راگبی در ایران پیش از انقلاب بهصورت غیررسمی در بین نظامیها رواج داشت و تنها بازی غیررسمی را تیم ملوان با سربازان انگلیسی انجام داد و از آن پس تا مدتها خبری از این ورزش نبود. پس از آن، سال 1375 گروهی از دانشجویان تربیت بدنی توپ فوتبال خالی از باد را با بند بستهبندی طوری شكل دادند تا بیضی شود. حسن میرزاآقابیك بهعنوان رئیس انجمن این رشته ورزشی در گفتوگو با ایرناپلاس علاوه بر اشاره به كارهایی كه با آمدن خود صورت داده، گلایههایی نیز دارد.
ایرناپلاس: راگبی از چه زمانی در ایران راهاندازی شد؟
میرزاآقابیك: راگبی پس از انقلاب در سال 1375 توسط دانشجویان دانشگاه آزاد و با درایت علیرضا اعرابی و بیژن صفایی راهاندازی شد و تمرینات خوبی داشتند و حتی در دورهای كه من معاونت ورزشی دانشگاه آزاد بودم، اولین سفر این تیم به امارات رقم خورد.
آنها دو سال كار كردند تا اینكه رفتند زیر نظر فدراسیون بیسبال و سافتبال كه ریاست آن برعهده مرحوم دكتر ذوالفقاریان بود.
ایرناپلاس: ابتدا فدراسیون شد و بعد انجمن؟
میرزاآقابیك: بله، در سال 1379 بود كه با تلاش علیرضا اعرابی و راهنماییهای دكتر ذوالفقاریان، فدراسیون راگبی شكل گرفت و آقای رمضانزاده، ریاست فدراسیون راگبی، كریكت و سافتبال را برعهده گرفت.
بعد هم صادق عابدین به این منصب رسید و در دوره كاری آقای سعیدلو با او دچار اختلاف شد و از فدراسیون به انجمن تبدیل گردید.
ایرناپلاس: چرا؟
میرزاآقابیك: برای اینكه آقای سعیدلو معتقد بود این ورزش آمریكایی است و به همین دلیل فدراسیون راگبی به انجمن تبدیل شد. شاید این هم به دلیل آن بود كه آقای سعیدلو زورش نمیرسید تا آقای عابدین را عوض كند، چون هر دو از نزدیكان رئیسجمهور وقت بودند.
به همین خاطر وقتی انجمن شد به مدت 6، 7 ماه زیر نظر آقای علیپور، رئیس فدراسیون انجمنها اداره گردید تا اینكه در سال 1390 آقای دكتر سجادی به بنده پیشنهاد دادند تا در این ورزش خدمت كنم و من نیز پذیرفتم و تا به امروز در انجمن راگبی حضور دارم.
** 500 مربی و داور بینالمللی در سطح جهانی داریم
ایرناپلاس: حضور یك بسكتبالی در راگبی؟!
میرزاآقابیك: به هر حال هدف خدمت است. ببینید كارهایی كه من طی این مدت انجام دادهام بسیار حائز اهمیت است. چون روزی كه من این انجمن را حالا به اسم فدراسیون تحویل گرفتم شاید به تعداد انگشتان دست، مربی و داور خوب نداشتیم یا كارساز نبودند و بخش بانوان فعالیتش زیر نظر آقایان بود. ولی با آمدن من، خوشبختانه بخش بانوان از آقایان جدا شد و امروز در سطح كشور، نزدیك به 500 مربی و داور بینالمللی در سطح درجه یك و دو جهانی داریم. همهساله دوره مربیگری در ایران برگزار میشود. در این مدت یك تیم بانوان و آقایان 7 نفره و یك تیم 15 نفره را به مسابقات اعزام كردهایم .
ایرناپلاس: تیم 15 نفره ما در سیدبندی یك پله پایینتر رفت.
