم تجاوز نمی كند. همچنین دولت هم توان كمك ندارد. راه حل این است كه تعداد روزنامه ها و امتیازات را با توجه به تعداد خوانندگان در لبنان كاهش دهیم.
صعب با اشاره به پژوهشی درباره تعداد خوانندگان روزنامه در لبنان می گوید، در دهه 1960 میلادی از هر هزار شهروند لبنانی، 45 نفر روزنامه می خواندند، اما امروز این تعداد به 25 نفر كاهش یافته است.
**پرداخت پول نقض آزادی بیان است
صعب در بخش دیگری از گفت و گو با خبرنگار ایرنا، تاكید می كند كه كاهش خوانندگان و كاهش درآمد، یك حقیقت اجتناب ناپذیر است و ادامه این تفكر كه روزنامه نگاری راهی بر كسب درآمد است، آزادی بیان و آزادی اندیشه را ویران می كند.
به گفته وی بحران مالی در بخش رسانه های كاغذی باعث شده تا برخی از روزنامه ها با پول خارجی و برخی دیگر با كمك همسویان، خوانندگان و طرفداران خط سیاسی خود آنها را جبران كنند اما این مساله به آزادی عمل آنها آسیب وارد كرده است.
وی یادآور می شود كه پیش از این، روزنامه های لبنانی از آزادی بیشتری در طرح نظرات خود برخوردار بودند.
**لزوم تلفیق رسانه های آنلاین و كاغذی
صعب معتقد است گرچه رسانه های كاغذی با بحران مواجه شده اند اما این پایان راه نیست. به گفته وی آنها می توانند در چارچوبی فعالیت كنند كه تلفیقی از فعالیت رسانه های كاغذی و الكترونیك با تقسیم كار مشخص باشد.
وی می گوید: باید میان رسانه های آنلاین كه خبر را به سرعت و در لحظه مخابره می كنند با رسانه های كاغذی كه بیشتر به تحلیل خبر و مستندسازی وقایع می پردازند، تجمیع صورت گیرد و با انتخاب برنامه ها و مفاهیم جدید، این راه ادامه یابد. این موضوعی است كه در كشورهای بزرگ می بینیم كه آنها رسانه های كاغذی را كاملا كنار نگذاشته اند و روزنامه ها همچنان برای خود، خوانندگان پر و پا قرص و وفاداری دارند.
17 مرداد ماه در تقویم رسمی و مناسبتی كشور به خاطر شهادت محمود صارمی به عنوان روز خبرنگار نامگذاری شده است.
صارمی خبرنگار و رئیس نمایندگی خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) در افغانستان به همراه هشت نفر از اعضای كنسولگری ایران، 17 مرداد سال 1377 در مزار شریف به دست گروهك تروریستی طالبان به شهادت رسید.
خاورم**388**2054*1436*
تاریخ انتشار: ۱۷ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۳:۰۲
بیروت -ایرنا - روزنامه نگار پیشكسوت لبنانی گفت ، روزنامه های لبنان كه روزی در جهان عرب پیشرو بودند در سال های اخیر با بحران شدید مخاطب و تامین منابع مالی روبرو شده اند و این وضعیت باعث تعطیلی دو روزنامه «السفیر» و «الاتحاد» در دو سال اخیر شد.