به گزارش خبرنگار سلامت ایرنا، ایرج حریرچی روز دوشنبه در نشست خبری هفتگی با حضور خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا درباره عدم وجود كارتخوان در مطبهای پزشكی گفت: به عنوان یك پزشك خجالت میكشم وقتی امكان تهیه كارتخوان بسیار ساده است، اما در برخی مطبها این امكان فراهم نشده است.
وی افزود: درخواست اخلاقی و توصیهای ما این است كه پزشكان در مطبهای خود كارتخوان داشته باشند، زیرا مورد تقاضای مردم است. گلایه ما این است كه حدود 10 تا 20 درصد پزشكان رفتارهایی میكنند كه باعث واكنشهای اجتماعی و سیاسی و همچنین واكنش هایی از سوی قانونگذاران میشود كه شرایط را برای خود این پزشكان و دیگران سختتر میكند. خوشحال میشویم اگر كسی الزام قانونی این موضوع را به وزارت بهداشت اعلام كند.
سخنگوی وزارت بهداشت ادامه داد: برای الزامی شدن این موضوع باید بر اساس یك قانون این مقررات را وضع كنیم. وزارت بهداشت، وزارت اقتصاد، سازمان تعزیرات حكومتی و قوه قضاییه نمیتواند بدون قانون، چیزی را الزام كند. در نتیجه فقط میتوانیم توصیه كنیم.
معاون كل وزارت بهداشت گفت: در حال حاضر وضعیت مالیات برای پزشكان مشابه مشاغل و صنوف دیگر است. یعنی یا بر اساس دفاتر قانونی اقدام میشود یا بر اساس توافقنامههای مالیاتی كه سازمان امور مالیاتی و سازمان نظام پزشكی دارد.
وی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ایرنا درباره اینكه آیا سازمان نظام پزشكی نباید تمدید پروانه مطبها را منوط به گذاشتن كارتخوان در مطبها كند، اظهار داشت: باید دید آیا سازمان نظام پزشكی اختیار قانونی این كار را دارد یا خیر و اگر این اختیار را دارد آیا تصویب میكند یا خیر.
* كمبود دارو در كشور
حریرچی در پاسخ به سوالی درباره كمبود دارو گفت: نمیگوییم كمبود دارو به هیچ وجه وجود ندارد. در بازار دارویی كشور و كشورهای با درآمد بسیار بالا مثل آمریكا و كانادا و اروپای غربی به طور متوسط یك تا 2 درصد كمبود اقلام دارویی اجتناب ناپذیر است. در ایران نیز تقریبا به همین شكل است. كمبود میزان یك درصدی در حد 30 تا 40 قلم دارو همواره وجود داشته است. بعد از بحران ارزی، كمبودهای دارویی كشور به 1.5 تا 2 درصد رسیده اما كنترل شده است.
وی افزود: كمبود اقلام دارویی در برخی مقاطع زمانی تا 250 قلم نیز رسید و بعد از اجرای طرح تحول سلامت این كمبود به حدود 30 تا 40 قلم كاهش یافت. طی ماههای اخیر این كمبود به 50 تا 60 قلم دارو رسیده كه عمدتا مربوط به داروهای خارجی و وارداتی است. از نظر وزارت بهداشت حتی یك قلم كمبود دارویی نیز نباید وجود داشته باشد.
سخنگوی وزارت بهداشت درباره احتكار دارو نیز بیان كرد: موارد اندكی در این باره مشاهده شده كه موارد غیرقانونی است و در یكی دو مورد انبارهایی كشف شد. برخی شركتهای دارویی تولید یا پخش نیز به خاطر مشكلات نقدینگی، دارو را دیرتر عرضه میكنند و میگویند كه در برابر پرداخت نقدی دارو را عرضه میكنند و این برخورد مناسبی نیست.
حریرچی ادامه داد: گلایه ما از برخی افراد است كه مورد اعتماد جامعه هستند و قبلا مسئولیتهایی داشتند و سعی میكنند چراغ سبزهایی به این موضوع بدهند و میگویند اگر شركت دارویی در این شرایط دارو ندهد، حق دارد.
* هزینه دارو و ملزومات مصرفی در كشور
معاون كل وزارت بهداشت درباره هزینه دارو و ملزومات پزشكی در كشور و هزینههای جانبی دارو گفت: این هزینهها به دو گروه تقسیم میشود. اول یك گروه از هزینههایی است كه مردم به صورت مستقیم از جیب پرداخت میكنند. قسمت دیگری نیز مربوط به داروهایی است كه مردم در بیمارستان دریافت میكنند و وارد صورت حساب بیمارستانها میشود.
