اراك - ایرنا - سرپرست اداره بیابان زدایی اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مركزی گفت: طرح بادشكن غیرزنده در سطح 83 هكتار از اراضی بیابانی كویرمیقان اراك اجرا شد.

« آتنا فرجی » روز یكشنبه در حاشیه بازدید از كویرمیقان اراك در گفت و گو با ایرنا افزود: 75 هكتار از كویر میقان اراك در 2 سال اخیر با اعتباری بالغ بر 12 میلیارد ریال به بادشكن غیر زنده تجهیز شد كه امسال نیز این طرح برای مقابله با حركت ریز گردهای و گرد و غبار در هشت هكتار از اراضی این منطقه اجرا شده است.
وی ادامه داد: ایجاد بادشكن غیرزنده با هدف جلوگیری از حركت شن های روان و كنترل ریزگردهای محلی در كویر میقان اراك انجام شده و اجرای این طرح فرصتی برای فعالیت های بیولوژیكی و كاشت انواع گیاهان مقاوم در برابر شوری از جمله آتریپلكس، قره داغ و بره داغ در بین این بادشكن ها است.
سرپرست اداره بیابانزدایی اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مركزی گفت: این بادشكن ها با ارتفاع یك متر و از جنس نی و كنف در نقاط بحرانی كویر میقان اراك ایجاد شده و تا 10 برابر ارتفاع خود بر روی سرعت باد تاثیر می گذارد و حركت شن های روان را كند می كند.
فرجی ادامه داد: ایجاد این بادشكن ها كاهش سرعت باد و جلوگیری از فرسایش بادی در منطقه را سبب می شود و به بهبود رشد گیاهان بومی در این منطقه به طور طبیعی كمك می كند.
وی، هرس و جوان سازی گیاهان آترتیپلكس را از دیگر برنامه های این اداره كل در سال جاری عنوان كرد و گفت: برای این منظور یكهزار هكتار از اراضی تالاب میقان امسال هرس و جوان سازی شده است.
سرپرست اداره بیابانزدایی اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مركزی افزود: 20 كیلومتر از عرصه نمكی كویر میقان اراك نیز با استفاده از سرشاخه های هرس شده گیاهان آترتیپلكس این منطقه به بادشكن های غیر زنده تجهیز شده است.
فرجی، از كشت 170 هزار نهال قره داغ برای مقابله با حركت ریزگردهای كویرمیقان اراك در سال جاری خبر داد و گفت: این گیاهان در راستای اجرای كمر بند سبز كویر میقان اراك و مقابله با حركت ریزگردهای در 410 هكتار از حاشیه جنوبی این منطقه كشت شده است.
وی ادامه داد: 9 دوره آبیاری برای رشد و حفاظت از گیاهان قره داغ كویر میقان اراك پیش بینی شده است كه 6 دوره این آبیاری ها در سال جاری و سه دوره سال آینده انجام می شود.
سرپرست اداره بیابانزدایی اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مركزی یاد آور شد: 490 هزار هكتار اراضی بیابانی در شهرستان های محلات، دلیجان، ساوه، زرندیه، اراك و خنداب وجود دارد كه 80 هزار هكتار از اراضی بیابانی ساوه و 50 هزار هكتار اراضی كویرمیقان اراك از فرسایش بادی بیشتری نسبت به سایر نقاط بیابانی استان برخوردار است.
فرجی گفت: كاشت نهال، اجرای بادشكن غیرزنده در كویرمیقان، نگهداری و آبیاری نهال های كشت شده در اراضی بیابانی از جمله برنامه های اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مركزی برای مقابله با گرد و غبار و فرسایش بادی در مناطق بیابانی استان مركزی است.
كویر میقان اراك دارای 120 كیلومترمربع وسعت است كه درشمال شرقی این شهر واقع شده است و به گفته كارشناسان نقاط بحرانی موجود در آن كانون طوفان های گرد و غبار محلی است كه تاثیر مستقیم بر آلایندگی هوای اراك دارد.
تالاب كویری میقان آخرین حلقه اكولوژیك حوزه آبریز دشت اراك است كه آب های سطحی مسیل های فصلی را جذب می كند و گیاهان دشتی اطراف دریاچه آن از گونه خشكی پسند و شورپسند است.
در عرصه 12 هكتاری بیابانی تالاب كویری میقان اراك شرایط اكولوژیكی كویری حاكم است كه به دلیل شوری بالای خاك پوشش گیاهی فقیر در این منطقه فقیر است اما در دهه اخیر با اقدامات بیابانزدایی سطح قابل توجهی از آن توسط منابع طبیعی با آتریپلكس و قره داغ بوته كاری شده و بخشی از حركت شن های روان تثبیت شده است.
قره داغ و آتریپلكس از گیاهان مقاوم به شوری است كه ریشه های عمیق در زمین ایجاد كرده و به صورت رونده چترهای غول پیكر بر عرصه شن های كویری می زنند كه شاخ و برگ آن ها سد طبیعی در برابر پیشروی شن های روان است.
مهمترین ذخایر سولفات سدیم جهان نیز با حجم ذخیره 45 میلیون تن در دل كویر میقان اراك قرار دارد.
مساحت دریاچه میقان با توجه به آب های ورودی آن از حدود 100 تا 110 كیلومترمربع متغیر است.
1955/6013/