تاریخ انتشار: ۱۹ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۰:۵۱

تهران- ایرنا- گردش مالی انتخاب رشته كنكوری ها را در همان مدت زمان محدود تا 500 میلیارد ریال اعلام می كنند؛ بازاری كه آنقدر جذابیت دارد تا برخی موسسه ها و مشاوران همه تلاش خود را برای جذب و فریب دادن داوطلبان ورود به دانشگاهها به كار گیرند.

به گزارش خبرنگار ایرنا،یك مشاور انتخاب رشته می گوید:تبلیغات كاذب بسیاری در زمان انتخاب رشته انجام می شود؛ به عنوان مثال موسسه‌ ای تبلیغ می ‌كند با رتبه 18 هزار رشته پزشكی قبولتان می ‌كنیم در حالی كه نمی ‌گوید این فرد از سهمیه‌ استفاده كرده است.
واقعیت موجود این است كه متولیان امور آموزشی این سرزمین شرایطی را فراهم آورده اند كه برخی موسسه ها و مشاوران با تبلیغات گسترده و اعلام مبالغ میلیونی اعلام می كنند قبولی داوطلبان كنكور سراسری را در رشته مورد نظرشان تضمین می كنند.

**برخی نمونه های تبلیغ
در زمان انتخاب رشته كنكور سراسری برخی موسسه ها و مشاوران با تبلیغات گسترده محیطی در سطح شهر یا از طریق سایت ها و شبكه های اجتماعی به صورت حضوری، تلفنی و مجازی و معرفی روش های مختلف همچون نرم افزارهای انتخاب رشته و اعلام مبالغ میلیونی اظهار می كنند كه قبولی داوطلبان را در رشته مورد نظرشان تضمین خواهند كرد.
به طور مثال موسسه ای برای انتخاب رشته كنكور فعالیت و برنامه خود را اینطور معرفی می كند: به شما می گوییم كجا قبول می شوید، این كار را با بررسی اطلاعات قبولی حدود 263 هزار داوطلب كنكور در سال گذشته و بر مبنای دفترچه انتخاب رشته سازمان سنجش انجام می دهیم.
«به شما می گوییم چه رشته هایی را انتخاب كنید، این كار را با ارزیابی استعدادها، علایق و تجربه های شما و با یك آزمون استعدادسنجی انجام می دهیم.»
موسسه ای دیگر اعلام می كند: انتخاب رشته كنكور دانشگاه سراسری 97 زیر نظر برترین استادان و دانشجویان رتبه های تك رقمی به صورت مشاوره تلفنی انتخاب رشته، حضوری و نیز مشاوره رایگان كنكور انجام می شود كه به شما توصیه می كنیم برای موفقیت در این انتخاب مهم حتما با یك مشاور متخصص مشورت كنید.
موسسه ای نیز اینگونه تبلیغ می كند: با توجه به تجربه مشاوران و اساتید پی بردیم كه دلیل ناتوانی برخی داوطلبان در انتخاب رشته مورد علاقه شان تصورات غلطی است كه درباره این موضوع دارند و تصمیم گرفتیم با مشاوره دقیق و هوشمندانه این تصورات غلط را از بین ببریم و شما را دقیقا به رشته ای كه هدفتان است برسانیم پس توصیه می كنیم برای انتخاب رشته كنكور دانشگاه حتما به صورت حضوری یا تلفنی از مشاوران این مركز كمك بگیرید.
همچنین موسسه ای دیگر به معرفی خود و مقایسه فعالیت آن با دیگر رقیبانش می پردازد و اعلام می كند: انتخاب رشته شما را فقط یك نفر انجام نمی دهد بلكه یك «كارگروه» حداقل 40 نفره بعد از مشاورتان روی انتخاب رشته شما نظارت می كند، انتخاب رشته شما یك روز تمام نمی شود بلكه مؤسسه طی قراردادی با شما تا بهمن ماه یعنی 6 ماه بعد تمام تبصره ها و تكمیل ظرفیت های دانشگاه های آزاد و دولتی را بررسی و پرونده شما را پیگیری می كند تا بتوانید شانس یا فرصت خود را به بهترین نحو بررسی كنید.
این موسسه اعلام می كند به دلیل كمك و به كارگیری مشاوران و كارشناسان مجرب اطلاعات نایاب كه متاسفانه دیگر مشاوران كشور كمتر به آن می پردازند و موسسه با پژوهش و جلسات متعدد با دانشگاه های كشور و در اثر تجربه به دست آورده را در اختیار شما قرار می دهد.

