به گزارش روز سه شنبه ایرنا، دونالد ترامپ دیروز بودجه نظامی 716 میلیارد دلاری سال آینده این كشور را كه با 87 رای موافق و 10 رای مخالف در سنا تصویب شده بود، برای اجرا تصویب كرد.
خبرگزاری آناتولی تركیه گزارش داد كه در متن بودجه نظامی آمریكا، تهیه گزارشی درباره روابط تركیه ـ آمریكا ظرف مدت حداكثر 90 روز گنجانده شده و در آن توقف موقت تحویل جنگنده های اف.35 به تركیه تا زمان ارائه این گزارش به كنگره آمریكا درخواست شده است.
بنا به اعلام این رسانه، در پیش نویس تهیه شده، تهیه طرحی برای حذف تركیه از برنامه جنگنده های اف.35 توسط پنتاگون نیز درخواست شده است.
جیمز ماتیس وزیر دفاع آمریكا حدود یك ماه پیش در نامه ای به كنگره این كشور، مخالفت خود را با ایجاد مانع در فروش اف.35 به تركیه اعلام كرد و نوشت: این اقدام می تواند شبكه تامین قطعات هواپیما را با مشكل مواجه كرده و قیمت تمام شده را افزایش دهد.
دولت آنكارا در نظر دارد 100 فروند از جنگنده های اف.35 را كه تولید آن از سال 2002 به رهبری آمریكا و با مشاركت بین المللی از جمله تركیه آغاز شده است، خریداری كند.
اواخر خرداماه امسال پس از ماه ها چالش بین آنكارا و واشنگتن، تحویل هواپیماهای خریداری شده اف.35 به تركیه آغاز شد و تركیه نخستین جنگنده اف.35 خود را طی مراسمی در فورت وورث ایالت تگزاس آمریكا تحویل گرفت.
دولت آمریكا به رغم مصوبه سنا، هواپیماهای اف.35 را به تركیه تحویل داده ولی دو فروند هواپیمای تحویلی از مجموع 30 فروند خریداری شده تا زمان آموزش كامل خلبانان تركیه در آمریكا خواهد ماند و قرار است در سال 2020 به تركیه منتقل شود.
قانون گذاران آمریكا در مجلس سنا و برخی محافل سیاسی آن كشور در پی خرید سامانه موشكی اس.400 روسی توسط تركیه، دست به كار شده و تا كنون موانع زیادی برای فروش و تحویل هواپیماهای اف.35 و جنگ افزارهای پیشرفته آمریكایی به تركیه ایجاد كرده اند.
تنش به وجود آمده در روابط آنكارا ـ واشنگتن برنامه تحویل قطعی این هواپیماها را دچار ابهام جدی كرده است.
مقامات آنكارا مدعی هستند كه به علت واگذار نشدن سیستم موشكی پاتریوت به تركیه، اقدام به خرید سامانه موشكی اس.400 از روسیه كرده اند و این خرید، مغایرتی با همكاری استراتژیك تركیه با متحدان خود در ناتو و آمریكا ندارد.
تركیه برای خرید 30 فروند جنگنده اف.35 در مجموع 11 میلیارد دلار پرداخت خواهد كه تاكنون بیش از 800 میلیون دلار آن پرداخت شده است.
دولت آنكارا مدعی است كه با توجه به صدور مجوز فروش اف.35 به تركیه و پرداخت مبلغ قرارداد، دولت آمریكا ملزم به اجرای توافقات صورت گرفته با تركیه است.
اف.35 جنگنده پیشرفته چند منظوره ای است كه به صورت طرحی بین المللی تولید شده و توسعه می یابد ولی بیشترین سهم هزینه تولید این پروژه را آمریكا برعهده دارد.
ابتدا قرار بود اف.35 را ایالات متحده و بریتانیا به تنهایی با هدف دستیابی به جنگنده فراصوت در سال 1982 طراحی و تولید كنند، اما افزایش هزینه های تولید، پای شركای بین المللی به این پروژه را باز كرد و به این ترتیب ایتالیا، هلند، تركیه، كانادا، استرالیا، نروژ و دانمارك نیز در این پروژه سهیم شدند.
اف.35 با فناوری نشست و برخاست عمودی و با سرعت حداكثر 1930 كیلومتر بر ساعت، جنگنده ای پنهان كار و رادار گریز به شمار می رود كه دارای موشك های خاص طراحی شده برای خود است.
موشك هوا به هوای كودا مهمترین سلاح نسل آینده در حالی برای جنگنده اف.35 طراحی شده است كه این جنگنده قادر به حمل 8 تا 12 فروند از این موشك در جایگاه داخلی جنگ افزارهای خود است.
خاورم/1905
تاریخ انتشار: ۲۳ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۱:۱۹
آنكارا- ایرنا- رسانه های تركیه اعلام كردند كه بر اساس بودجه نظامی تنظیم شده آمریكا كه دیروز به امضای دونالد ترامپ رییس جمهوری این كشور رسید، توقف تحویل جنگنده های اف.35 به تركیه پیش بینی شده است.