تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۸:۰۴

بجنورد - ایرنا - مدیركل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گفت: ثبت منطقه «گلیل و سرانی» موسوم به «كپه داغ» در شهرستان شیروان به عنوان سیزدهمین «زیست كره» كشور به تایید نهایی رسید و به تازگی به نام جمهوری اسلامی ایران در اندونزی ثبت شد.

سید اصغر مطهری روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: قرار است نیمه نخست شهریور سال جاری در جشنی از تابلوی آن در منطقه گلیل شیروان رونمایی شود.
وی با بیان اینكه بیش از 80 درصد از پهنه كپه داغ در كشور ایران و در خراسان شمالی است افزود: مطالعات فراوانی برای ثبت كپه داغ انجام شد و به سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد(یونسكو) ارسال شده بود كه خوشبختانه به نتیجه رسید.
مدیركل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گفت: با ثبت این منطقه به عنوان زیست كره، پروژه های مختلف می تواند از حمایت های بین المللی برخوردار شود.
وی ادامه داد: روش مدیریتی یونسكو در صیانت از ذخیره گاه ها، مردم محور است و تلاش می شود از مشاركت مردم بهره برده و وابستگی های مردم به طبیعت در رفع نیازها، كاسته شود.
مطهری تاكید كرد: در مرحله نخست، با آموزش و توانمندی سازی جوامع محلی، تلاش شده تا درآمدزایی، زندگانی و اشتغال مردم رونق گیرد و وابستگی ها به طبیعت، كم و تعارض ها كاهش یابد.
او گفت: برنامه هایی برای عملیاتی شدن تدوین و به یونسكو فرستاده می شود تا از اعتبارات بین المللی هم بهره مند شویم.
این مسئول افزود: جشن ثبت ذخیره گاه زیست كره كپه داغ، نیمه نخست شهریور آینده در منطقه گلیل شیروان برگزار و تابلو ذخیره گاه نیز نصب می شود.
مدیركل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی یادآور شد: ثبت ذخیره گاه زیست كره كپه داغ دایمی شده است و سند این ذخیره گاه نیز از سوی یونسكو برای كشور ارسال می شود كه از آن رونمایی خواهد شد.
مطهری با بیان اینكه منطقه گلیل و سرانی 18 هزار هكتار گستره دارد، افزود: روستاهای حاشیه گلیل و سرانی زیرپوشش طرح های عملیاتی قرار می گیرد.
مدیركل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی ادامه داد: با تایید ثبت منطقه گلیل و سرانی به عنوان ذخیره گاه زیست كره، می توان از حمایت های بین المللی یونسكو برای مدیریت این مناطق بهره مند شد.
به گزارش ایرنا، این سومین منطقه كشور است كه پس از انقلاب اسلامی به عنوان ذخیره گاه زیست كره به ثبت رسیده است.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی دو ذخیره گاه زیست كره در استان های چهارمحال و بختیاری و كهگیلویه و بویراحمد به عنوان زیست كره در یونسكو به ثبت رسیده است.
3 منطقه كشور اكنون به عنوان ذخیره گاه زیست كره در یونسكو ثبت شده است.
ذخیره گاه های زیست كره با رویكرد استفاده از روش های نوین برای مدیریت مناطق حفاظت شده و نیز عرصه های طبیعی تعریف می شود و تلاش بر این است تا صیانت و محافظت از این عرصه ها و نیز بهره برداری از ظرفیت های موجود در این مناطق با مشاركت های مردمی انجام شود.
منطقه حفاظت شده گلیل و سرانی با 18 هزار هكتار وسعت در شهرستان شیروان در استان خراسان شمالی و مرز بین ایران و تركمنستان قرار دارد كه دارای ذخیره گاه غنی و ارزشمند گیاهی و جانوری است.
گلیل و سرانی در 60 كیلومتری شهر شیروان قرار دارد. این منطقه با توجه به دارا بودن ویژگی‌های خاص طبیعی از جمله جنگل‌های انبوه درختان ارس و گوناگونی بسیار بالای پوشش گیاهی و نیز زیستگاه خالص ترین «قوچ اوریال»، 27 تیرماه سال 1350 منطقه حفاظت شده اعلام شد.
7185/6042