گندم هاي خراسان شمالي امسال به جاي اينكه به سيلوها برود تا قوت مردم شود در انبارهاي دامداران ذخيره و خوارك دام ها مي شود.
اين دانه هاي طلايي به جاي اينكه همنوا با آب و آتش نانوايي ها، نان سفره هاي مردم شود، سر از آخورهاي دامداري ها درآورده است، زيرا گندم كاران با طرح موضوع پايين بودن قيمت خريد، تمايلي به تحويل محصول خود به دولت ندارند.
قيمت پايين خريد گندم سبب شده تا اين محصول در رقابت با جو، كم آورده و خوراك دام شود، كشاورزان مي گويند امسال قيمت خريد گندم افزايشي نداشته و از طرفي قيمت جو نيز در بازار بالا است از اين رو تمايلي ندارند كه محصول را به دولت تحويل دهند.
كشاورزان خراسان شمالي بر اين باورند كه نبود نظارت در خريد گندم سبب شده تا دلالان وارد عرصه شده و با حضور در بازار، محصول كشاورزان را با قيمت پايين خريداري و به دولت بفروشند.
آنان همچنين نارضايتي از تاخير در پرداخت وجوه گندم هاي فروخته شده را يكي ديگر از دلايل جولان دلالان در بازار اين محصول مي دانند.
* وجوه گندم با تاخير پرداخت مي شود
يكي از گندم كاران بجنوردي گفت: دولت، پول گندم را دير پرداخت مي كند و به همين علت هر سال با مشكلات زياد روبه رو مي شويم و در فصل برداشت مشكل نقدينگي داريم و امسال كه قيمت خريد افزايشي نداشته، ترجيح مي دهم كه محصول را انبار كرده تا به مصرف دام برسانم.
«علي روحاني» اظهار داشت: امسال قيمت خريد گندم به ازاي هر كيلوگرم، 13 هزار ريال تعيين شده است و در مقايسه با پارسال، افزايشي ندارد.
وي خاطرنشان كرد: امسال قيمت جو در بازار بيشتر از گندم است و اين امر سبب شده تا خريد اين محصول براي دامداران گران تمام شود از اين رو گندم را با مخلوطي از جو، به مصرف دام مي رسانم.
«كريم كاظمي» گندم كار ديگر خراسان شمالي، اظهار داشت: وجوه گندم بسيار با تاخير پرداخت مي شود از اين رو امسال به ناچار محصول خود را به دامداران فروخته ام، تا زودتر به نقدينگي دست يابم.
يك گندم كار ديگر نيز گفت: دلالان امسال در بازار گندم حضور فعال يافته اند و اين محصول را به قيمت پايين مي خرند و به دولت مي فروشند.
«محمود الهامي» اظهار داشت: كشاورزي كه نياز به نقدينگي دارد به ناچار محصول خود را به دلال مي فروشد و در اين شرايط سود زحمات يك ساله اش به جيب آنان مي رود.
به گفته وي، اعمال شرايط براي خريد گندم و ثبت در سامانه، به ظاهر دست دلالان را بسته است اما افرادي، راه را پيدا كرده و با ترفندهاي مختلف از طريق سامانه محصول گندم كاران را به غله مي فروشند.
* نظارتي بر خريد گندم نيست
اين گندم كار گفت: كشاورزان در فعاليت خود حمايتي نمي شوند و البته ضعف در نظارت ها نيز سبب شده تا گندم كار پس از توليد محصول خود در بازار فروش به حاشيه برود.
الهامي با اشاره به اينكه اكنون شرايط در سامانه مربوط به خريد گندم به گونه اي است كه دلالان بدون اينكه زمين و يا كشتي داشته باشند، محصول گندم كاران را به فروش مي رسانند افزود: اين شرايط بويژه در استان گلستان سهل تر است و دلالان با حضور در استان گندم توليدي ما را از استان خارج مي كنند.
وي تصريح كرد: سخت گيري ها در خريد گندم از ديگر علت هايي است كه سبب شده گندم كاران از عرضه محصول خود به غله، خودداري و آن را به دلالان بفروشند، بهانه ها در اعمال افت گندم و سخت گيري ها، از نمونه هايي است كه بارها با آن درگير شده ام.
وي در بخش ديگر سخنان خود با بيان اينكه امسال قيمت گندم افزايشي نداشته است گفت: اين در حالي است كه لوازم مورد نياز به شدت افزايش يافته است بطور مثال هر ليتر سم از 210 هزار ريال به 470 هزار ريال افزايش يافته، قيمت كود هاي مورد نياز نيز افزايش يافته و هزينه هاي تمام شده توليد بالا رفته است اما قيمت خريد گندم هيچ تفاوتي نكرده است.
* كاهش ميزان گندم تحويلي به دولت
معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهادكشاورزي خراسان شمالي نيز گفت: تاكنون ميزان گندم تحويلي به دولت به طور چشمگيري كاهش داشته است.
«محمد جواد تشكري» اظهار داشت: پراكنش بارش ها در مناطق مختلف نيز مناسب نبوده، آب رودخانه ها و چشمه ها هم به شدت كاهش يافته است و اين موارد سبب كاهش ميزان توليد شده است.