میرزاآقابیك: تیم 15 نفره از زمانیكه من آمدهام در سید یا بخش دو آسیا بود، اما یك تغییراتی صورت گرفته است. به سید یا بخش سه رفتهایم و این موضوع در اثر كسب نتیجه نیست، بلكه فایو نیشینها (Five Nations) را كم كردند. یعنی در واقع چند تا سید بود بعد فایو نیشین. تعداد تیمها را از پنج تیم به سه تیم كاهش دادند و سیستم كنونی اینگونه است: تری نیشین (Three Nations) كه شامل تیمهای هنگ كنگ، مالزی و كره جنوبی میشود، سید یا بخش یك كه شامل تیمهای فیلیپین، سنگاپور و سریلانكا است، سید یا بخش دو كه شامل تیمهای چین تایپه، هند و تایلند میشود و سید یا بخش سه كه شامل تیمهای برونئی، گوام، ایران، اردن، قزاقستان، لائوس، لبنان، مغولستان، پاكستان، قطر و ازبكستان است و در واقع ما هنوز نیز در همان جایگاه قرار داریم!
ایرناپلاس: گویا وضعیت تیم 7 نفره بهتر از تیم 15 نفره است؟
میرزاآقابیك: در تیم 7 نفره، ما سرمایهگذاری كردهایم، چون المپیكی است و برای ما بسیار اهمیت دارد. ما در این رشته یك عنوان پنجمی آسیا، دو قهرمانی در غرب آسیا و یك قهرمانی در آسیای میانه را داریم و به مرحله نهایی (Qualifier) المپیك ریو كه در هنگكنگ برگزار شد نیز راه یافتیم، اما توفیقی بهدست نیاوردیم.
** یكی از سكوهای آسیایی را بهدست میآوریم
ایرناپلاس: وضعیت تیم ملی بانوان چگونه است؟
میرزاآقابیك: پارسال بانوان ما در مسابقات زیر 17 سال كه در امارات برگزار شد به مقام هشتم رسید. این بهترین نتیجه تیمی دختران است.
ایرناپلاس: چقدر به موفقیت راگبی خوشبین هستید؟
میرزاآقابیك: من باور دارم اگر دستگاه ورزش، ما را حمایت كند و به مدت سه سال، 500 میلیون تومان سالانه به ما بدهد، من این تعهد را میدهم كه تیمهای پسران و دختران ما یكی از سكوهای آسیایی را بهدست بیاورند! چون این ظرفیت وجود دارد. ما اكنون بالای 8000 ورزشكار سازمانیافته داریم كه بیمه ورزشی دارند. ما در كشور مسابقات ردههای سنی 10 سال، 16 سال، 18 سال، 20 سال و بزرگسال در هر دو رده آقایان و بانوان را برگزار میكنیم.
ایرناپلاس: برای ردههای پایین سنی این بازی خطرناك نیست؟!
میرزاآقابیك: به هیچ عنوان! چرا كه ما در رده سنی پایین «تك راگبی» كه بازی بدون برخورد است را آموزش میدهیم و مسابقات آن را برگزار میكنیم.
** جمعیت ورزشكار بانوان ما بیشتر از آقایان است
ایرناپلاس: بین ورزشكاران مردان و زنان فرقی وجود دارد؟
میرزاآقابیك: خیر، ما هر كاری كه در راگبی برای آقایان انجام میدهیم برای بانوان هم آن كار را میكنیم. مثل فدراسیونهای دیگر به یك بخش بیشتر توجه نمیكنیم و یك بخش را فراموش كنیم. خوشبختانه امروز به جرئت میگویم جمعیت ورزشكار بانوان ما بیشتر از آقایان است. میخواهم به یك موضوع اشاره كنم.
ایرناپلاس: چه موضوعی؟
میرزاآقابیك: در سال 1395 ما برای اولین بار تیم ملی دختران زیر 20 سال خود را به آلمان اعزام كردیم تا در تورنمنت بینالمللی برلین شركت كنیم كه در آنجا به عنوان دومی دست پیدا كردیم.
ایرناپلاس: چند تیم حضور داشتند؟ چه كشورهایی بودند؟
میرزاآقابیك: 6 تیم و همه باشگاههای آلمان بودند. در ضمن ما در آنجا دو بازی دوستانه نیز با تیم ملی زیر 20 سال آلمان انجام دادیم كه یكی را بردیم و یك را باختیم. پارسال هم تیم ملی زیر 20 سالههای آلمان را به ایران دعوت كردیم و در تورنمنتی كه 2 تیم ایرانی زیر 17 سال و بزرگسالان حضور داشتند، با آنها به رقابت پرداختیم و تیم بزرگسالان ما بهعنوان قهرمانی دست یافت. یك اتفاق جالب هم در این بازیها رخ داد.
