15 مرداد ماه جاری در پی تشكیل تیم تخصصی حیات وحش در خراسان رضوی برای نخستین بار با حضور مشترك اساتید دانشكده دامپزشكی دانشگاه فردوسی مشهد و اداره كل محیط زیست خراسان رضوی وضعیت 'ارس' مورد بررسی قرار گرفت و با بیهوشی و گرفتن نمونه ها گام نخست تشخیص بیماری این گونه ارزشمند برداشته شد.
ابهام در پرونده پزشكی این پلنگ جوان در باغ وحش مشهد، شرایط، محیط نگهداری و فضای زندگی گونه های جانوری در این مجموعه، مشكلات و ضعفهای تغذیه و بهداشت محیط زیست جانواران در كنار غیراستاندارد بودن فضا و ضعف جدی مدیریت و كنترل سلامت گونه های مختلف تنها بخشی از مشكلات مورد تاكید اساتید صاحبنظر و متخصصان حیات وحش است.
* آزمایشهای اولیه با موفقیت انجام شد
سرپرست گروه تخصصی حیات وحش خراسان رضوی به خبرنگار ایرنا گفت: مطالب منتشره در فضای مجازی پیرامون وضعیت ارس به هیچوجه علمی نیست.
دكتر جواد خوش نگاه افزود: پاسخ اولیه آزمایشات نشانگر وضعیت تقریبا مناسب بود اما روند اخذ نمونه آزمایش موجب تشخیص عفونتهای جلدی در ارس شد. جراحات جلدی اطراف لب و دهان وجود داشت كه یا ناشی از آسیبهای فنس قفس است و یا علت آن بیماریهای عفونی جدی می باشد. آزمایش مولكولی روشن كننده علت ایجاد این عفونتها، طی دو هفته آینده به دست ما خواهد رسید.
وی به عفونت شدید پنجه های پلنگ باغ وحش مشهد نیز اشاره و بیان كرد: راه درمان این عفونتها شستشوی دائمی است اما در مورد حیات وحش این درمان شدنی نیست بنابراین در زمان محدود بیهوشی برای اخذ نمونه جهت آزمایشها، شستشوی محل عفونت انجام و موضع پماد مالی شد.
* خوابگاه آلوده پلنگ
این دامپزشك متخصص حیات وحش همچنین گفت: حیوانات باغ وحش دو بخش زندگی دارند. یك بخش فضای بیرونی است كه مورد بازدید عموم قرار می گیرد و در معرض دید است. بخش دوم خوابگاهی است كه حیوان در زمان ناراحتی، خستگی و خواب به آنجا می رود.
وی افزود: تاكنون هیچكس خوابگاه گونه ارزشمند پلنگ را در باغ وحش مشهد زدید نكرده بود. در بازدید انجام شده با صحنه بسیار بد و ناراحت كننده ای از فضای خواب برای یك حیوان ارزشمند در باغ وحش مشهد مواجه شدیم. روشن شد كه علت عفونت پنجه های حیوان همین آلودگی محل خواب بوده است بنابراین با تمیز شدن محل و نصب كفپوش جدید تلاش شد تا محیط بهداشتی برای طی دوره درمانی ارس ایجاد شود.
دكتر خوش نگاه ادامه داد: به همین دلیل با هدف كنترل حال ارس مجموعه باغ وحش مشهد مكلف به فیلمبرداری با دوربینهای مدار بسته و فیلمبرداری مستقیم مداوم از وضعیت این پلنگ و ارائه گزارش روزانه شد.
* ام.آر.آی تنها راه باقی مانده
وی گفت: برای انجام دو تشخیص از بیماری و حال ارس منتظر آزمایش هستیم. در وهله نخست تشخیص بیماریهای عفونی شایع در بین گربه سانان است كه با دریافت جواب آزمایشات مولكولی طی دو هفته آینده انجام می شود.
سرپرست گروه تخصصی حیات وحش خراسان رضوی افزود: انجام ام.آر.آی برای تشخیص بیماری مغزی و غیره از ارس ضروری است اما باید حداقل یك ماه زمان از بیهوشی اول این پلنگ بگذرد زیرا بیهوشیهای متعدد عوارض دارد.