نتایج اولیه آزمون سراسری ورودی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی برای سال تحصیلی 98-97 نهم مرداد ماه جاری اعلام شد و داوطلبان مجاز به انتخاب رشته از 15 تا 20 مرداد می توانند كد رشته محل های مورد علاقه خود را با مراجعه به سایت سازمان سنجش ثبت كنند.
كنكور سراسری 97 روزهای 7 و 8 تیرماه با شركت یك میلیون و 12 هزار و 327 نفر در گروه های علوم تجربی، ریاضی و فنی، علوم انسانی، هنر و زبان های خارجی در 497 حوزه امتحانی داخل كشور و 25 حوزه امتحانی خارج از كشور برگزار شد.
براساس اعلام نتایج اولیه تمامی داوطلبان مجاز به انتخاب رشته شده اند.
به گفته سخنگوی سازمان سنجش آموزش كشور به كسانی كه در آزمون سراسری غایب بودند یا اصلا ثبت نام نكردند نیز اجازه داده شده در سایت سازمان سنجش برای پذیرش در رشته هایی كه بر اساس صرفا سوابق تحصیلی اقدام به پذیرش دانشجو می كنند تا 24 مردادماه ثبت نام كنند.
حسین توكلی افزود: احتمالا برای تمامی افرادی كه خواهان انتخاب رشته در سایت سازمان سنجش هستند این امكان وجود دارد زمان این انتخاب را تا 24 مردادماه تمدید كنیم.

مصطفی حائری مشاور آموزشی با اشاره به انتخاب رشته كنكور سراسری گفت: تبلیغات كاذب بسیاری از سوی موسسات انجام می ‌شود، به عنوان مثال موسسه‌ ای تبلیغ می ‌كند با رتبه 18 هزار رشته پزشكی قبولتان می ‌كنیم و افرادی را تبلیغ می‌ كند در حالی كه نمی ‌گوید این فرد از سهمیه‌ ها استفاده كرده، در واقع تبلیغات این موسسات درست نیست.
وی در برنامه ای تلویزیونی با بیان اینكه داوطلبان اصطلاحات دفترچه راهنمای انتخاب رشته كنكور را نمی ‌دانند و به همین خاطر به سراغ موسسات می‌روند و مبالغی هزینه می‌كنند، عنوان كرد: در دفترچه به صورت كامل همه موارد توضیح داده شده و مطالعه كامل آن برای انتخاب رشته كافی است.
این كارشناس به داوطلبان توصیه كرد در ایام انتخاب رشته به جای رفتن به موسسه ها، وقت بگذارند، تحقیق كنند و از اطرافیان آگاه و مورد اعتماد مشاوره بگیرند.
همچنین مرتضی كیا مدیر یك دبیرستان نیز در این برنامه تلویزیونی درباره ملاك انتخاب رشته كنكور اظهارداشت: ملاك اصلی انتخاب رشته خوب، علاقه است؛ در این تب و تاب چند روزه برای انتخاب رشته اقتصاد كاذبی شكل می‌ گیرد مثلا برخی به نام مشاوره 500 هزار تومان تا 2.5میلیون تومان هزینه می ‌گیرند تا انتخاب رشته انجام دهند.
وی افزود: مهم است داوطلب كنكور بداند چهار سال آینده در چه رشته ‌ای می ‌خواهد تحصیل كند، طبق آمار وزیر كار سابق حدود 80 درصد فارغ التحصیلان دانشگاه‌ها در مشاغل غیرمرتبط با رشته‌شان مشغول به كار می‌ شوند.
این مدیر دبیرستان درباره گردش مالی بازار انتخاب رشته گفت: برآورد می شود 10 درصد داوطلبان یعنی 100 هزار نفر بابت انتخاب رشته پول می دهند و میانگین گردش مالی انتخاب رشته حدود 30 تا 50 میلیارد تومان است. متاسفانه این بستری است كه آموزش و پرورش ایجاد كرده و صنعت كنكور فضایی فراهم آورده كه خانواده ها مبالغ قابل توجهی صرف كنند.
كیا با بیان اینكه دانش آموز با مشورت والدین می‌تواند اولویت رشته، شهر و دانشگاه محل تحصیلش را مشخص كند افزود: نرم افزار انتخاب رشته براساس رتبه افراد عمل می كند نه شاخص دیگری.
وی افزود: انتخاب رشته آنلاین آزمایشی در سایت سازمان سنجش موجود است و داوطلبان می‌توانند از آن استفاده كنند كه رایگان نیست و البته امكان استفاده از انتخاب رشته آموزش و پرورش در مدارس هم وجود دارد كه قیمت آن بیشتر است.
این مدیر دبیرستان تاكید كرد: داوطلبان حتما در اولویت بندی علاقه خود را مورد توجه قرار دهند.