** دختران آلمانی حجابشان عالی بود
ایرناپلاس: و آن اتفاق جالب چه بود؟!
میرزاآقابیك: تیم دختران زیر 20 سالههای آلمان طوری حجاب را رعایت كرده بودند كه گزارشگران خود ما میگفتند از دختران ما حجاب بهتری داشتند و این برای ما بسیار با ارزش بود كه یك تیم اروپایی در آن سطح بیاید به كشور و با ما بازی كند، حجابشان هم عالی باشد و تحسین همگان را برانگیزند.
ایرنا: چه مشكلی دارید كه رفع نشده است؟
میرزاآقابیك: بزرگترین معضل ما در راگبی استقلال كافی برای كارهای اجرایی است، چون به هر حال ما بهصورت انجمن زیر نظر فدراسیون اداره میشویم و حساب مالی مستقلی هنوز نداریم.
** امسال قرار است به عضویت كامل فدراسیون جهانی دربیاییم
ایرناپلاس: اگر استقلال داشته باشید، میتوانید عملكرد بهتری نسبت به حالا ارائه دهید؟
میرزاآقابیك: قطعاً همین طور است. چرا كه خیلیها از من سؤال میپرسند كه فرق فدراسیون با انجمن چیست؟ من به آنها میگویم اسم مهم نیست، مهم این است كه ما استقلال كاری داشته باشیم، چون فوتبال دنیا اتحادیه است، ولی فوتبال كجا و ما كجا؟! به همین دلیل، اگر این استقلال مالی را به ما بدهند، ما میتوانیم كارهای بهتری انجام دهیم. هر چند ناگفته نماند آقای علیپور، رئیس فدراسیون انجمنهای ورزشی همهگونه همكاری را با ما داشته، ولی این ایرادی كه فدراسیون جهانی و آسیا از ما گرفته است و امسال قرار است به عضویت كامل فدراسیون جهانی دربیاییم. ما عضویت كامل آسیا را داریم، عضو جهانی هم هستیم ولی باید «فول ممبر» شویم؛ یعنی به عضویت كامل فدراسیون جهانی راگبی در بیاییم. حساب بانكی ارزی خود را علیرغم مسدود بودن حسابهای ایران باز كرده و به آنها اعلام كردهایم كه حساب مستقل ارزی داریم.
ایرناپلاس: در مدتی كه ریاست این انجمن را بر عهده دارید تاكنون چقدر بودجه دریافت كردهاید؟
میرزاآقابیك: در 7 سالی كه من در راگبی حضور دارم بودجه ما به 200 میلیون تومان هم نرسیده است!
ایرناپلاس: با این مبلغ كم چگونه این 7 سال را گذراندهاید؟
میرزاآقابیك: كار سختی بوده و اگر من میگویم وزارت ورزش به ما سالی 500 میلیون تومان بدهد به این دلیل است كه ما امسال سه تا اعزام در پیش داریم. باید اردوهای خوبی را هم برای آقایان و هم برای بانوان تدارك ببینیم. چند بازی تداركاتی خوب برایشان در نظر بگیریم تا بتوانیم گامهای بزرگتری برای موفقیت این رشته در هر دو رده مردان و زنان برداریم. اصطلاحاً میگویند؛ شما چقدر میآورید، دولت هم همان اندازه بدهد. ما تا به امروز این قدر آوردهایم، اما سیستم وزارت ورزش و كمیته المپیك نتوانستهاند به ما كمك كنند.
** آیا والیبال، بسكتبال و فوتبال هم مدال آوردند
ایرناپلاس: چرا در بازیهای آسیایی اندونزی حضور ندارید؟
میرزاآقابیك: به نكته خوبی اشاره كردید، زیرا در این راه به ما كملطفی شده است. كارشناسانی كه رشتهها را بررسی میكنند، به صرف مدال نگاه كرده كه این جای سؤال برای من دارد؛ آیا والیبال، بسكتبال و فوتبال هم در چند دوره اول حضورشان مدال آوردند؟ یا قهرمان آسیا شدند؟! این نگاه، نگاه غلطی است. باید دید این ورزش چقدر مخاطب و جایگاه دارد. با توجه به اینكه این ورزش المپیكی است، قطعاً باید وزارت ورزش و كمیته المپیك توجه بیشتری به آن داشته باشد. من نمیگویم خیلی توجه كنند، ولی توجه بیشتری بشود و اگر قرار است با خود انجمنها صحبت كنند كه بتوانند از اهدافشان دفاع كنند، نه اینكه در یك مجموعهای خودشان بنشینند و تصمیم بگیرند چه تیمهایی را اعزام كنند.
