به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه خبری ساینس دیلی، مجموعه ای از سلول های استوانه ای دریافت كننده نور كه در شبكیه چشم قرار دارند و در واكنش به نور سیگنال هایی را برای مغز ارسال می كنند، عامل اصلی حس بینایی هستند. اما این سلول ها كه از نوع نورون ها هستند، حداقل در پستانداران توانایی بازسازی خود را ندارند و در صورت آسیب دیدن، توانایی آن ها از بین می رود. اما سایر جانوران از جمله ماهی زبرا قادر است نوعی سلول موسوم به «مولر گلیا» Müller glia را به سلول های گیرنده نور تبدیل كرده و بینایی خود را مجددا به دست آورند.
محققان دریافتند چنین تبدیلی در پستانداران نیز امكان پذیر است و می توان سلول های Müller glia را به سلول های استوانه ای دریافت كننده نور تبدیل كرد.
محققان برای این منظور یك فرآیند دو مرحله ای توسعه دادند كه در مرحله اول با تزریق ماده ای به چشم سالم موش، پروتئینی موسوم به بتا كاتنین را فعال می كنند. این كار سلول های Müller glia را برای تولید مثل تحریك می كند. در مرحله دوم كه چندهفته بعد اجرا می شود، محققان تركیباتی را به چشم ها تزریق می كنند كه سلول های جدید را به سلول های استوانه ای تبدیل می كند.
در آزمایش های اولیه مشخص شد سلول های استوانه ای كه از این طریق ساخته می شوند كاملا مشابه سلول های طبیعی هستند و به همراه آن ها یك شبكه از سیناپس ها نیز ایجاد می شود كه امكان برقراری ارتباط بین آن ها را فراهم می كند.
در آزمایش های بعدی محققان از این فرایند دو مرحله ای برای درمان نابینایی مادرزادی در موش های استفاده كردند. گام بعدی محققان ارزیابی عملكرد این سلول ها در آزمون های بینایی و امكان سنجی بهره گیری از این شیوه برای درمان نابینایی در انسان است.
گزارش كامل این تحقیقات در نشریه Nature منتشر شده است.
علمی (6)**9259**1368
تاریخ انتشار: ۲۵ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۵:۲۸
تهران- ایرنا- محققان با استفاده از ژن درمانی توانستند سلول های شبكیه چشم موش هایی را كه به صورت مادرزادی نابینا بودند، مجددا برنامه ریزی و نابینایی آن ها را درمان كنند.