وی ادامه داد: جا به جایی ارس برای آزمایش ام.آر.آی در تهران قطعا منجر به مرگ این حیوان می شود. قطعا این ام.آر.آی باید در مشهد و یكی از بیمارستانها انجام شود.
این دامپزشك گفت: باید منتظر بمانیم تا اثر داروهای گروه اول را در بهبود حال ارس مشاهده كنیم زیرا در شرایط موجود فشار مضاعف بر این حیوان صحیح نیست. سختی انجام آزمایش ام.آر.آی و ضرورت بیهوشی دوباره ممكن است آثار خوبی نداشته باشد.
وی به دو حمله تشنجی این پلنگ شش ساله طی چند روز اخیر اشاره و بیان كرد: علت این حملات با توجه به ابهام در پرونده پزشكی روشن نیست اما هم اكنون با داروهای كاهنده تشنج سعی در كنترل وضعیت ارس داریم. دعا می كنیم ارس در این حملات تلف نشود و اگر دوام بیاورد با انجام ام.آر.آی دقیقا مشخص می شود مشكل وی تومور مغزی، خونریزی مغزی یا مورد دیگری است.
دكتر خوش نگاه افزود: در درمان حیوانات باغ و حیات وحش با توجه به اینكه بیمار امكان بیان درد را ندارد نمی توان هیجانی عمل كرد ضمن اینكه هرگونه اظهار نظر در مورد احتمال زنده ماندن یا مرگ ارس هیچگونه پشتوانه علمی ندارد. هم اكنون همه تلاشها متمركز بر كنترل وضعیت سلامتی این پلنگ و جلوگیری از وخامت حالش است.
* بیمارستانها همكاری كنند
نماینده تام الاختیار مدیركل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی در امور تخصصی حیات وحش نیز به خبرنگار ایرنا گفت: هم اكنون به شدت در پی رایزنی برای انجام آزمایش ام.آر.آی پلنگ باغ وحش مشهد در همین شهر هستیم.
فرید هومن افزود: مذاكره با چند بیمارستان برای این اقدام در حال انجام است و امیدواریم با همكاری بیمارستانهای مشهد بتوان این آزمایش حیاتی را برای ارس انجام داد. با توجه به وضعیت كنونی این پلنگ امكان جا به جایی آن به هیچوجه وجود ندارد و برای تشخیص مشكل مغزی احتمالی نیز صرفا آزمایش ام.آر.آی جوابگو می باشد.
وی ادامه داد: تشكلهای محیط زیستی خراسان رضوی به شدت در حال پیگیری موضوع و رایزنی با مسئولان و دانشگاه علوم پزشكی مشهد هستند. تاكنون تجربه چنین اقدامی در مشهد وجود نداشته است. خوشبختانه ارس دچار عفونت عمومی نیست و با انجام ام.آر.آی می توان تشخیص قطعی در مورد چرایی حملات تشنجی داد.
* نجات ارس هدف اصلی
مدیركل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی نیز گفت: نجات جان این پلنگ هدف اصلی است. كنترل و پایش كامل وضعیت ارس هم اكنون در حال انجام است و باغ وحش مشهد موظف به ارائه گزارش روزانه از حالش شده است.
تورج همتی افزود: فعالیتهای باغ وحش بطور كامل تحت نظارت و كنترل است و از هیچ كوتاهی و نابسامانی در این مجموعه نخواهیم گذشت. دیگر گونه های موجود در باغ وحش مشهد نیز تحت نظر پزشكی قرار دارند. تلف شدن هشت ببر و دو قلاده پلنگ در باغ وحش مشهد طی سالهای گذشته نیز به صورت كارشناسی مورد بررسی قرار می گیرد.
7496/1858
تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۲:۱۷
مشهد- ایرنا- خبر بدحالی 'ارس' پلنگ شش ساله باغ وحش مشهد هنوز هم یكی از موضوعات پرمخاطب در رسانه های مجازی است و فیلمها و تصاویرش با زیرنویسهای غیركارشناسانه و اغراق آمیز دست به دست می چرخد.