وی افزود: هزینه دارو و ملزومات مصرفی و هزینههای جانبی به طور متوسط در سالهای اخیر 1.35 تا 1.57 درصد از كل هزینه تولید ناخالص ملی را به خود اختصاص داده است. هزینه دارو و ملزومات مصرفی پزشكی سرپایی طبق حسابهای ملی سلامت در سال 94 برابر با 18 هزار و 544 میلیارد تومان بوده كه در سال 95 و 96 تقریبا به 21 هزار و 800 و 25 هزار و 400 میلیارد تومان خواهد رسید كه رقم بزرگی است.
حریرچی ادامه داد: از كل پرداختی مردم از جیب در حوزه سرپایی، 30.3 درصد در سال 93 و 31 درصد در سال 94 صرف دارو و ملزومات مصرفی پزشكی شده است. در سالهای 93 و 94 مردم برای خرید داروی سرپایی به ترتیب 0 هزار و 301 میلیارد تومان و حدود 10 هزار میلیارد تومان از جیب پرداخت كردند.
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: اگر این شاخصها را با كشورهای هم سطح و درآمد اقتصادی متوسط به بالا مقایسه كنیم، هزینه دارویی كشور كمی بیشتر از متوسط مطلوب است و ضروری است كه صرفه جویی در هزینههای دارویی و تكیه بیشتر بر تولید داخل با قیمت مناسب داشته باشیم.
* مكمل ها توسط سازمان غذا و دارو قیمتگذاری نمیشوند
حریرچی با بیان اینكه مكمل، دارو نیست، گفت: به علت بازاریابی شركتهای خارجی، مكملها در داروخانهها عرضه میشود و حتی وارد نسخههای پزشكان شده است. باید توجه كرد كه بیشتر این مكملها غیرضروری و گران هستند. تا سالهای قبل حدود ۷۰۰ میلیون دلار واردات مكمل داشتیم و در حال حاضر ورود مكمل آمریكایی كاملا لغو شده است. حدود ۵۰۰ میلیارد تومان بازار مصرف مكمل داخلی در كشور است.
وی افزود: مكمل توسط سازمان غذا و دارو قیمتگذاری نمیشود، زیرا دارو نیست. مكملها در كشور مانند دارو بسته بندی و عرضه میشوند و معمولا در تمام دنیا و ایران بسیار گران هستند. میزان املاح و ویتامینهای موجود در مكملها معمولا چندین برابر نیاز بدن انسان است.
* مدارك پزشكی دانشگاههای غیرمعتبر خارجی
حریرچی درباره اعتراض خانواده برخی از دانشجویان خارج از كشور درباره عدم پذیرش مدرك برخی دانشگاههای خارجی در ایران گفت: علاقه ورود افراد به رشتههای پزشكی در كشور وجود دارد و برخی افراد كه در ایران قبول نمیشوند به كشورهای خارجی میروند و ادامه تحصیل میدهند. تقاضاهای زیادی در رشتههای پزشكی در كشورهای دیگر وجود دارد. معیار پذیرش ما ۷۰۰ دانشگاه برتر دنیا هستند كه طبق اعتبارسنجیهای بین المللی در سایت قرار داده ایم و كسانی كه در این دانشگاهها درس میخوانند، میتوانند انتقال یابند یا بعد از فارغ التحصیلی در كشور كار كنند.
وی افزود: ورود به این ۷۰۰ دانشگاه و گذراندن واحد در آنها خیلی ساده نیست و برخی افراد نمیتوانند به این دانشگاهها وارد شوند و ادامه تحصیل دهند و در نتیجه به دانشگاههای غیرمعتبر وارد شده و تحصیل میكنند و به كشور برمیگردند. در این راستا اقدامات زیادی انجام دادیم. قبلا روش به این شكل بود كه دانشگاهها را خودمان ارزیابی و تایید میكردیم كه جای تردید و چانهزنی داشت. در دوره اخیر فقط اعتبارسنجیهای بین المللی دانشگاهها را قبول میكنیم.