ایرناپلاس: یكی از ایرادهای بزرگ شما این است كه اخبار این رشته زیاد به چشم نمیآید. با توجه به اینكه خود شما مطبوعاتی هستید، چرا به این موضوع توجه نكردهاید؟
میرزاآقابیك: شما به بنده لطف دارید كه مرا هم مطبوعاتی میدانید. اوایل ما با صدا و سیما خیلی مشكل داشتیم، چون آنها فكر میكردند این ورزش آمریكایی است و آن را با فوتبال آمریكایی اشتباه میگرفتند. خوشبختانه امروز با صدا و سیما تفاهم خوبی داریم و در سال جدید دو دوره از بازیهای ما پخش مستقیم شد و ما را حمایت میكنند و بر این باور رسیدهاند كه این ورزش جایگاه خودش را دارد.
** امسال جام باشگاههای جهان در كیش
ایرناپلاس: راگبی ساحلی بیشتر مورد توجه قرار گرفته است؟
میرزاآقابیك: بله چند سالی است كه این رشته را راهاندازی كردهایم. امسال در مسابقات ساحلی ما، 18 تیم شركت كرده بود و این شرایط بسیار ایدهآلی برای راگبی محسوب میَشود، چون هزینه آن بسیار كم است و حالت تفریحی و توریستی دارد. چون مسابقاتی كه در ساحل برگزار می شود، همه حضور پیدا میكنند و این خودش میتواند در جذب توریسم و علاقمندی به این رشته به ما كمك كند. امسال قصد داریم برای اولین بار و بهعنوان اولین كشور در آسیا، جام باشگاههای جهان را در كیش برگزار كنیم و این اتفاق مهمی برای ورزش كشور خواهد بود.
ایرناپلاس: به نظر راگبی یك ورزش خشن است، اما میبینیم زنان از این رشته ورزشی استقبال خوبی داشتهاند!
میرزاآقابیك: به نظر من فوتبال و بوكس خشنترین ورزشها هستند نه راگبی!
ایرناپلاس: ورزش پربرخوردی كه هست، اما دلیل استقبال بانوان از این ورزش چیست؟
میرزاآقابیك: بله! جزو ورزشهای پر برخورد است. باور كنید جوانان ما به دنبال هیجان و تخلیه انرژی هستند. به همین دلیل استقبال بانوان در این رشته بیشتر است. چون خانمهای ما واقعاً تحركشان كم بوده، حالا چه در ورزش و چه در اجتماع و حتی در مدارس. در هر قسمتی كه بانوان حضور دارند، میبینید فعالیتشان بسیار كم است. چون در راگبی میتوانند انرژیشان را كامل تخلیه كنند و به یك نشاطی برسند، استقبال خوبی میكنند. بخش بانوان ما فعالیتشان زیاد است، چون الان نایب رئیس قبلی ما عضو كمیته توسعه بانوان آسیا بوده و بنده هم عضو كمیته توسعه و مسابقات آسیا هستیم. به همین دلیل، ما روی مدارس سرمایهگذاری كردهایم. چندین جلسه با مسئولین آموزش و پرورش داشتهایم و خوشبختانه تفاهمنامه بسیار خوبی با دانشگاه آزاد منعقد كردهایم كه راگبی دوباره در دانشگاه فعالیت خود را آغاز كند. این ورزش در دانشگاه پیام نور بعضی از استانها فعال شده است. اتفاقات خوبی رخ میدهد، اما زمان میبرد.
گفتوگو از مجید روانستان
**اداره كل اخبار چندرسانهای**ایرناپلاس**
تاریخ انتشار: ۲۳ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۶:۱۴
تهران- ایرناپلاس- قرار گرفتن یك عضو بسكتبالی در رأس امور یك رشته ورزشی كه در آن تخصص ندارد، از جمله كارهای عجیب وزارت ورزش است.