به گزارش روز يكشنبه گروه اخبار علمي ايرنا از پايگاه خبري ساينس ديلي، محققان از اين راهكار جديد براي كاهش دماي انجماد آب و مايعات محلول در آب و سرد كردن آن ها در يك دوره زماني طولاني استفاده كردند. براي اين منظور محققان سطح مايع موردنظر را با استفاده از مايع ديگري مانند روغن هاي معدني كه با آب مخلوط نمي شود عايق مي كنند تا سطح تماس هوا و آب از بين برود.
بر اساس تحقيقات قبلي، كريستالي شدن آب به دليل وجود ناخالصي مانند غبار و باكتري در سطح تماس آب و هوا رخ مي دهد و از بين بردن اين سطح تماس، ساده ترين راه براي جلوگيري از يخ زدن آب است.
در روش هاي متداول سردكردن مايعات تا كمتر از دماي انجماد، از فشار زياد استفاده مي شود كه مي تواند به نمونه هاي زيستي آسيب زده و تنها امكان نگهداري مقدار اندكي از مايع سرد شده را براي مدت كوتاه فراهم مي كند.
در آزمايشات اوليه محققان توانستند نمونه هاي كوچكي از آب و محلول هاي آبي را با روغن هاي هيدروكربني از جمله روغن معدني، روغن زيتون و روغن پارافين عايق كردند و توانستند دماي اين نمونه ها را تا منفي 13 درجه سانتيگراد كاهش دهند و نمونه ها را بدون يخ زدن به مدت يك هفته در اين شرايط نگهداري كنند. در آزمايشات بعدي با استفاده از روغن هايي با تركيب پيچيده تر توانستند دماي نمونه ها را تامنفي 20 درجه كاهش داده و آن ها را به مدت 100 روز در اين وضعيت نگهداري كنند.
محققان اميدوارند با استفاده از اين شيوه بتوانند سلول هاي خون را تا 100 روز سالم نگه دارند. با استفاده از روش هاي نگهداري كنوني، سلول هاي خون بعد از دو هفته از بين مي روند.
گزارش كامل اين تحقيقات در نشريه Nature Communications منتشر شده است.
علمي (6) ** 9259**1440
تاریخ انتشار: ۲۱ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۳:۲۹
تهران – ايرنا - محققان آمريكايي راهكار جديدي را براي سردكردن مايعات تا كمتر از دماي انجماد آن ها بدون كريستالي شدن و يخ زدن يافتند.