وي گفت: بر اساس پيش بيني هاي انجام شده امسال 190 هزار تن گندم در استان توليد مي شود كه از اين ميزان 150 هزار تن بايد از كشاورزان خريداري شود اما تا كنون بيش از 90 هزار تن گندم خريداري شده است.
تشكري اظهار داشت: قيمت بالاي كاه هم سبب شده تا كشاورزان براي برداشت گندم به جاي كمباين از دروگرها استفاده كنند و همين امر زمان برداشت را طولاني كرده است.
وي افزود: خرد و كوچك بودن زمين هاي كشاورزي هم سبب شد تا گندم كاران مبارزه با علف هاي هرز را به خوبي انجام ندهند و از اين رو اختلاط گندم با علف هاي هرز در اين گندم ها زياد است و در اين شرايط گندم كار ترجيح مي دهد محصول خود را براي مصرف دام به فروش برساند تا از كاهش قيمت محصول و اعمال افت در امان بماند.
اين كشاورز ادامه داد: البته برداشت گندم هنوز به پايان نرسيده است و گندم كاران استان در حال برداشت محصول خود هستند و احتمال دارد تا پايان فصل برداشت، سهم بيشتري از برنامه ها و پيش بيني ها براي خريد گندم امسال محقق شود.
معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهادكشاورزي خراسان شمالي گفت: برخي از گندم هاي استان به علت نزديك بودن مراكز خريد استان هاي همجوار همچون گلستان در آن استان خريد شده است و در آمار ما نيامده است.
**پرداخت 506 ميليارد ريال مطالبات گندم كاران
رئيس سازمان جهاد كشاورزي خراسان شمالي هم گفت: از ابتداي فصل خريد گندم تاكنون 506 ميليارد ريال معادل 50 درصد از مطالبات گندم كاران اين استان پرداخت شده است.
«عبدالله يوسفي» اظهار داشت: تاكنون مطالبات چهار هزار و 500 نفر از كشاورزان گندم خراسان شمالي پرداخت شده و مابقي مطالبات نيز در مرحله دوم پرداخت مي شود.
وي با بيان اينكه از ابتداي فصل برداشت تاكنون 90 هزار تن محصول گندم از كشاورزان استان خريداري شده است گفت: كشاورزان امسال در 49 هزار هكتار اراضي آبي و 99 هزار هكتار اراضي ديم گندم كشت كرده اند.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي خراسان شمالي خاطرنشان كرد: قيمت خريد تضميني هر كيلوگرم گندم امسال 13 هزار ريال تعيين شده است.
**گندم به اندازه كافي ذخيره شده است
عضو كميسيون كشاورزي، آب و منابع طبيعي مجلس شوراي اسلامي نيز با اشاره به گلايه ها از قيمت خريد تضميني گندم گفت: طبق قانون، دولت موظف است در پايان شهريور ماه هر سال، قميت تضميني براي خريد محصولات كشاورزي را متناسب با نرخ تورم اعلام كند اما در 2 سال متوالي با وجود كساد وضعيت شغلي و كمبود رونق در اين بخش اقدام خوبي در اين باره انجام نشده است.
علي اكبري با بيان اينكه امسال هيچ گونه افزايشي در نرخ خريد گندم اعمال نشده است تصريح كرد: با اين وضعيت، اكنون گندمكاران تمايلي به فروش محصول خود به دولت ندارند و بر اساس بررسي ها، گندم خود را به دامداران و يا مرغداران مي فروشند.
نماينده مردم بجنورد، راز و جرگلان، گرمه، جاجرم و مانه و سملقان در مجلس شوراي اسلامي افزود: دولت اعلام كرده است كه تاكنون حجم ذخيره سازي گندم در سطح كشور مناسب بوده است.
وي گفت: در سال هاي پيش كه نرخ خريد تضميني گندم از نرخ جهاني بيشتر بود، عده اي گندم را وارد و با قيمت بيشتري به دولت مي فروختند اما اكنون قيمت جهاني گندم از قيمت خريد آن بالاتر است.
عضو كميسيون كشاورزي، آب و منابع طبيعي مجلس شوراي اسلامي اظهار داشت: يكي از علت هايي كه كشاورزان رغبتي به عرضه گندم به دولت ندارند، تاخير در پرداخت وجوه اين محصول است زيرا در اين شرايط كشاورز ترجيح مي دهد به جاي چند ماه معطلي و انتظار براي دريافت پول خود، محصول خود را با قيمت كمي به دلالان بفروشد تا پول نقد به دست بياورد.
خراسان شمالي 344 هزار هكتار عرصه كشاورزي دارد كه از مجموع اين سطح 300 هزار هكتار زراعي است.
7185/ 6042/1042
تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۸:۲۱
بجنورد - ايرنا - دلالان با حضور گسترده در بازار گندم، دسترنج توليد كنندگان اين دانه هاي طلايي را به جيب زده وآنان را نقره داغ مي كنند.