سخنگوی وزارت بهداشت ادامه داد: قبلا به این شكل بود كه اگر افراد عادی تقریبا ۷۲ واحد میگذراندند و ۲ سال درس میخواندند و معدل خوبی داشتند، میتوانستند به كشور برگردند و كار كنند. برای اعضای هیات علمی این میزان ۳۶ واحد بود. با توجه به افزایش قیمت ارز و تقاضای خانوادهها تسهیلاتی ایجاد شد كه افراد عادی نیز ۳۶ واحد بگذرانند به این شرط كه معدل خوبی داشته باشند. این كار را فقط برای افرادی انجام دادیم كه از قبل رفته بودند و این شروط را داشتند.
* وضعیت امحای زباله در بیمارستانها
حریرچی در پاسخ به سوالی درباره زبالههای بیمارستانی و تجهیزات امحای این زبالهها گفت: وظیفه وزارت بهداشت این است كه پسماندها به پسماند عادی و عفونی و تیز و برنده و پسماند شیمیایی و دارویی تقسیم بندی شوند. در 98.3 درصد بیمارستانهای كشور وضعیت تفكیك پسماند قابل قبول است و 93.8 درصد بیمارستانهای كشور دستگاه فعال بیخطرسازی پسماند دارند.
وی افزود: جلسات خوبی با سازمان حفاظت محیط زیست در این رابطه داشتیم و در نامهای به تاریخ ۱۶ تیر ماه ۹۷ بر اساس ماده ۶۹ ضوابط پسماند پزشكی و عادی بودن پسماندها با استفاده از دستگاههای بیخطرساز توسط سازمان حفاظت از محیط زیست تایید شده است.
* تغییر و تحولات وزارت رفاه
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره تغییر و تحولات وزارت رفاه و احتمال انتقال بیمه تامین اجتماعی به وزارت بهداشت گفت: تغییر و تحولات جدید وزارت رفاه ارتباطی به وضعیت بیمه سلامت و بیمه تامین اجتماعی ندارد. موضع وزارت بهداشت كاملا مشخص است.
وی افزود: تاكید ما همواره این بوده است كه قسمت درمان تامین اجتماعی با توجه به گستردگی كه دارد و تاثیر حوزه بیمهای آن باید از سیاستگذاریهای وزارت بهداشت تبعیت كند.
* احتمال مشغول به كار بودن بازنشستگان در وزارت بهداشت
حریرچی در پاسخ به سوالی درباره احتمال مشغول به كار بودن بازنشستگان در وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشكی گفت: هر وقت مصوبه مربوط به این موضوع مراحل قانونی خود را طی كرد و ابلاغ شد، در فرصت قانونی اقدامات لازم در این زمینه را انجام خواهیم داد؛ ممكن است در دانشگاهها یا وزارتخانه افراد بازنشسته حضور داشته و مشغول به كار باشند و وزارت بهداشت نیز مطابق آنچه ابلاغ میشود اقدام خواهد كرد.
* وزارت بهداشت فقط وظیفه درمان معتادان بیمار را دارد
سخنگوی وزارت بهداشت درباره پذیرش معتادان متجاهر در بیمارستانها گفت: در مواقعی كه معتادان، بیمار میشوند، درمان این بیماری برعهده بیمارستانها است. البته در بیشتر موارد تامین مالی این معتادان نیز مشكلاتی دارد زیرا فاقد شناسنامه یا دفترچه هستند.
وی افزود: بحث اعتیاد معتادان در بیمارستان قابل حل نیست. وقتی معتاد بیمار وارد سیستم درمانی میشود، بیماری او درمان میشود. از طرفی خود معتاد ترجیح میدهد در بیمارستان باشد تا در كمپ ترك اعتیاد، در نتیجه انتقال معتاد به كمپ نیز كار دشواری است.
* ممنوعیت تبلیغ كالاهای آسیب رسان
حریرچی در پاسخ به سوالی درباره ممنوعیت تبلیغ كالاهای آسیب رسان به سلامت مردم نیز بیان كرد: فهرستی كه در این باره منتشر شده مربوط به اسفند ماه است. این نامه توسط وزارت ارشاد در فروردین ماه به رسانهها ارسال شده است. در این فهرست سوهان قم و گز اصفهان نیز قید نشده است.
وی تاكید كرد: وزارت بهداشت میگوید غذاهای شیرین و پرنمك ضرر دارد و این به این معنی نیست كه تولیدش ممنوع است، بلكه تبلیغ این كالاها ممنوع است.
