به گزارش بامداد پنجشنبه ایرنا، سرگئی لاوروف در فیلم تولیدی صدا و سیمای قزاقستان در خصوص كنوانسیون خزر با عنوان «نشست آكتائو؛ نقطه اوج خزر» افزود: اینكه روسای جمهوری پنج كشور نشست خزر از كنوانسیون به عنوان توافق تاریخی یادكرده اند و به تمجید از آن پرداختند، بزرگنمایی نیست چرا كه رسیدن به این توافق 22 سال طول كشید و كار ساده ای نبود.
وی با بیان اینكه در ابتدا دیدگاه های متضادی وجود داشت كه خزر دریا است یا دریاچه اما به تدریج این موضع ها جای خود را به روش های سازنده تر داد، یادآور شد: كنوانسیون نهایی كه توسط پنج رئیس جمهور امضا شد در دسامبر سال گذشته در مسكو مورد توافق وزرای خارجه این كشورها قرار گرفت و از آن تاریخ كار سنگینی برای ترجمه دقیق آن به هر پنج زبان و همچنین به انگلیسی صورت گرفته است.
به گفته لاوروف، اگر مسئله ای در ارتباط با تفسیر كنوانسیون خزر پیش آید به ترجمه انگلیسی رجوع خواهد شد.
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه ادامه داد: این كه این كنوانسیون وضعیت حقوقی خزر را تعیین كرده و اساس مورد نیاز برای رسیدن توافق در زمینه مسائل حساس همچون تعریف حدود آب و روش های مورد استفاده برای تعیین 15 مایل حاكمیت مرز آبی هر كشور را فراهم آورده بسیار مهم است.
لاوروف توضیح داد: تعیین این حدود بسیار مهم است زیرا پس از آن 10 مایل نیز برای حوزه ماهیگیری مد نظر قرار می گیرد.
وی در ادامه گفت: تاكنون فقط توافقات زیست محیطی - امنیتی در خزر داشتیم اما همین كافی است كه ذكر شود در نشست آكتائو هفت سند بین المللی به امضا رسیده است.
وزیر امور خارجه روسیه تصریح كرد: توافقات میان دولت ها در زمینه های همكاری تجاری، اقتصادی و حمل و نقلی هم اهمیت فراوانی دارد، طرفین همچنین توافقاتی میان دولتی برای پیشگری از بروز حوادث در دریای خزر امضا كردند و نیروهای نظامی و مرزی این مسئولیت را بر عهده دارند.
وی اظهار داشت: سه پروتكل میان دولتی در زمینه های مقابله با تروریسم و جنایت سازمان یافته و ارتقای همكاری سرویس های مرزی نیز امضا شد.
به گزارش ایرنا، كنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر روز یكشنبه 21 مرداد 97 با حضور رییسان جمهوری پنج كشور ساحلی این دریا به امضا رسید.
تحدید حدود و خط مبدا دو موضوع اصلی است كه تصمیم گیری درباره آن به مذاكرات آتی كشورهای ساحلی دریای خزر موكول شد.
محمد جواد ظریف وزیرامور خارجه كشورمان نیز در یك برنامه تلویزیونی گفت: معتقدیم 20 درصد از منابع دریای خزر باید در اختیار ایران باشد و مطرح شدن مباحثی چون سهم 11 درصدی برگرفته از خط موهومی است كه مربوط به وابستگی رژیم سابق بوده و جمهوری اسلامی آن را هیچگاه نپذیرفته است.
وی اظهار كرد: سهم 50 درصدی ایران از خزر اشتباه است، تصور كنید ایران در دریای خزر 50 درصد سهم داشته باشد در این صورت تركمنستان و آذربایجان سهمی ندارند؛ سهم 50 درصد وجود نداشته است. متاسفانه در زمان رژیم گذشته به دلیل وابستگی، دولت شوروی حتی یك لحظه اجازه نداد كه از خط موسوم آستا یك قدم بالاتر بروند و یك قطره از نفت به ایران نرسید.
وزیر امور خارجه تاكید كرد: آنچه بعد از جمهوری اسلامی انجام شد این بود كه اجازه ندادیم از سهم ایران كاسته شود.
اروپام ** 1346 **3404
تاریخ انتشار: ۲۵ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۱:۲۴
مسكو - ایرنا - وزیر امور خارجه روسیه بار دیگر با تاكید بر اهمیت امضای كنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر، گفت كه این كنوانسیون پایه ای جهانی برای گفت وگو در خصوص هر همكاری در دریای خزر را فراهم كرده است.