براساس نظر كارشناسان و مشاوران آموزشی دانش آموزان انتخاب های مختلفی دارند اما انتخاب آنان در هدایت تحصیلی(انتخاب رشته تحصیلی در پایه نهم) و بخصوص كنكور سراسری سرنوشت ساز است؛ انتخاب رشته كنكور، آینده زندگی، شغلی و اجتماعی داوطلبان و خانواده هایشان و كشور را تحت تاثیر قرار می دهد و باید به صورت ویژه مورد توجه قرار گیرد.

ابوالفضل رحمانی كارشناس مشاوره درباره روند انتخاب رشته كنكور سراسری و فعالیت موسسه هایی در این حوزه به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: متاسفانه هرسال شاهدیم در این ایام موسسه هایی صرفا با تبلیغات گسترده و اغواگرانه داوطلبانی كه آینده شان برایشان مهم است را جذب می كنند.
به گفته وی این موسسه ها بنیه علمی و اطلاعات در حوزه روانشناختی، تربیتی و نیز شناخت از دانش آموز، نیازها و علایق او و نیز وضعیت فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی خانواده ها كه از مولفه های اساسی در انتخاب رشته كنكور است ندارند.
وی گفت: خانواده ها می خواهند بهترین انتخاب را داشته باشند و با توجه به محدودبودن زمان برای انتخاب رشته، به این موسسه ها اعتماد می كنند و در دام آنها می افتند.
رحمانی وعده قبولی تضمینی را از مولفه های مشترك موسسه های غیرمجاز برای انتخاب رشته كنكور عنوان كرد و افزود: هیچ فردی چنین وعده ای نمی تواند بدهد، مگر اینكه اینگونه استدلال كند كه ما اقدامی انجام می دهیم كه داوطلب فقط قبول شود كه با توجه به ظرفیت های ایجاد شده و صندلی های خالی در دانشگاه ها و موسسه های آموزش عالی، همه داوطلبان می دانند كه در دانشگاه ظرفیتی برای آنان وجود دارد و این موسسه های از این موضوع سوء استفاده می كنند.
این كارشناس مشاوره، درخواست مبالغ نجومی و سرسام آور حتی در بعضی از موارد تا 2 میلیون تومان از خانواده را از دیگر ویژگی های موسسه های غیرمجاز برای انتخاب رشته عنوان و بیان كرد: این موسسه ها اعلام می كنند برای انتخاب رشته، جلسات مشاوره جداگانه ای را با خانواده و دانش آموز و جلسه مشاوره اینترنتی هم خواهیم داشت و با روش هایی علاوه بر زمان، مبالغ هنگفتی از خانواده ها می گیرند.
وی گفت: در زمان انتخاب رشته كنكور شاهد رشد قارچ گونه موسسه های غیرمجاز هستیم و بسیاری مكان ها و صنف ها تغییر كاربری می دهند و با تبلیغات مدعی می شوند كه می توانند انتخاب رشته كنند.
رحمانی با بیان اینكه موسسه های غیرمجاز انتخاب رشته، مافیای كنكور تلقی می شوند كه سرنوشت و آینده تحصیلی و شغلی داوطلب برای آنها اهمیتی ندارد، اظهار داشت: سالانه شاهد مشكلات داوطلبانی بوده ایم كه مبالغ هنگفتی را به این موسسه ها پرداخت كردند و آنان در رشته مورد نظر پذیرفته نشدند و برای اعلام شكایت به آموزش و پرورش مراجعه كردند.
وی افزود: از آنجا كه این موسسه ها زیرنظر آموزش و پرورش نیستند شكایت خانواده ها و داوطلبان جز اشك و آه نتیجه ای در برندارد.
این كارشناس مشاوره، انتخاب رشته كنكور سراسری را موضوعی بسیار مهم، تعیین كننده و اساسی دانست و گفت: مشاور انتخاب رشته باید علاوه بر داشتن اطلاعات كافی در مورد علایق، استعداد، توانایی، تیپ شخصیتی دانش آموز و وضعیت فرهنگی و اقتصادی خانواده و نیز اصول كارشناسی مشاوره آگاهی داشته باشد.