سخنگوی وزارت بهداشت اظهار داشت: نمیتوان گفت كسی شیرینی تولید نكند؛ بر اساس قانون، وزارت بهداشت مكلف است كالاهای آسیب رسان را مشخص و برای آن عوارض وضع كند.
معاون كل وزارت بهداشت با بیان اینكه باید مالیات و عوارض بر این كالاها وضع شود و تبلیغات آنها نیز ممنوع باشد، گفت: فرآوردههای گوشتی و آماده مصرف شامل انواع سوسیس و كالباس و همبرگر، كباب شامل كوبیده و لقمه صنعتی و صنفی، انواع ساندویچ و پیتزای دارای سوسیس و كالباس صنعتی و صنفی، انواع غذاهای آماده مصرف شامل سالاد الویه و سنبوسه و فلافل با روش غوطه وری در روغن شامل این فهرست است.
حریرچی افزود: همچنین انواع پنیرهای خامهای، فرآوردههای شیرین و نوشیدنیها شامل انواع نوشابههای گازدار با یا بدون قند و نوشابههای انرژیزا، فرآوردههای یخی خوراكی، انواع نوشیدنی میوهای گازدار یا بدون گازدار با محتوای آب میوه ۲۵ درصد یا كمتر، انواع شربت میوهای و غیرمیوهای و تزیینی، انواع پودر نوشیدنی فوری، انواع روغنهای مصرفی خانوار و روغن سرخ كردنی، مارگارین یا كره گیاهی، انواع سسهای پرچرب مثل مایونز و سس سالاد با چربی بیش از ۳۰ درصد، انواع فرآوردههای سرخ شده در روغن بر پایه سیب زمینی و غلات و انواع فرآوردههای حجیم شده بر پایه ذرت مثل پفك، انواع شیرینی نیز در این فهرست قرار دارد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار سلامت ایرنا درباره رایزنی وزارت بهداشت با صدا و سیما در راستای انجام ندادن این تبلیغات گفت: رایزنیهای بسیار زیادی در این راستا انجام شده و تغییرات زیادی نیز اتفاق افتاده است. علاوه بر رایزنی و توضیح متقابل، در صورت بروز تخلف از اهرمهای قانونی نیز استفاده میكنیم.
حریرچی افزود: تشخیص و اعلام هرگونه تبلیغات كالاهای آسیب رسان به سلامت بر اساس قانون برعهده وزارت بهداشت است. هرگونه تولید و واردات و عرضه كالاهای آسیب رسان به سلامت و داروهای با احتمال سوءمصرف مشمول عوارض سلامت است. بر اساس فهرست این كالاها توسط وزارت بهداشت اعلام میشود و حداقل ۱۰ درصد قیمت كالا باید عوارض سلامت برای آن درنظرگرفته شود.
* ماجرای ضرب و شتم دو پزشك در هفته گذشته
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره ضرب و شتم پزشكان در هفته گذشته در دو شهر گفت: خشونت به هر نحوی غیرمطلوب و مورد نكوهش است. آمار خشونت در كشور كم نیست. از طرفی كسانی كه به حوزه بیمارستانی و درمانی مراجعه میكنند، معمولا به علت وقایعی كه رخ داده است، ناراحت بوده و نسبت به شرایط عادی تحریكپذیرتر هستند.
وی با بیان اینكه پزشكان و پرستاران نیز جزیی از مردم هستند، اظهار داشت: پزشكان و پرستاران نیز مشكلات مالی و غیره دارند. این دو مورد اخیر هم كاملا غیرمرتبط با مسائل شغلی بوده است. یكی از موارد مربوط به مسائل مالی و دیگری مربوط به موارد خانوادگی بوده است. اینكه وزارت بهداشت را درگیر مسائلی كنیم كه ارتباطی به موضوعهای بهداشتی و درمانی ندارد، صحیح نیست.
اجتمام*الف. پ*1834
تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۱:۴۱
تهران- ایرنا سخنگوی وزارت بهداشت گفت: از لحاظ قانونی سازمان امور مالیاتی به برخی از صنوف و مشاغل الزام كرده است كه صندوق داشته باشند و این صندوق باید كارتخوان داشته باشد اما هنوز برای صنف بهداشتی و درمانی و پزشكان این موضوع قطعی نشده و الزام نصب كارتخوان در مطب ها فعلا اخلاقی است.