تبریز - ایرنا - مجموعه دار، پیكرتراش برجسته تبریزی و صاحب اولین لامپ ادیسون با انتقاد از بی مهری و كم توجهی مسئولان به امر موزه داری، گفت: اگر حمایت نكنند، مهاجرت می كنم.

به گزارش ایرنا، رضا سرابی اقدم كه به سال ۱۳۴۲ در محله شتربانان (دوه چی) تبریز دیده به جهان گشود؛ مجسمه ساز، نویسنده، مجموعه دار، كارشناس و صاحب موزه آثار تاریخی بنام «برادران سرابی» است.
او پیش از آنكه به هنرمندی كم نظیر بدل شود، زندگی معمولی داشت اما در سایه تلاش های تحسین برانگیزش برای رسیدن به اهداف بلند پروازانه خود، به مردی بدل شد كه بخشی از موزه های راه افتاده و نیفتاده تبریز به وجود او مدیون است.
رضا سرابی اقدم یك محقق است؛ محققی كه در مورد تمام آثار گردآوری شده خویش تك به تك مطالعه كرده و اطلاعات آن را در قالب كتاب در آینده ای نزدیك منتشر می كند.
وی وقتی ۲۵ سال داشت، نخستین اثر ترجمه ای خود را منتشر كرد؛ اثری كه به سرعت نایاب شد؛ در سال ۶۷ «بازگشت به دنیای كمدی گذشته» را ترجمه و منتشر كرد، «آخرین سفر كاپیتان اسكات (كاشف قطب جنوب)» در سال ۶۹ و «برادران ماركس» در سال ۷۱ كتاب های بعدی او بودند كه یكی پس از دیگری ترجمه و انتشار یافتند.
شاید برای مخاطبان جالب باشد چگونه مردی بدون سواد آكادمیك توانسته سه كتاب ارزشمند ترجمه كرده و با جمع آوری مجموعه های بی نظیر، در بسیاری از حوزه های تاریخی به ویژه عصر قاجار به كارشناسی صاحب نظر بدل شود.
استاد رضا سرابی اقدم در حوزه تاریخ ملل مطالعات بسیاری دارد و با این حال در مورد تاریخ آمریكا، روسیه تزاری و تركیه مطالعات میدانی و موثق تری داشته است.
بیشتر آثاری كه وی جمع آوری كرده و به آن‌ها علاقه پیدا كرده است ابزار زندگی روزمره‌اند، چیزهایی كه انسان برای زیستن به آنها نیاز دارد.
تلگراف خانه، عطاری، بقالی و بنكداری، بزازی و پارچه فروشی، نجاری، آهنگری، دواخانه (داروخانه)، آنتیك فروشی، سنگ آسیاب، رنگرزی ،صحافی و .. از جمله ابزار و آلات مربوط به مشاغلی است كه در موزه برادران سرابی می توان مشاهده كرد.
وی در گفت و گو با ایرنا با ابراز گلایه از كم توجهی و بی مهری مسئولان به موزه ها و مجموعه داری، اظهار داشت: پیشنهادات زیادی از استان های دیگر دارم و اگر حمایت نشوم مجبور به مهاجرت هستم.
این هنرمند تبریزی با بیان اینكه الان عصر موزه های خصوصی است، خاطرنشان كرد: در سایر كشورها موزه ها بزرگ ترین جاذبه گردشگری محسوب می شوند، در ایران هم توریست ها بیشتر به خاطر موزه ها،تاریخ، تمدن و فولكور به این كشور می آیند و گرنه بهترین ساختمان های بلند و پاساژهای مجلل در كشور خودشان وجود دارد.
سرابی افزود: من حدود 40 سال است كه در این عرصه تلاش می كنم و متاسفانه مسئولان ارزش زیادی برای كارم قایل نیستند.
وی گفت: چندین سال است كه به دنبال راه اندازی موزه نور هستم كه در خاورمیانه بی نظیر باشد و تمام منابع آن از جمله اسناد، مدارك و انواع چراغ و لامپ كه از اقصی نقاط دنیا با زحمت و هزینه فراوان جمع كرده ام موجود است.
سرابی با بیان اینكه زحمات زیادی برای راه اندازی موزه مشاغل كشیدم، افزود: وقتی می بینم كه یك راهنمای موزه در آنجا وجود ندارد و درب موزه از ساعت یك ظهر بسته است، دلسرد می شوم؛ زیرا یك تابلوی راهنما برای علاقمندان نصب نشده است و این در حالی است كه من تمام داشته هایم را در آنجا گذاشته ام.
مجموعه دار تبریزی با بیان اینكه برای جمع آوری تك تك اشیا و اسناد از اقصی نقاط كشور و حتی خارج از كشور خون دل خورده و با وجود رقبای بزرگ خارجی چند برابر برای خرید اشیایی پول پرداخت كرده ام، گفت: من از خیلی شهرها پیشنهاد دارم و این دلسردی مرا مجبور به مهاجرت می كند.
وی، با بیان اینكه به راحتی می توانم محتوای 10 موزه جدید و منحصر بفرد را تهیه كنم، خاطرنشان كرد: اگر در آینده پیشنهاداتم را عملی نكنند حتما مهاجرت می كنم؛ زیرا من هم خرج و زندگی دارم .
سرابی اقدم، رویداد تبریز 2018 را بهترین فرصت برای جذب گردشگر و ورود سرمایه به این شهر با راه اندازی موزه های جدید دانست و گفت: من از رویداد تبریز 2018 هیچ خیری ندیدم ؛ در حالی كه برای این رویداد 2 باب موزه افتتاح كردم كه اگر كسی بخواهد همه آنها را جمع آوری كند، حداقل 30 سال زمان می برد.
مجسمه ساز برجسته تبریزی موزه مشاغل را یكی از بهترین موزه های ایران دانست و افزود: برای جمع آوری شیشه های دارو 30 سال زمان صرف كردم كه تنها یكی از این شیشه ها را الان به كمتر از 300 هزار تومان نمی توان تهیه كرد.
به گفته سرابی اقدم اولین میكروسكوپ وارد شده به ایران هم اكنون در مجموعه وی موجود است و نیز اولین لامپ ادیسون و بسیاری از لامپ های سفارش دربار پهلوی در موزه خصوصی وی یافت می شود.
به گزارش ایرنا، مجموعه فانوس های قدیمی (حدود 70 فانوس) مجموعه شیرهای آب انبار، مجموعه پنجره های مشبك و گره چینی قدیمی، كلكسیون جنگ افزارهای قدیمی و سرنیزه، مجموعه ی نامه های پستی ایران در دوره قاجار و دستگاه های تلگراف و تلفن های قدیمی، لوازم تحریر و اداری قدیمی، سكه، نشان ها و مدال های شجاعت جنگی به ویژه جنگ جهانی اول، از جمله وسایل ارزشمندی است كه برادران سرابی برای جمع آوری آنها همت كرده اند.
مجسمه كلنل محمدتقی خان پسیان به همراه هواپیمایش به عنوان اولین خلبان ایرانی، سنگر مجاهدان گمنام مشروطه به همراه توپ جنگی، پیكره اوحدی مراغه ای، مجسمه ابوعلی سینا در بابلسر و مجسمه های متعدد در بندر عباس، تهران و دیگر نقاط ایران از جمله مجسمه های ساخته شده توسط استاد سرابی اقدم است.
6132/3071