رئیس سابق اداره مشاوره آموزش و پرورش شهر تهران با بیان اینكه با توجه به اهمیت انتخاب رشته كنكور این نهاد هر ساله پایگاه هایی در سطح مناطق 19 گانه شهر تهران ایجاد می كند افزود: در این پایگاه ها نیروهای مشاور متخصص، آموزش دیده و آگاه نسبت به شرایط دانش آموزان و خانواده های آنان و رشته های تحصیلی و دانشگاه ها مشاوره می دهند.
وی با بیان اینكه در انتخاب رشته كنكور سراسری عوامل فردی و اجتماعی تاثیرگذار هستند، اظهارداشت: در عوامل فردی(شخصی و درونی)، علاقه، استعداد و توانایی های فرد باید مورد توجه قرار گیرد و داوطلب این سوال ها را از خود بپرسد كه چرا باید انتخاب رشته كند؟، چرا باید این رشته را انتخاب كند؟، انگیزه او از انتخاب این رشته چیست؟ به رشته ای كه انتخاب می كند، چقدر علاقه دارد؟ و آیا تحت تاثیر جو روانی جامعه قرار گرفته یا این علاقه واقعی است؟
این كارشناس مشاوره با اشاره به اینكه داوطلب برای انتخاب رشته باید ضمن شناخت كافی از خود، از تمامی جزییات، سرفصل ها و مباحث رشته مورد نظر آگاهی داشته باشد، گفت: توان علمی و استعداد تحصیلی از دیگر مباحثی است كه داوطلب در انتخاب رشته باید آنها را مورد توجه قرار دهد.
وی افزود: گاهی اوقات شاهدیم دانشجویی در یك رشته پذیرفته می شود و توان علمی آن رشته را ندارد، سرخورده می شود و ترك تحصیل می كند یا با مشكلات عدیده ای از جمله افسردگی روبه رو خواهد بود كه به مصرف مواد مخدر نیز احتمال دارد روی آورد.
رحمانی با اشاره به اینكه آینده و امكان ادامه تحصیل در رشته موردنظر، وضعیت اشتغال، چگونگی ارتقای شغلی و نقش اجتماعی از جمله عوامل اجتماعی(بیرونی) موثر در انتخاب رشته كنكور است، اظهار داشت: نوع، روش های آموزشی، محیط دانشگاه و مسافت آن از محل سكونت، وضعیت خوابگاه و وضعیت فرهنگی و اقتصادی خانواده برای پرداخت شهریه و ساكن شدن در شهری غیر از شهر خود نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
وی تاكید كرد: مهمترین و بهترین فردی كه می تواند انتخاب رشته كند، در درجه اول، خود فرد است و هیچ فردی مانند داوطلب نمی تواند محدودیت ها، ظرفیت ها و ویژگی های او را بشناسد/
این كارشناس مشاوره با اشاره اینكه داوطلبان كنكور سراسری می توانند 150 رشته انتخاب كنند، به آنان توصیه كرد كه 20درصد از رشته های اولیه را به صورت آرمانی و براساس علاقه مندی و اولویت انتخاب كنند و بعضی از رشته های دوره دوم یا شبانه و پیام نور را نیز در انتها در حدود 10 درصد اولویت هایشان قرار دهند.
رحمانی گفت: داوطلبان ممكن است بگویند كه اگر در رشته های پیام نور و شبانه قبول شویم شاید نرویم اما بعد از اعلام نتایج، شاید نظرشان تغییر كند.
وی افزود: داوطلبان سعی كنند درج نهایی كدرشته های محل ها را به هیچ كسی جز خودشان نسپارند و تك تك آنها را خودشان ثبت كنند، پرینت بگیرند و پس از كنترل اگر اصلاحی نیاز است انجام دهند و نهایی كنند.

نتیجه نهایی آزمون سراسری سال 97 دهه سوم شهریورماه اعلام خواهد شد.

گزارش از معصومه جوان معبودی
تهرام/7245/ 1008