احمد مهدوي ابهري امروز (دوشنبه) در گفت و گو با خبرنگار اقتصاي ايرنا در اين باره افزود: توليدكنندگان پس از دريافت مواد اوليه پتروشيمي بر مبناي ارز 4200 توماني متعهد خواهند شد كه كالاهاي نهايي توليد شده را بر مبناي اين نرخ ارز، به بازار عرضه كنند.
وي درباره فروش مستقيم به تعاوني ها و انجمن هاي صنفي و يا واحدهاي توليدي، گفت: وزارت صنعت، معدن و تجارت بايد چگونگي آن را مشخص كند كه هنوز رايزني ها در اين باره ادامه دارد.
**لزوم فروش محصولات در بورس به نرخ ارز ثانويه
دبير كل انجمن صنفي كارفرمايان صنعت پتروشيمي درباره توقف عرضه محصولات پتروشيمي در بورس كالا، گفت: كارشناسان معتقد هستند كه فروش محصولات پتروشيمي در بورس كالا بايد بر مبناي ارز ثانويه باشد تا مصرف كنندگان واقعي آن را دريافت كنند.
مهدوي يادآور شد: فروش محصولات بر اساس ارز 4200 توماني در بورس كالا سبب افزايش فعاليت دلالان و پيچيده تر شدن فرايند نظارت مي شود، زيرا نمي توان همه معاملات را رصد كرد كه خريداران با آن محصول چه كرده اند.
دبير كل انجمن صنفي كارفرمايان صنعت پتروشيمي تاكيد كرد: بايد با فروش محصولات با نرخ ارز ثانويه، به سمت شفاف سازي معاملات رفت.
** جولان دلالان با نوسان نرخ ارز
به گزارش ايرنا، پس از نوسان نرخ ارز، با هدف حمايت از بخش توليد تصميم گرفته شد كه محصولات پتروشيمي به نرخ ارز 4200 تومان در بورس كالا به فروش برسد، اما اين اقدام نتيجه عكس داد و زمينه براي جولان دلالان فراهم شد.
در واقع، اختلاف بالاي قيمت بين محصولات پتروشيمي عرضه شده در بورس كالا و بازار آزاد، باعث شد كه دلالان كالاها را به نرخ ارز 4200 توماني از بورس كالا خريداري كرده و سپس به نرخ ارز آزاد به فروش برسانند.
اين اقدام دلالان علاوه بر هدر دادن ميليون ها دلار از ثروت ملي، باعث كمبود مواد اوليه پتروشيمي نيز شد به طوري كه برخي واحدهاي پايين دستي مجبور به توقف فعاليت ها شدند.
** توقف عرضه محصولات در بورس كالا
در مواجهه با اين مساله، شوراي عالي بورس 27 مرداد تصميم به توقف عرضه محصولات پتروشيمي و فولادي بر مبناي دلار 4200 توماني در بورس كالا گرفت تا با مشورت وزارت صنعت، معدن و تجارت، تصميمي در راستاي حمايت از توليد، مردم و پايان 2 نرخي شدن محصولات در بورس و بازار گرفته شود.
اين اقدام شوراي عالي بورس با استقبال گسترده كارشناسان روبرو شد زيرا به شفافيت اقتصادي و جمع شدن بساط دلالان منجر مي شد.
با اين حال، تصميم وزارت صنعت براي فروش مستقيم محصولات پتروشيمي به خريداران و كنار گذاشتن بورس كالا، سوالات و ابهاماتي را نزد كارشناسان ايجاد كرده است.
به باور كارشناسان اقتصادي، بورس و بازار سرمايه در دنيا به عنوان شفاف ترين بازارها شناخته مي شوند كه به راحتي قابل رصد هستند، اما فروش مستقيم مي تواند نگراني هاي را درباره افزايش فعاليت دلالان و رانت خواهان و بازگشت امضاهاي طلايي ايجاد كند.
با توجه به اينكه علت اصلي فعاليت دلالان در معاملات بورس كالا، ضعف سامانه بهين ياب (زير نظر وزارت صنعت) در شناسايي مصرف كنندگان واقعي است، به نظر مي رسد به جاي فروش محصولات پتروشيمي خارج از بورس بايد اين وزارتخانه ايرادهاي سامانه بهين ياب را اصلاح كند تا محصولات به دست مصرف كنندگان واقعي برسد و جلوي فعاليت دلالان گرفته شود.
سامانه بهين ياب با هدف شناسايي توليدكنندگان واقعي بخش پايين دستي توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت راه اندازي شده است. از طريق اين سامانه، مواد اوليه به توليدكنندگان و مصرف كنندگان واقعي توسط بورس كالا عرضه مي شود.
اقتصام**2022**2025
تاریخ انتشار: ۲۹ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۲:۴۲
تهران- ايرنا- دبير كل انجمن صنفي كارفرمايان صنعت پتروشيمي گفت: وزارت صنعت، معدن و تجارت سازوكاري براي فروش مستقيم برخي كالاهاي حساس به توليدكنندگان در دست تهيه دارد كه بر اساس آن، مواد اوليه پتروشيمي بر مبناي ارز 4200 توماني به مصرف كنندگان فروخته مي شود.